Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Октомври 2019

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 20 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Драскулки - Проза
Златко Енев
19523

Възхвала на Ханс Аспергер – част 1

Започвам днес една история, която вероятно с пълно право разглеждам като най-трудната и най-мъчителната в досегашния ми живот: историята на раждането и отглеждането на двете ни деца, Паул и Леа Енев. ... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Златко Енев
4040

За писането

Рядко коригирам нещата, които се появяват изпод клавишите ми. Мислил съм много пъти за това, понякога съм се срамувал от него. Хем бива ли такова нещо, та каква по-очебийна проява на един куп нехубави... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Жамè Касио
5789

Станете по-умни

До 2030 г. най-вероятно ще сме свикнали с (и може би дори ще се оплакваме) от един свят, в който сложните прогнози, подробните анализи и прозрения, както и разширеното съзнание, ще бъдат нещо обичайно... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Кейд Метц
4836

Гугъл твърди, че е постигнал „квантовия пробив“, който може би напълно ще промени компютрите

Лабораторията на Гугъл в Санта Барбара, Калифорния, е постигнала един жалон, който учените от цял свят преследват още от 1980-те години: нейният квантов компютър е изпълнил задача, която не е възможна... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Елфриде Йелинек
5603

„С писането си днес просто се стремя към оцеляване“. Интервю с Елфриде Йелинек

Ние жените трябва непрекъснато да преминаваме през мъжкия оценителен шлюз, а онези, сред нас, които искат да се утвърдят, го достигат не чрез някакви постижения, а като се хвърлят на пазара на телата.... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Манол Пейков
4405

Манол Пейков: Крайно време е някой да разсече този страшен и зловещ Гордиев възел

Снощи бях на вечеря с група скандинавски издатели, сред които – стара позната, ангажирана пряко тази година с представянето на Норвегия (страна, с население наполовина колкото българското) като почете... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Златко Ангелов
3650

Златко Ангелов: Поезия на личното надлично

Заглавието на тази книга е така замайващо неочаквано, че ми се иска да бъде изписано в изпъкващ шрифт, дори в цвят. Съдържанието на тази книга е още по-неочаквано, сякаш някакъв позлатен съд е бил пъ... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Харо Алберт
3710

Злото подозрение срещу ваксините

Ветровито е, небето е облачно, темата на филма е мрачна. Единствената утеха тази сряда вечер е името на програмното кино: Glückauf [късмет да се отвори]. На афиша се чете Ваксирани – една шокираща ист... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Стив Силбърман
8281

Четири мита за аутизма, от които трябва да се освободим

Историята на аутизма е отчасти история на митове, и то такива, издигнати до ранга на факти от медицински експерти; митове, които оформят отношението на обществото към едно изключително сложно състояни... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Рут Франклин
4448

Романите на Олга Токарчук срещу национализма

Токарчук се наслаждава на ролята си на човек, който оспорва утвърдени разбирания, и в едно интервю, след като книгата е спечелила наградата Nike, тя призовава сънародниците си да признаят по-тъмните е... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Елиф Шафак
4373

„Когато пиша, наоколо трябва да е шумно“. Кратка разходка из света на Елиф Шафак

Струва ми се, че писателите, които се гордеят особено много с точните си и непокътнати графици, ден след ден, са хора на определена възраст и с определени привилегии. Понякога пиша през деня, друг път... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Юрген Брокоф
4494

Петер Хандке като сръбски националист: Аз виждам нещо, което вие не загрявате

Тривиално е да се критикува Хандке заради неговите уж наивни политически изявления. Истинското падение на този автор се извършва не в областта на политическото, а в онази на литературното. Текстово-ст... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Петер Хандке
8224

„Ако красивото не боли, можете да го купите“. Интервю с Петер Хандке

Още през 1979 г. в речта си по повод приемането на наградата „Кафка“, Вие заявихте: „Докато се опитвам да открия формите на истината, аз се намирам в търсене на красотата, на разтърсващата красота, на... прочетете повече..

Дискусии - България
Румен Петров
4893

Морален ли е затворът (български)?

Затворниците в България са към 10 000 души. Това поставя страната ни на 111-о място по брой лишени от свобода в света. Сто тридесет и осем души на 100 000 в България са в затвора, сочи доклад на Между... прочетете повече..

Тематични сборници
Super User
7101

Мястото на гей-тематиката в съвременните общества

Сборник от текстове, посветени на гей-тематиката в съвременните общества (както подсказва и заглавието).   Страници: Налични формати: Дата на издаване:    ... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Астра Тейлър
5281

Лоши прадеди: нарушава ли кризата на климата правата на онези, които тепърва ще се раждат?

Когато хора като мен правят много полети годишно и купуват храна, внесена от половината свят, то можем да бъдем спокойни, че никога няма да се срещнем с хората, които – някъде там след нас – ще бъдат ... прочетете повече..

Дискусии - България
Златко Енев
7619

Феноменът Грета Тунберг и традициите на българското публично мислене и говорене

Два текста, които публикувах в „Либерален преглед“ през последния месец, дават сравнително типична представа за вида реакции, които Грета и нейното движение предизвикват на Запад. Автор(и) Златко Ене... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Дженифър О’Конъл
5135

Защо Грета Тунберг е толкова дразнеща за определен вид мъже?

Защо Грета Тунберг е толкова дразнеща? Поради онова, което тя представлява. В една епоха, в която демокрацията е подложена на всевъзможни атаки, тя указва появата на нов вид власт – една смесица от мл... прочетете повече..

Авторски книги
Super User
8078

Джейкъб Микановски – Избрана есеистика

Сборник с избрани есета на Джейкъб Микановски, една от изгряващите звезди на американската културология и популярна есеистика Сътрудник на множество американски културни издания, сред които The Atlant... прочетете повече..

Дискусии - България
Румен Петров
4557

Животът на инвалидите в България. Различни форми на отсъствия

Нашата хуманитаристика нехае за тази тъмна страна от социалната ни реалност, наречена социални политики (за хората с увреждания). Тя като една черна дупка неотклонимо привлича към себе си слабите и чр... прочетете повече..

Резултати 1 - 20 от 20