Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

 

2021 07 Jim Crow 3

 

През ХХ в. расова дискриминация съществува в целите Съединени щати, но в Юга тя има специално име – Джим Кроу.

През 1944 г. детройтският клон на Националната асоциация за напредък на цветнокожите (NAACP) организира имитация на погребение в памет на Джим Кроу. През 1963 г. участниците в Марша за работа и свобода във Вашингтон символично го погребват.

През 1965 г. президентът Линдън Б. Джонсън също се опита да погребе Джим Кроу, като подписа Закона за правото на гласуване. Този закон, както и неговият предшественик – Законът за гражданските права от 1964 г. – се бори срещу расовата дискриминация в Юга, като забраниява сегрегацията в обществените заведения и обявява за незаконни данъците и тестовете за гласуване, които са се използвали, за да се попречи на афроамериканците да гласуват.

Днес американците все още използват названието „Джим Кроу“, за да описват тази система на сегрегация и дискриминация в Юга. Но съименникът на тази система всъщност не е южняк. Джим Кроу идва от Севера.

„Скачай, Джим Кроу“

Томас Дартмут Райс, бял мъж, е роден в Ню Йорк през 1808 г. През двадесетте си години се посвещава на театъра, а в началото на 1830-те години започва да изпълнява номер, който ще го направи известен: боядисва лицето си в черно и изпълнява песен и танц, за които твърди, че са вдъхновени от видян от него роб. Номерът се нарича „Скачай, Джим Кроу“ (или „Скачащият Джим Кроу“).


Small Ad GF 1

„Той си е слагал не само черен грим, но и се е обличал в овехтели дрехи, които в неговото съзнание – и в съзнанието на белите хора по онова време – са имитирали облеклото, външния вид и поведението на поробения чернокож от Юга“, казва Ерик Лот, автор на книгата „Любов и кражба: Водевилът на почерненото лице и американската работническа класа“ и професор по английски език и американистика в Градския университет на Ню Йорк.

Изпълнението на Райс става хит в Ню Йорк – едно от многото места в северната част на страната, където белите от работническата класа могат да видят представления на бели актьори с почернено лице, които бързо се превръщат в доминираща форма на театър и водещ източник на популярна музика в Америка. Райс прави турнета, като стига дори до Англия, а с нарастването на популярността сценичното му име навлиза в културата.

 

2021 07 Jim Crow 2

 

„‚Скачащият Джим Кроу‘“ или просто ‚Джим Кроу‘ като цяло се превръщат в съкращение – или поне в едно от съкращенията – за описание на афроамериканците в тази страна“, казва Лот.

„Дотолкова“, продължава той, „че по времето на Чичо Томовата колиба на Хариет Бийчър Стоу, което е двадесет години по-късно, през 1852 г.“, един герой нарича друг Джим Кроу. (По странна ирония, в някои от сценичните адаптации на романа Райс играе Чичо Том с почернено лице; такива представления често преобръщат с главата надолу посланието на книгата).

Независимо дали терминът „Джим Кроу“ е съществувал преди Райс да го изнесе на сцената, неговата игра спомага за популяризирането му като обиден термин за афроамериканците. Да наречеш някого „Джим Кроу“ е означавало не само да посочиш цвета на кожата му: това е означавало да сведеш този човек до карикатура, каквато Райс е представял на сцената.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

От театъра до законодателния орган

След Гражданската война южните щати приемат закони, които дискриминират новоосвободените афроамериканци, и още през 1890-те години тези закони се сдобиват с прозвище. През 1899 г. вестник Goldsboro Daily Argus в Северна Каролина публикува статия с подзаглавие „Как ‚капитан Тили от A. & N.C. Road прилага закона ‚Джим Кроу‘“.

„Пътуващите по железопътната линия Атлантик и Северна Каролина през настоящия месец забелязаха, че в пътническите вагони е прокарана цветна линия“, съобщава вестникът. „Капитан Тили … полага непрестанни усилия да следи за това цветната линия, иначе казано законът на Джим Кроу, да бъде буквално и страшно прилаган.“

Експертите всъщност не знаят как едно расистко представление в Севера е започнало да представя расистките закони и политики в Юга. Но те могат да спекулират.

Тъй като фразата е възникнала в представлението с почернено лице, Лот казва, че е почти „перверзно точно… тя да се превърне в име на официалната сегрегация и спонсорирания от държавата расизъм“.

„Мисля, че вероятно в масовото съзнание на белите“, казва той, „то е било използвано просто защото така са се отнасяли към чернокожите“.

„И точно в този случай“, казва той, „мисля, че то просто е възникнало. И мисля, че е от много източници.“

Както и да се е получило, новото значение се е наложило. Популярността на „Blackface Minstrelsy“ избледнява (но никога не умира), а Т.Д. Райс едва ли се помни от някого. Повечето хора днес не знаят името му. Но всички знаят Джим Кроу.

 

Източник

 

Беки Литъл е журналистка от Вашингтон, окръг Колумбия, която работи за различни авторитетни американски издания като HISTORY, National Geographic, Smithsonian, The Washington Post, NPR и др.

Pin It

Прочетете още...