Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Септември 2013

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 26 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - България
Юлиана Методиева
9737

Хлябът на циганина Мерай и независимото слово

Ромският ми колега Христо Христов ходи и рови по гета и затънтени села за истории. Например като тази в село Каменар, където Мерай и Пенка раждали деца, които едва изхранват с бране на орехи или ровен... прочетете повече..

Дискусии - България
Тони Николов
9607

Какви сме ние?

За вас не знам, но лично аз нямам еднозначен отговор на този въпрос. Ала не на вътрешни интроспекции, нито на исторически проумяното за нас от Захари Стоянов или Иван Хаджийски са посветени тези редов... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Жерар Уормсер
25501

Каква свобода на печата във времето на дигиталните технологии?

Означава ли новият дигитален свят край на царството на пресата? Ето сериозен въпрос, който измъчва независимите издатели. Тази ситуация бележи важен завой в обществения живот на съвременността. Демокр... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Златко Енев
19852

За ползите и вредите от „историята“ – част 3

Едва ли има друго събитие в историята ни – повтарям, в цялата ни история – което да е обект на толкова много и толкова противоречиви интерпретации. Априлското въстание, бидейки онзи тласък, който пост... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Бойка Бъчварова
17063

Кафе и цигара

С примера на кафето и неговата вярна дружка – цигарата, искам да разкажа какво мисля за една ярка разделителна линия, наложена на хората отвън, а не отвътре: линията, която разделя до полярност тези, ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Умберто Еко
10460

Умберто Еко, свръх-ерудираният – Част 2

Интелектуалецът е истински полезен само по отношение на бъдещето, а не на настоящето. Ако сте в театъра и възникне пожар, поетът не може да се качи на някоя седалка и да изрецитира поема. Той трябва д... прочетете повече..

Изгледи - България
Веселин Паскалев
16242

Търновската конституция – произвеждането на Държавата

Сюблимната ситуация, в която се създава българската Конституция и Държава е уловена най-точно в следното изречение: „Войската се движи бързо и гражданското управление едвам успяваше да върви след... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Георг Краев
8102

За бельото като тип културна имунизация и за попкултурата

Която и да е социално-антропологична общност имунизира културата си (или ценностната си система) против някакъв вид заплаха, „болест“ или синдром за болест. Най-често това е чуждостта. Класическият фо... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Златко Енев
12319

За ползите и вредите от „историята“ – част 2

Срамът играе удивително централна, ако и не винаги ясно осъзнавана, роля в българския исторически разговор от ново време. Започвайки с онова „поради что се срамиш…“ на неговия основоположник, пре... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Мартин Касабов
7841

Номади

Беше един от онези септемврийски дни, в който лятото и есента така приятно си взаимодействат, събирайки в него най-доброто от двата сезона. Слънцето изкарваше хората навън, но вятърът ги умълчаваше. Б... прочетете повече..

Изгледи - България
Александра Джандева
9682

Госпожице, беше ли ви мъчно за родината?

Погубените таланти на България не искат да са част от „цъкащата бомба" с оправдания на кабинета Автор: Александра Джандева Виргиния е на 26 години и няма нито един работен ден зад гърба си. Завърш... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Джеймс Мийк
10040

Обръсването на вложителите

Континентът не може да си позволи да бъде управляван от толкова много моралисти, които не разбират нищо от финанси, и толкова много финансисти, които не разбират нищо от морал. Автор: Джеймс Мийк ... прочетете повече..

Изгледи - България
Любослава Русева
12063

Хюснието, или какво е да си количество

Сред ежедневната ни, безпрестанна заетост със самите себе си, най-после един текст, който обръща очи и към другите… Автор: Любослава Русева „Това е протест на българското качество срещу българскот... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Милен Русков
8499

Стремежът към собственост е компенсаторен механизъм на неосъществените ни желания

Аз бих казал, че българският преход е безкраен. Фразата, че преходът в България свърши, е дълбоко погрешна. Не е свършил и никога няма да свърши. И непрекъснато ще се прехожда от едно състояние в друг... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Златко Енев
23295

За ползите и вредите от „историята“ – част 1

За да може да се превърне в обект на (обществено) разглеждане и дискусия, историческият разказ трябва да предоставя на потребителите си някакъв вид определена и сравнително интуитивно разбираема ценно... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Джонатан Франзен
7741

Свобода

Тъй като не може да си спомни в какво състояние е било съзнанието й през първите три години в колежа, пишещата тези редове подозира, че просто не е била в съзнание. Тогава смяташе, че най-сетне е с на... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Раймонд Детрез
30615

Българското национално движение в светлината на анализа на Мирослав Хрох

По същността си българското национално движение е едно ненасилствено движение и, като се има пред вид неговия акцент върху образование и културно издигане, в много отношения то ни напомня за централно... прочетете повече..

Изгледи - България
Отон Иванов
9039

Април 1876 – спомени на участници във въстанието

В началото на м. февруарий 1876 г. Петър Волов и Георги Бенковски пристигнаха в Тракия и в едно кратко време, кое задружно, кое отделно, посетиха всичките градове, паланки и някои по-големи села в Пло... прочетете повече..

Изгледи - България
Златко Енев
11385

Значението на Априлското въстание за българската историография и съвременността

По повод поредната годишнина от Съединението – едночасово интервю на Златко Енев за програма „Бинар“ на Българското национално радио, в което става дума най-вече за история – за нейното значение и вли... прочетете повече..

Дискусии - България
Стефан Дечев
14050

Граници и идентичности – от „селяни“ и „християни“ до „българи“ и „сърби“ (1877-1918 г.)

От края на 70-те и началото на 80-те години на XX в. насетне все по-упорито започна да се налага модернистката парадигма в изследванията на нациите и национализмите. Съгласно нейните основни представи... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Тим Паркс
6624

Да държиш Италия като заложник

Ако Берлускони се избави от затвора, дори и у дома си, и му бъде позволено да продължава в политиката, възприятието, че един политик е по-скоро феодален господар, отколкото обикновен гражданин, ще бъд... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Джон Калдър
8123

Париж, Бекет и аз

Джон Калдър, издател и близък приятел на Самуел Бекет, разсъждава за времената, които те са прекарали заедно в любимия и на двама им Париж, за песимизма и щедростта на писателя, както и за днешния Пар... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Маргьорит Юрсенар
10900

Маргьорит Юрсенар, служителката на птиците

Има поуката на раздялата, поуката на свободата. Но пътуването не ни дава автентичната свобода, защото винаги влизаме в нови връзки и възникват нови обстоятелства, които ни ограничават. Без това нямаше... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Норберт Гщрайн
8089

Южни зими

Когато се върнаха във Виена, тя изчака да минат няколко месеца и тогава – по-скоро за да го поласкае, отколкото от желание наистина да научи нещо – се осведоми защо се прибира толкова късно вечер. Не ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Бойка Бъчварова
19025

Бельото при соца

„Дребнотемието“ на въпросите около най-съкровеното желание на всеки човек да опази преди всичко тялото си в добро състояние на удобство (оставям съвсем настрана проблемите ва здравето и на здравеопазв... прочетете повече..

Изгледи - България
Иван Хаджийски
24160

Психология на Априлското въстание

Нашата официална и полуофициална история знае вече доста относно това, кой какво е направил в това въстание, но мъчно може да се намери правилен отговор на въпросите: Защо е станало това въстание и за... прочетете повече..

Резултати 1 - 26 от 26