Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Ноември 2017

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 19 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Мнения
Славенка Дракулич
8618

Злото, в рамка

Международният криминален трибунал за бивша Югославия отсъди, че босненско-сръбският военен командир Ратко Младич е виновен в извършване на геноцид, заради участието му в клането от 1995 в Сребреница,... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Тимъти Гартън Аш
8768

It’s the Kultur, Stupid

Ксенофобски крайнодесен популизъм – и то в Германия, от всички места? Самият факт, че коментаторите изказват удивление, вече показва колко много Германия се е променила от 1945 насам. Тези дни ние оча... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Франсис Фукуяма
9500

Франсис Фукуяма: демокрацията се нуждае от елити

Франсис Фукуяма е американски социален учен, най-известен с книгата си Краят на историята и последният човек. Последната му книга е Политически ред и политически упадък: от индустриалната ре... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Димитър В. Атанасов
7954

Историята в BG, видяна през примера на „История.BG“

Дискусията на сайта Маргиналия за медиите и историята продължава със статията на младия историк Димитър Атанасов. Ето една от тезите му:“ От камерите на „История.BG“ често пъти се повтаря един стабили... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Никола Бенин
9180

„Това не е този тип свобода, Тръмп!“: Карикатурите за Доналд Тръмп и свободата

Изследването на карикатурите за Доналд Тръмп и свободата дава един от възможните отговори на въпроса, който научният форум разисква, и той е, че днес свободата символно не е издигната на копието на До... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Тимъти Гартън Аш
14742

Германци, повече или по-малко

Двадесетата годишнина на германското обединение беше белязана от обичайния рунд на недоволна интроспекция относно това дали Оситата (източногерманците) и веситата (западногерманците) наистина стават е... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Чарлз Тейлър
10827

Демократичното изключване (и неговото преодоляване)

Откъде идва желанието за изключване [на малцинства от общността]? Можем да го формулираме така: демокрацията е включваща, защото е управление на всички хора; но е изключваща, защото е управление на вс... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Златко Ангелов
8619

В режим на оцеляване

Пълно признание: Ако някой намери нещо субективно в това ревю (особено такова, което няма да се хареса на академичните естети), то се дължи на обстоятелството, че историята в романа „Хавра“ се случва ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Захари Карабашлиев
6129

Откъс от „Хавра“ на Захари Карабашлиев

„Есента най-после дойде и стана време да потеглим за Крим. Наталия не даде никакво ухо на молитвите ми да ме остави сама в Петербург, като че ли искаше да ми докаже отново, че съм нейна заложница. И т... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Клайв Томпсън
13370

Изличава ли Гугъл паметта ни?

Дали Интернет опропастява способността ни да запомняме? Ако някога сте посягали към смартфона си по време на спор в нощен бар ([Що е то] „баща на еднократен хит и на предизвикателно танцуваща поп звез... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Лори Гарет
10881

Прекрасният нов свят на биологията

Само за няколко години синтетичните биологични изследвания са станали сравнително евтини и лесни. През 2003 г. проектът за човешкия геном завършва първото пълно секвениране [пълно описване и документи... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Енев
8570

За професионалните стандарти в българското онлайн-пространство

Получавам днес по електронната поща приятно поздравление за добро утро: Здравейте, пишем ви от сайта Webcafe, във връзка с публикувания от вас текст на Драго Симеонов за филма „Възвишение“. Тъй кат... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Любослава Русева
13695

Всичкото мракобесие на света

Все си мислех, че лудостта ще бъда удържана в някакви граници, но не би! Нещо повече, кампанията срещу сексуалните посегателства придобива все по-зловещ характер, очевидно следвайки методите на най-мр... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Калоян Гуглев
12126

„Възвишение“ за българския зрител

Когато влизах в киносалона, носех със себе си едно монолитно предубеждение. Очаквах нещо хубаво само като идея, иначе с посредствена реализация. По трейлъра на „Възвишение“ предположих, че ф... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Катрин Четкович
9915

Завист

Това е история за двама писатели. История, с други думи, за завистта. Срещнах този мъж в една артистична колония и го харесах още при първата история, която го чух да разказва. Тя беше за това как вед... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Пол Луис
18540

Умовете ни могат да бъдат пленени (отново)

Бивши служители на Гугъл, Туитър и Фейсбук, които са помагали да се направят тези технологии силно пристрастяващи, днес доброволно се изключват от много услуги на Интернет. Един репортаж от Силициеват... прочетете повече..

Изкуство - Сцена
Иван Димитров
8319

„Асансьорът“, който не знае накъде да потегли

Влизам в камерната сцена на „Сълза и смях“ с надежда. Като драматург Георги Марков има статут на един от най-новите класици в българската драматургия, а класиците заслужават добри постановки. „Асансьо... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Фани Цуракова
8168

Книжни герои

Ако влезете в болничната част на Университетска болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“, справите се в малко сложната ѝ, след множество ѝ прекроявания архитектура и стигнете до Клиниката по неврохирургия или К... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Шаван Катаго
14962

Мемориалът на Холокоста в Берлин: монументална или критична памет?

Полемиката, заобикаляща Мемориала на Холокоста е насочена не само към артистичното оформление на самия мемориал; както и при по-ранните дебати около Бухенвалд и Новия караул, тя се върти около въпроса... прочетете повече..

Резултати 1 - 19 от 19