Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Октомври 2013

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 28 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - Наука
Лиа Грийнфелд
14845

Национализъм и агресия – Част 2

Комунизмът е в състояние да изтъкне сериозна претенция за легитимност в практиката едва след като е бил тясно обвързан с един интензивен, отмъстителен национализъм, макар че, за разлика от фашизма, ин... прочетете повече..

България
Super User
7235

Окупирай СУ!

Как беше в онази стара песничка? За да останеш, за да си потребен, за да те има и след теб дори... Как беше в онази стара песничка? За да останеш, за да си потребен,за да те има и след теб дори...... прочетете повече..

Изгледи - България
Бойка Бъчварова
12737

Опозиции на съ-живеенето в дома град, показани чрез балкона

Когато размишлявам тук за опозициите на съвместното живеене в близостта на апартаментите, вземам за основа размишленията на една постмодерна етика, според която „... в съвременната епоха се очертава в... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Мишел Уелбек
6990

По-широко поле за борбата

В петък вечерта бях поканен на купон у един колега от службата. Бяхме поне трийсет души, все средни кадри на възраст от двайсет и пет до четирийсет години. По едно време някаква патка започна да се съ... прочетете повече..

Изгледи - България
Super User
9282

Роби и окупатори

Тази вечер, минавайки край Ректората, видях две момчета, които разпъваха лозунг „Не ви ли е срам?“ на прозорците. Отдолу техните приятели стояха и ги напътстваха, а една възмутена жена, чака... прочетете повече..

Изгледи - България
Super User
6708

Декларация на студентите, окупирали Ректората на Софийския университет

Това е нашият окончателен вот на недоверие към загубилите всякаква легитимност практики в управлението на България. Автори: Ние, студентите ДЕКЛАРАЦИЯ на студентите, окупирали Ректората на Софийс... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Super User
7849

Две мнения за студентската окупация на Ректората…

Не знам как по-ясно да ви го напиша, колеги – студенти и преподаватели. Окупация на СУ е най-малоумното нещо, което беше възможно да измислите и подкрепите. Автор: Георги Иванов „Не знам как по-ясно... прочетете повече..

Изкуство
Super User
172853

Световноизвестни писатели – портрети...

Колко от тези световноизвестни писатели сте в състояние да идентифицирате? Без ненужни притеснения – аз също не познавах поне 80% от лицата от тези снимки (но вече имам отговорите, с помощта на мрежат... прочетете повече..

Дискусии - България
Евгений Дайнов
9595

Домовете на българската идентичност

Като всяка класическа бюрокрация, европейската няма памет. Затова дори не подозира чии идеи се опитва да приложи, ковейки „новата европейска нация“. Докато се сещах за историческите факти, вторачен въ... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Лиа Грийнфелд
19337

Национализъм и агресия – Част 1

Сред различията, прикривани от безразборното използване на понятията „нация“ и „национализъм“ са и различните склонности на отделните нации да бъдат въвличани в агресивни военни действия, както и разл... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Мюмюн Тахир
6179

Мамо, отвори!

Сенките на струпаните по склона дъбове са пронизани от полегати слънчеви потоци. Земята долу е цялата на петна; виждам как в прашните конуси на светлината се въртят рояци дребни мушици; чувам жуженето... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Кристоф Магнусон
7356

Не бях аз

Курсът по Equinox бе продължил до снощи. Моят пряк шеф ми бе разрешил един ден отпуск, за да мога да пийна нещо с лондонските си колеги или, както се бе изразил, „да обърнете по някой и друг... прочетете повече..

Изгледи - България
Анастасия Пашова
13351

Толерантност в различността

Няколко пъти започвах да пиша предговор и всеки път се провалях, защото какво повече бих могла да кажа за ромите от онова, което те самите разказват за себе си. По-скоро бих могла да споделя как възни... прочетете повече..

Дискусии - България
Георги Зеленгора
14554

Защо изгониха Троцки от България?

В продължение на 100 години българските историци и писатели единодушно и категорично оценяват Балканската война като освободителна. За нея се пише и говори преди всичко като за неувяхваща бойна слава.... прочетете повече..

Дискусии - България
Александър Везенков
35754

Спасяването на българските евреи – уникално ли е наистина? (Първа част)

Изграждането на разказа за единственото по рода си спасяване на българските евреи има няколко основни елемента и пропускането на възможните сравнения с други европейски страни е несъмнено най-важният ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Найджъл Уорбъртън
8139

Говори с мен

През 1913 философът Лудвиг Витгенщайн забягва от спънките и безпокойствата на Кеймбридж, за да заживее като отшелник в Норвегия. Там не го познава никой и той е в състояние да се съсредоточи върху раб... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Юлия Кръстева
9743

Еврофилия или еврофобия

Убедена съм, че поне през следващия век космополитното общество, за което човечеството мечтае още от времето на стоиците и най-вече във века на Просвещението, не ще може да се осъществи под формата на... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Младен Долар
9990

Комунизмът на пушачите

Вече е пределно ясно: пушачите живеят в комунизъм. Където и да се намират, дори на минути от Уолстрийт, те създават комунизъм. Пушачите стартираха движението „Окупирай Уолстрийт” много по-рано, само д... прочетете повече..

Дискусии - България
Георги Зеленгора
63309

Балканската война – масова смърт и етническо прочистване

Историческата демография е най-големият враг на национализма. Точните и обективни данни, с които тя си служи, обикновено не се харесват на създателите на националистически митове. Техният основен прин... прочетете повече..

Изгледи - България
Поп Кръстю
9453

Две думи върху православието

У нас никаква догма, никакъв обряд, никакво свещенодействие се не изпълнява тъй, както го иска религията. Нашите свещеници, с изключение на рядко някои (ако можем да направим такова изключение), извър... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Оуен Джоунс
11551

Не и от наше име…

Като невярващ човек, аз желая каузата на атеизма да се насърчава. Желая също религиозната вяра да бъде поставяна на разглеждане и предизвикателства. Желая Великобритания  да бъде истински светска... прочетете повече..

Дискусии - България
Кирил Чуканов
7288

За какво е протестът?

Дойде есен, спонтанната еуфория отдавна отмина и протестът започна безспорно да заглъхва. За едни това е напълно естествен ход на събитията, докато при други временната фрустрация скоро ще отстъпи мяс... прочетете повече..

Дискусии - България
Георги Лозанов
7289

Журналистиката, когато сама си говори

Самите журналисти виждат своя най-голям проблем в себе си и го обозначават с христоматийното понятие „автоцензура“, като са склонни да го поставят извън по­лето на волята си и да го мистифицират: „Кол... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Орхан Тахир
9438

Социалната криза и новите евреи

Може би част от европейците отчаяно се нуждаят от нови евреи. Франция е страната в Европа с най-голяма еврейска общност, но все повече евреи обмислят да емигрират. След терористичния акт в Тулуза, изр... прочетете повече..

Изгледи - България
Велко Милоев
10218

За двама войводи в моя род и от моите краища

Като намигване на съдбата ги вземам тези съвпадения, които свързаха в живота ми Кула и Трън, моя пра-пра-дядо по бащина линия Стоян Пешов Раковски Войводата и четника, разузнавача, а също дипломат по ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Илия Троянов
8361

Произвол и свобода

Скандалът с недопускането на Илия Троянов в САЩ – собствената версия на автора. Автор: Илия Троянов В понеделник, 30 септември 2013, стоях пред гишето на American Airlines в Салвадор да Бахиа, Бра... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ричард Докинс
18349

Ричард Докинс, светецът-покровител на невярващите

Искам хората да променят мирогледа си така, че да изискват доказателства за нещата, в които вярват. Не е добро основание да се вярва само защото „нашите хора винаги са вярвали в това“. Автори: Рард Д... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Антон Терзиев
6779

Отрова

Докато се бори за оставката на правителството на площада, един ден младият рекламист Емил сам се сдобива с такава. В рамките на месечното предизвестие бизнес етиката го изважда от тъмната заблуда, че ... прочетете повече..

Резултати 1 - 28 от 28