Последните най...


26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Март 2013

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 29 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
8225

На прощаване…

Започвам поредното си писание към вас с цитат от известната „България, мое страдание“ на Юлия Кръстева – не случайно, разбира се. Работата е там, че аз споделям до голяма степен чувствата, изразени в ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Джонатан Франзен
8326

Поправките

– Мъжът, когото ще екзекутират – продължи Силвия Рот, – уби дъщеря ни.В ясния син взор на Силвия виждаше красиво, мило живо същес­тво, което обаче не беше човек. Автор: Джонатан Франзен Джонатан Ф... прочетете повече..

Дискусии - България
Албена Хранова
16773

1990-те, или борбата за робство

Опитът да се замени понятието „турско робство“ срещна такъв обществен отпор през 1990-те, който (по аналогия с борбата за свобода през XIX век) сега може да се определи най-точно като „борба за робств... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Петър Краевски
6678

Хумор и травматология

В Четвърто отделение на Травматологията преваляше пладне, а Пантелей Пипев пишеше фейлетон. И двете му ръце бяха гипсирани в поза „Ела да те прегърна!“, но това не означаваше, че пише с краката или по... прочетете повече..

Дискусии - България
Евгения Иванова
22532

Изобретяване на травматична памет: Батак 2007

Този текст представлява опит за идентифициране на българска травматична памет, евентуално пораждаща български негативистичен, компенсиращ, не-налагащ ценности – дефанзивен национализъм, готов на всичк... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Вергил Немчев
9197

Невидима храна

Нашият век – а за моето поколение новият век – повече от всички досегашни векове е защитен от скърбите на ирационалното. Седнали по турски в центъра на своята утроба, ние продължаваме да растем като с... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Юлия Кръстева
44452

България, мое страдание

Комплиментите ви са укори, благодарностите ви приличат на искания, надеждите ви се появяват немощни и замират още преди да успеят да се оформят, песните ви плачат, смехът ви предвещава нещастие, не ст... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Александър Везенков
11072

Ислямът и демокрацията в Турция

Умилението пред армията като „пазител на делото на Ататюрк и на светския характер на Турция“ е плод и на механично възпроизвеждане на пропагандните клишета на един авторитарен режим и неговата идеолог... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Кристофър Байкъртън
12119

Френските войни на историята

Отказът на Франция да отпразнува през 2005 двестагодишнината от голямата победа на Наполеон при Аустерлиц беше признак за националната несигурност относно ролята на историята и нейното отношение към д... прочетете повече..

Дискусии - България
Цветан Тодоров
22806

Крехкостта на доброто – Част 1

Спасяването на българските евреи, дори и да е частично (тъй като тракийските и македонски евреи са депортирани), е без съмнение заслужаващо хвалебствия действие. Въпросът е, кой има заслугата за него?... прочетете повече..

Дискусии - България
Златко Енев
22758

Липсващата фигура на бащата в българската история

Осъзналият съдбата си Едип се самоослепява и отказва повече да вижда. За разлика от него ние продължаваме да живеем, широко ококорени, но неосъзнаващи факта на безпрестанната си слепота. Автор: Златк... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Етгар Керет
7403

Твоят човек

Когато Реут ми каза, че иска да се разделим, изпаднах в шок. Таксито тъкмо беше спряло пред тях и тя слизаше на тротоара, когато ми заяви, че не иска да се качвам горе, нито да го обсъждаме, и най-гла... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Хуан Пабло Вилялобос
6597

Пир в бърлогата

В самолета, който летеше към Париж, Франк­лин Гомес ми показа французите. Французите са като нас, а не с по две глави или нещо подобно. За­това са твърде зрели за възрастта си: уж са съвсем същите, об... прочетете повече..

Изгледи - България
Мила Минева
12316

Колко е важно да бъдеш поробен

Всичко започна отново с „мита Батак“ през 2007 г., когато един изследователски проект успя да напусне сферата на академичния дебат и до такава степен да завладее общественото въображение, че да доведе... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Ивайло Дичев
15557

Доброволецът-генетик на балканския дигитален фронт

С възхода на интернет наред с битката за културните емблеми все повече в центъра на балканските разпри застава тялото. Расовите теории преживяват днес неочакван възход в аматьорските постинги и клипов... прочетете повече..

Дискусии - България
Тихомир Безлов
10732

Зелените машинки за пари

Възобновяемите енергийни източници според мен са новата машинка за пари, която български и чужди предприемачи лобисти, политически брокери тихичко пуснаха. Автор: Тихомир Безлов Въпреки че за ... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Иво Беров
11029

Спешна програма за спасяване на България от българите

Програмата съдържа разни мерки, предложения, поправки, допълнения и преобразувания досежно държавата и касаещо обществото ни, както и изменения в конституцията, законите и подзаконовите актове на също... прочетете повече..

Дискусии - България
Иво Беров
7558

Печален зор на закърнялата мисловност

Едноличното управление вреди на умствените способности дори когато те липсват. Липсата на разсъдък, или наличието му само в зачатъчно състояние е не само условие, но и причина за установяван... прочетете повече..

Дискусии - България
Николай Поппетров
11165

Забравено свидетелство за антисемитизма в България

Противоречивата и болезнена тема за гоненията против българските евреи от края на 1940 до 9.ІХ.1944 г. е разгледана подробно в „VІІ състав на Народния съд. Едно забравено документално свидетелство за ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Лорън Колинс
9430

Чужденецът

Първият път, когато във Франция се чу за седемдесет и пет процентния „супер-данък“, беше през февруари миналата година… Американците настояват бедните да бъдат по-добре; французите настояват богатите ... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Имануел Уолърстайн
10992

Нова световна система?

По всяко време има място само за няколко страни (от един дълъг списък), които могат да подобрят световно-икономическите си позиции… Автори: Алмантас Самалаичус, Имануел Уолърстайн Разговор с Иману... прочетете повече..

Изгледи - България
Сенем Конедарева (редактор)
12416

Горчиви разкази – част 2

По време на събитията в Корница. хората преди това, създадоха едно ядро като контрол и дейурехме между Корница и Лъжница, за да съобщаваме какво става и дали ще нападнат Корница. Но аз точно по това в... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Красимир Дамянов
7286

Водач на такси

Возех пътници в таксито по цял ден, от всички краища на страната, бях започнал да обикалям от провинция на провинция, за да мога да купувам за вкъщи храна… Автор: Красимир Дамянов Красимир Дамянов... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Роберто Каласо
10680

Изкуството на маншета, или писмата на Роберто Каласо

Малко са издателствата не само в Италия, които могат да си позволят това, което „Аделфи“ е превърнало в своя издателска политика: да обяви еклектиката за програма и да строи на лавицата Сименон до Ата... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Леон Бенатов
7688

Парченца от моята памет

В началото на юни 1943 семейството ми получи съобщение от Комисарството по еврейските въпроси да замине от София за град Провадия... Автор: Леон Бенатов Всички заедно В началото на юни 1943 сем... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Люба Александрова
5673

Просторът

Протягаше ръка, изпъваше се да го докосне. Изпъваше се колкото може, по-високо, по-високо... Не беше това докосване като до този с прането. Не, то беше благодарност.  Автор: Люба Александрова ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Юлия Кръстева
9867

Едно българско изгнание

Имам усещането, че българите са депресирани и ранени.Те се чувстват отхвърлени от Запада, а същевременно са неспособни да развият собствена позитивна реакция, различна от жалването или цинизма… Автор... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Мо Йен
6004

Из „Промяната“

По-голямата ми дъщеря се омъжи за капитан на ядрена подводница от Северноморския ни флот, а сестра й се среща с политкомисаря на същата подводница. С цялото си сърце подкрепям избора им… Автор: Мо Йе... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Етгар Керет
7194

От нещо – нещо

Разликата между реалното и сюрреалното съществува само в обективната плоскост. В субективната, важното разграничение би било между истинното и неистинното...(разговор с Етгар Керет) Автори: Етгар Кер... прочетете повече..

Резултати 1 - 29 от 29