Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Декември 2012

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 33 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Драскулки - Есеистика
Румен Леонидов
13377

Из „Уплашеният човек“

Още докато препрочитах събраните съчинения на Христо Смирненски, усетих и неговата непоказна православност, за която естествено, когато бях ученик, и най-дръзките ми учители дори не намекваха. Съчета прочетете повече..

Изкуство - Литература
Стоян Гяуров
9022

Нека започнем от човека

За пръв път чух за тази книга някъде в началото на ’80-те години. Доволен съм, че не успях да я прочета тогава, защото неизбежно щях да я прочета като дисидентска, тоест политическа литература. А „Жив... прочетете повече..

Дискусии - България
Георги Вълчев
16552

Пренебрегнатите уроци на един исторически присмехулник

Когато се появи през ранната пролет на 1990 г. „Краткосмешната история“ на Никола Веранов (Николай Генчев) не бе съпътствана с обичайния шум и значителен обществен интерес, който бе неразделна част от... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Самуел Леви
10042

Политическият мит като инструмент на властта

Проблемът за връзката между мит и власт е толкова стар, колкото и човешката цивилизация. Митът винаги е бил, още е, а най-вероятно и ще продължи да бъде изключително ефективен инструмент за постигане ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Атанас Стойчев
7644

Ще се видим на дъното

Винаги съм се опитвал да бъда незабележим. Знаех, че точно този е начинът да събера всички погледи. Очите, които не си дадоха труда да ми се любуват, бяха на Сия. Тогава не се досещах, че тя е призван... прочетете повече..

Дискусии - България
Пламен Димитров
9110

Щрихи върху икономическия лик на свободата

Един от изводите на британския историк Майкъл Паларе е, че „османското управление в България е отменено в периода на най-голямото си благополучие“. Той категорично отхвърля тезата, че рухването на осм... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Петър Вълков
8280

Един експеримент

Споделял съм мнението, че за удобство на евентуални анализи някои по-известни творби на поетите би трябвало да се дават в оригинал наред с няколко превода и задължително подстрочник (превод едно към е... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Михаел Маар
10709

Камериерката на мадам Пютбюс

През май 1900 Пруст се отправя по следите на Ръскин и заминава заедно с майка си за Венеция. През 1931, девет години след смъртта му, един френски консул попада на подписа на Марсел Пруст в списъка на... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Златко Ангелов
8579

Коледата и глобалния свят

Когато бях малък, най обичах на Коледа да ми подарят книги. Веднага ги зачитах – книгите бяха моя празник. По него време не бях пътувал никъде и не се сещах, че съществува друг свят освен този около м... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Златко Енев
29990

Бай Ганьо – бащата на всички ни

За да получи най-после шанс да се види като част от семейството на „нормалните“, България най-първо трябва да се научи да възприема самата себе си като нещо нормално. Бай Ганьо – това съм аз. Ето... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Франсис Фукуяма
18116

Предизвикателствата пред европейската идентичност

Както вероятно всички знаем от репортажите във вестниците, Европейският съюз преживява опасна за съществуването си криза. Това не е просто технически въпрос, който е по-добре да бъде оставен на финанс... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Бъртранд Ръсел
9934

Отворено писмо на Бъртранд Ръсел до Президента на САЩ Удроу Уилсън, пролетта на 1917 г.

Един от класическите текстове на либералния пацифизъм, изобщо на гражданската ангажираност. Не са много европейските интелектуалци, които по онова време са успели да се противопоставят на националисти... прочетете повече..

Дискусии - България
Любослава Русева
16273

Патриотична супа за душата

„Ти видя ли каква гавра с Левски си е позволил американският посланик?!“ Моя приятелка се тресе от възмущение, след като прочела за „онова кощунство в интернет“, и дори написала писмо до посолството н... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Гай Ролник
13114

Израел има нужда да отпие от силния финландски коктейл

Финландия не е рай, нито е перфектният успешен модел. Но подобно на Швейцария, Швеция, Дания, Сингапур и редица други малки държави по целия свят, тя има на какво да научи Израел. Автор: Гай Ролник ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Здравка Евтимова
8485

Кончето

Той беше висок – разказваше баба. Очите й отиваха много далече, скриваха се във входа на съседния блок, даже още по-далеч, аз дърпах ръката й, исках да я върна при мене, защото знаеше всичките приказк... прочетете повече..

Дискусии - България
Ивайло Дичев
11185

Балканите – криза на идентичностите и междукултурни комуникации

Кръгла маса с участието на Ивайло Знеполски, Богдан Богданов, Георги Фотев, Ивайло Дичев и Светлозар Игов. Отпреди десет години, днес също толквоа актуална... Автори: Ивайло Знеполски, Ивайло Дичев, ... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Петър Вълков
8583

За характерния детайл

Бедата на сегашната писмена практика е, че се подценява основният принцип – една литература, каквато и да е тя, не може да се съизмерва със себе си. Азбучна истина: ако се хванеш за перото, моментално... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Атанас Стойчев
8466

Ножът

Един ден, малко преди сутрешното ставане, бяхме събудени от ужасни крясъци. Трябва да кажем, че обичаме по-силните думички: ужасен, трагичен, мръснико и т.н. Та, крясъците не бяха толкова ужасни може ... прочетете повече..

Дискусии - България
Златко Енев
24908

За бъдещето – далечно и не чак толкова

Демографията българска, не ще и дума, е ако не най-важната, то поне една от най-важните и най-дълбоко табуизирани теми на настоящото българско ежедневие. Знаем го всички – „ония“ заплашват да ни прето... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Стоян Гяуров
15213

Aтатюрк, турците и Eвропа

Вярно е, че образът на Турция в европейското съзнание не винаги се покрива с действителността. Но също така вярно е, че новата и дори най-новата турска история продължават да добавят щрихи към този о прочетете повече..

Изгледи - Европа
Уилям Хейгън
18693

Смъртоносните национализми на Балканите

Войната в Косово укрепи образа на Балканите като врящ казан на етническа омраза. Мнозина коментатори твърдят, че регионът винаги е бил съсипван от древни омрази. Автор: Уилиам Хейгън   &nb... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Златко Ангелов
11767

Възвишената красота на езика

Неочаквано е досещането, че изобщо такава книга може да се напише. Но веднъж започнал да я пише, на Русков сигурно му е станало ясно, че такава книга трябва да се напише. Трябва, в смисъл че бълг... прочетете повече..

Дискусии - България
Петко Христов
14075

Проблеми и перспективи пред етнологията на Балканите в началото на ХХІ век

Позоваването ни на съдбата цели да извади наяве поне част от терзанията на етнолога, роден според класика (Иван Вазов) „во чрево адово“, заел се да прави изследвания в граничните/контактни балкански р... прочетете повече..

Дискусии - България
Динчо Желязков
11722

Само силният може да каже: „Аз сбърках“

Преди 68 години в Кюстендил се развиват драматични събития. По план на българското и германското правителство на 9 март трябва да се депортират над 8 000 евреи от старите предели на България. С т... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Марио Варгас Льоса
12051

Пруст е важен за всекиго

В разговор със социолога Жил Липовецки, нобеловият лауреат Марио Варгас Льоса обсъжда сравнителните предимства на „високата“ и „масовата“ култура в съвременния свят и защищава идеите, които разглежда ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Мими Михайлова
9630

Юбилей

Тази история е стара колкото първата Ева и всъщност се случи вчера. Празнувахме юбилея на моята приятелка. Две жени стоим пред отрупаната маса сами и мълчаливи. Автор: Мими Михайлова На А. К. Таз... прочетете повече..

Изгледи - България
Орхан Тахир
21381

Ефектът „Катуница“ – преход от популизъм към националпопулизъм

Настоящият доклад предлага анализ на факторите довели до ескалиране на етническото напрежение в България по време на предизборната кампания през 2011 г. и рисковете от радикализиране на етническите о прочетете повече..

Драскулки - Проза
Елена Мечка
7712

Три дни в Камбоджа

Камбоджа е прекрасна страна и хората там са невероятно мили. Забелязвам, че за които и народи да пиша винаги казвам същото. Тайландци, индонезийци, баски, руснаци, камбоджанци – все много мили. Автор... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Мохамед Бамие
12714

Постнационализмът

Изследванията на глобализацията едва сега започват да очертават начините, по които хората създават нови солидарности в един по-глобализиран свят – свят, в който нацията и държавата вече не са толкова ... прочетете повече..

Дискусии - България
Вера Мутафчиева
15156

Някои разсъждения относно разсъжденията на Бернар Лори върху историческия мит „пет века ни клаха“

И така, според Бернар Лори периодът 1393-1824 представлявал „терра инкогнита“, затуй „не подлежи на национално историческо тълкуване“… Автор: Вера Мутафчиева Една все още напълно актуална дискусия... прочетете повече..

Резултати 1 - 30 от 33