От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It
Задавате ли си често – ако не често, то поне понякога – въпроси за Човека, Вселената и всичко останало? Привлича ли ви недосегаемото? Умеете ли да виждате екзотичното дори в познатите неща около вас? Обичате да пътешествате през времето и пространството? Ами тогава просто вдигнете палец и стопирайте някой Наблизо Летящ Обект. Добре дошли на борда. Не пушете! Затегнете коланите!

Уважаеми пасажери, целта на днешното ни пътешествие е 1 април 1916 г. Кой се обажда, че ви мамя? Кой казва, че няма такава дата? Добре де, през 1916 г. България наистина скача от 31 март направо на 14 април поради смяната на Юлианския с Грегорианския календар. Признавам, уловихте ме, че започнах с лъжа. Но вие да не би да не сте затънали в лъжи? Я кажете: как започнахте деня? Не прочетохте ли първо хороскопа в сутрешния вестник, въпреки че не му вярвате? А нима кафето от машината в барчето беше истинско? И цигарата, която запалихте с кафето, дали не беше без бандерол? После пък казахте на няколко души „Добър ден!“, въпреки че през април времето е лъжовно и денят със сигурност не се познава от сутринта. Въобще не искам да ви питам подадохте ли си вече данъчната декларация – и в двата случая ще се изчервите от неудобство... Факт е, че през април и най-честните хора започват да лъжат масово – например когато ги попитат колко е часът и те отговарят според фалшивото лятно часово време.

Е, питам аз, след като цяла година се лъжем, не е ли сега моментът да си кажем някои истини за някои лъжи?

Между другото, лично аз през април лъжа по-малко от обикновено. Първо, защото месецът все пак има само 30 дни. Второ, защото не е интересно да лъжеш, когато всички очакват това. И трето, години наред на този ден основното ми занимание беше да слушам „Златния кос“ и другите предавания на редакция ХСЗ по програма „Христо Ботев“. За целта дори бягах от училище и от работа. Е, разбираемо е, че не можех хем да се усамотя с радиото, хем да лъжа някого. Затова и не претендирам за особени заслуги за априлската си честност. И все пак по едно време ме блазнеше мисълта да учредя Клуб на дългокраките. Но единствен потенциален член на клуба беше Жорж Ганчев. Всъщност, кандидатурата му беше издигната от Петър Берон в един предизборен радиодиспут с култовата фраза „На лъжата краката са къси, което не може да се каже за твоите крака“. Само че как да вярвам на човек, който дори не ползва истинското си име? Затова се отказах – поне засега – от това намерение.

Много по-перспективна ми се струва идеята да основа Националнен институт по ментрология и хитрология, който да изследва лъжата във всичките й аспекти. Даже вече съм си нахвърляла някои секции и теми:

Например, филологическата секция ще изследва произхода и значението на изрази, означаващи „лъжа, мамя“ в различни езици. Така се надявам най-после да разбера защо „на лъжата краката са къси“ и защо „преводът като жената – ако е хубав, не е верен; ако е верен, не е хубав“. Може да звучи малко сухо, но повярвайте, темата крие доста пикантерии. Например, знаете ли откъде идва немският израз „давам на някого кошница“? Сигурно помните приказката за хубавицата, която спускала от прозореца плитките си, за да се качи при нея любимият й. Е, някои по-практични дами ползвали за тази цел въже и кошница. И ако мераклията не се понрави достатъчно на дамата, колко му е да пусне въженцето, преди той да е прескочил прозореца!


Small Ad GF 1

Теологическата секция ще докаже, че Бог не е против лъжата по принцип. Та нали той самият не е казал на Адам и Ева истината за забранения плод. Не е казано „Не лъжи!“, а „Не лъжесвидетелствай против ближния си!“ – тоест излиза, че е допустимо да се лъже, ако това не вреди на никого. И, помислете, как Бог наказва змията, която излъгала Ева? Като я оставя без крака. Че какво, да не й е зле – и като ходи, пак лежи!

Вече има и кандидати за шефове на секции. Барон Мюнхаузен, който наскоро се върна от командировка до Луната с гюле, е безспорен фаворит за завеждащ направление „Балистика и алабалистика“. Нямам никакви колебания и относно старши научен сътрудник Хитър Петър, който иска да отговаря за материално-техническите средства, макар че поради съкращение на бюджета засега институтът разполага само с една торба с лъжи.

За шеф зоологическата секция има двама претенденти – измаменото камилче и проф. Хамелеон, доктор по мимикрия. Спорът ще се реши чрез писмен конкурсен изпит на тема „Ако можеха да говорят, и животните щяха да лъжат“.

Противоположен е случаят с кандидатката Мома Англичанка Измамена от Любов. Заради огромния си опит в юридически спорове за неспазени обещания за женитба и поради склонността си да се изразява главно чрез изпълнения на стари градски песни, тя все още се колебае дали да оглави правната или музикалната секция на института.

За да печели известност сред широката общественост, Националният институт по ментрология и хитрология планира провеждането на ежегоден конкурс за лъжа и лъжец на годината. При липса на кандидати, такива ще бъдат довеждани под стража.

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Ако зависеше само от мене, първата награда ще грабне телевизията. В наши дни тя е истинският „опиум за народа“. Уж показва всичко и създава илюзия за истинност, пък всъщност мами половината от човешките сетива и съчетава много видове лъжи. Че дори и откровено издига в култ измамата. За да не бъда голословна, нека спомена предаването „Лека нощ, деца“, в което наскоро Сънчо разказа на малките си зрители за младеж, който с измама отмъква кокошките на една селянка, а после взема от мъжа й 1000 жълтици. Като си помисля само, че за арабите думата „хитър“ е обидна, и ме хваща срам!

А понякога телевизията ни лъже, защото ние очакваме това. Спомням си един случай от преди няколко години:

Включвам телевизора. А образът му „замръзнал“ в някаква пасторална сцена: овчари, стада, кучета.

Започвам да гадая. Естествено, като рационален човек, първо поглеждам часовника – девет и нещо. Сигурно е филмът. При това явно български. Е, изпуснала съм началото, но няма нищо. Те телевизионните филми и без това са си такива, че е все едно откъде ги гледаш. Или всичко си е ясно, или напротив.

Мога да си представя – на тоя младия са му върнали някакъв наследствен имот. И понеже момчето не е могло да се оправя със заплатата си на млад специалист (ако изобщо е успяло да си намери работа!), решило да става овчар. Много неща знае за овцете: как например вълкът изял агънцето, задето уж му мътело водата, и за двете агнета, които се сблъскали на моста и паднали в реката, понеже никое не искало да отстъпи (тая приказка май беше за козлета, но разликата не е толкова голяма за градско момче). Изобщо – приятни животни, за разлика от познатите и съседите в града. Пък и работата не изглежда много страшна – около него все възрастни, опитни хора, ще се научи покрай тях. А и кучетата си знаят работата. Вярно, че не им се знае родословието и не са купувани за по няколко хилядарки, но като са с плебейско потекло, поне не си вирят носовете, не плачат за палтенца и не смятат, че е под достойнството им да пазят овцете. Да-а-а, всяко нещо си има и добрите страни... Тука поне младежът не чака на опашка за мляко. Не го интересува и цената на бензина, защото криво-ляво се е научил да язди магарето. Пък и магарешки тръни – колкото щеш. Казват, че били хубави не само за магарета, но и за мъже. Макар че в тая пустош на кого му пука колко си мъж...

А в небето – ято птици. Режисьорът или намеква, че е пролет, или – че е есен, или пък иска да посплаши нещастните зрители в стила на Хичкок. Макар че последното не ми се вярва – твърде идилично е всичко останало. Сигурно филмът ще е със щастлив край: младежът става супер фермер, внедрява нови технологии в животновъдството и накрая заминава в Австралия за обмяна на опит. Не, всъщност още не заминава. Само се готви да замине – така има шанс да стане и сериал.

Ама тоя филм няма ли да продължи най-сетне? Макар че кой е казал, че е филм? Може пък да е някакъв предизборен клип. Ами да – съвсем в стила на някое БЗНС. Като се влеждам по-внимателно, виждам, че един от овчарите по-отзад е доста черничък, май направо си е негър. Явно това внушава, че като спечели изборите, БЗНС ще ликвидира безработицата и даже ще трябва да си внасяме африкански гастарбайтери. А може би просто е намек за интернационалната дружба и респективно за претенциите им да вземат Министерството на външните работи?

Не, пак не улучих! Повредата е отстранена и виждам, че било реклама! Пак ме подмамиха да си фантазирам, а после ме разочароваха. Ей затова не гледам телевизия!

Драги читатели, вие бяхте с „Пътеводител на ментрологическия стопаджия“ и с мен, водача на НЛО. Ще се срещнем отново през май, когато аз пак ще ви лъжа, а вие пак ще се правите че ми вярвате. А дотогава останете с програмата на „Списание за жената“!

На стоп ви взе

Мариана Евлогиева

Мариана Евлогиева е българска авторка и журналистка.

Pin It

Прочетете още...

Корупция и избори

Владимир Левчев 05 Юни, 2009 Hits: 35469
Според „Трансперънси интернешънъл“ българите…