Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Ноември 2022

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 18 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Драскулки - Есеистика
Ивайла Александрова
2543

Любовта на Никола Вапцаров

Бойя, мое внезапно щастие, моя песен прозвъннала… […]Бойя, спомняш ли си за човека, чиято душа се стреми към слънцето, а е вплетена в мрежите на фабрични кумини, на дим?Спомняш ли си за човека, който ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Татяна Ваксберг
3875

„Оловна тишина“. Как тайните около Вапцаров излизат наяве

Става дума за нови открития по делото „Вапцаров“. Разказани са в книга, която ще излезе на 1 декември в издателство „Жанет 45“: „Оловна тишина. История на един разстрел“. Авторката ѝ е Ивайла Але... прочетете повече..

Дискусии - България
Super User
4126

Становище на български историци по въпроса: Имало ли е фашистки режим в България?

В продължение на дълъг период от време употребата на термините „фашистки режим“ и „фашистко управление“, отнасящи се до държавната система в България е пряко свързана с идеологическото отношение, коет... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Тони Ууд
927

За Чили

На 4 септември 62% от чилийските гласоподаватели отхвърлиха новоизготвената конституция, която трябваше да замени онази, наложена от режима на Пиночет през 1980 г. Дори в столичния регион Сантяго 55% ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Ян Вернер Мюлер
1170

Обединена Европа?

Путин смята, че европейците ще се разбунтуват срещу затягането на коланите заради една далечна страна, за която не знаят нищо. Изглежда, че това е било погрешна преценка: гневът е предизвикан не толко... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Оливър Бъркман
1283

Харуки Мураками: „Преди да стигнеш до светлината, трябва да минеш през тъмнината“

Не е задължително героят на Мураками да завърши романа, след като е научил толкова много, още по-малко пък да се намира в състояние на съвършено щастие. Книгите на Мураками сякаш казват, че животът мо... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
2186

Кат Русия няма втора!

Русия ни е прецаквала неведнъж, а този факт вече и в нереформираните училища го преподават. Историята защо и кой е провалил Велчовата завера обаче, е направо хит! Това разбрах онзи ден, когато бях на ... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Робърт Д. Каплан
1232

Обратните страни на имперския колапс   

Днес и трите велики сили са изправени пред несигурно бъдеще, в което не може да се изключи колапс или някаква степен на дезинтеграция. Наборът от проблеми е различен за всяка от тях, но предизвикателс... прочетете повече..

Дискусии - България
Надеж Рагару
1673

„И българските евреи бяха спасени…“ – История на знанията за Холокоста в България

В нашето дирене се кръстосват три историографски дебата: за характера на властта, упражнявана от България върху окупираните територии; за автономията на решенията ѝ спрямо Третия райх; за българската ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Гари Каспаров
1389

Гари Каспаров за войната в Украйна: „Всеки, който все още е в Русия, е част от тази военна машина“

Добре известно е, че диктаторите не обичат губещите, а Путин е на път да загуби войната. С кого още разполага той? Дори Сърбия отказа да признае така наречените референдуми. Путин е сам. Автор(и): Га... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Херта Мюлер
1065

Думи в главата и думи в изречението

Най-малкото време, което някога съм имала, за да намеря нужните думи, беше, когато ме разпитваха от Секуритате – румънската тайна полиция. В тази ситуация думите, които случайността поставяше в устата... прочетете повече..

Дискусии - България
Румен Аврамов
1485

Инженерство на паметта

България депортира от територии, обявила за свои, евреи, на които е отказала българско поданство. Този спасителен статут им е забранен (т.е. смъртната им присъда е подписана) по силата на български ан... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
2200

Джон Малкович и българската тулирантност

Етническият хърватин и американски киноактьор Джон Малкович ще влезе този сезон в Народния театър. Супер! Ще го посрещне главният режисьор Александър Морфов. „Здрасти, пич“, ще каже Малкович, с онзи и... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Кал Нюпорт
1645

ТикТок и западането на гигантите в социалните медии

В края на краищата най-голямото наследство на ТикТок може да бъде свързано не толкова с настоящия момент на завладяващ света успех, който ще отмине, а по-скоро с това как, принуждавайки гигантите в об... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Зои Маркс
1089

Жените в Иран на предните линии

Напълно свободните, политически активни жени са заплаха за авторитарните и склонните към авторитаризъм лидери – и затова тези лидери имат стратегическа причина да бъдат сексистки настроени. Автор(и):... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Даниел Трейсман
1931

Какво може да доведе до свалянето на Путин?

Една свръхцентрализирана система може да работи поносимо в спокойни времена. Ясните линии на командване помагат дори при малки кризи. Но необходимостта Путин да се намесва лично се превръща в сериозен... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Сергей Радченко
1187

История на превратите в Кремъл

Неуспехът на Русия да превземе Киев и неотдавнашният обрат в Харковския регион в Източна Украйна накараха дори някои пропутински настроени коментатори да поставят под въпрос решенията му. На този фон ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Далибор Рохач
1009

Има ли рецепта за успех на демокрацията?

Поне в ретроспекция изглежда, че разликата в безпроблемността, с която старите комунистически елити отново заемат позиции на влияние и власт в новата система, е от ключово значение за бъдещите проблем... прочетете повече..

Резултати 1 - 18 от 18