Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Юни 2008

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 26 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - Наука
Мартин Спивак
20645

Да научиш ученето

Любопитство, свобода и отговорност, вместо гонене на бележки: експерименталното училище в Билефелд изпробва от години насам какво точно означава доброто преподаване. То е един от най-важните модели за... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Ноел Малкълм
19305

Вицовете ли победиха комунизма?

Бедният господин Горбачов! Всеки път, когато се срещаше с Роналд Рейгън, американският президент го заливаше с потоци от руски вицове. Или, за да бъдем по-точни, съветски вицове, смисълът на които вин... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Палми Ранчев
15777

Зеленият телефон

Не мога да кажа точно откога седя на кушетката и гледам зеления телефон. Нашият телефон. Вероятно е по-точно да кажа “моят телефон”. Защото съм сам. Мария и Надето си отидоха. Доскоро още чаках да ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Жанина Драгостинова
24263

Песента на майката

Когато големият ми син беше в първи клас, учителката ни смъмри, че сме направили голяма грешка, дето предварително сме го научили да чете. Понеже си знаел, му било скучно в час, въртял се и пречел ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Томас Пинчън
32398

ОК ли е да бъдем Лудити?

Като че ли 1984 не ни беше достатъчна, но освен това тази година е двадесет и петата годишнина от известната лекция на Чарлз Пърси Сноу Двете култури и научната революция, прочута с предупреждението, ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Оливие Роа
33693

Нека престанем да говорим за религия!

Френският учен и изследовател Оливие Роа вижда причините за фундаменталисткия тероризъм не в Исляма, а в политиката и поколенческата радикализяция. Автор: Оливие Роа Поредица„Ислямът и модерностт... прочетете повече..

Дискусии - България
Емил Иванов Димитров
22484

Националният проект, църквата и литературата – Част III

В края на второто десетилетие на ХХ в. в България става безпощадно ясно: националният идеал не може да бъде постигнат, той не може да бъде живян, а може само да бъде мечтан, бленуван, припомнян. Ето... прочетете повече..

Дискусии - България
Емил Иванов Димитров
23414

Националният проект, църквата и литературата – Част II

Ако се застане на строго църковна гледна точка, т. е. се превъзмогнат „естествените“ националистически пориви и страсти, то не може да не се признае справедливостта и каноничността на това определен... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Зигмунт Бауман
24534

Левицата, която вече не е способна да дава закрила

Днешните европейски граждани са уплашени, страхливи, търсещи закрила за себе си и своите страни. Те все повече гласуват за политически коалиции, обещаващи закрила срещу следствията от глобализацията. ... прочетете повече..

Дискусии - България
Емил Иванов Димитров
21193

Националният проект, църквата и литературата – Част I

Литературата не е остров – нито в историята, нито в културата. Това, че тя е свързана с другите форми на културата, че е зависима от „духа на времето“ и че самата тя често „форматира“ същия този дух... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Стефан Маринов
24881

Стефан Маринов – Писма до България (3)

Но ти кажи, Гогов, правилно ли е това: Човек да гласи и тъкми с годи­ни философските си, житейски и социални концепции, да прехвърля тонове с литература, да слуша стотици и хиляди човешки изповеди, ... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Даниел Бърстин
26354

Наводнение от псевдо-събития

През последния половин век една все по-голяма част от нашите преживявания, или онова, което четем, гледаме и слушаме, започна да се състои от псевдо-събития. Ние искаме от тях повече – и получаваме по... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Рихард Вагнер
15945

Под знака на половинчатите истини

Източноевропейците се нуждаят от време, за да се освободят от сложното наследство на комунизма и фашизма. Автор: Рихард Вагнер Западът с удоволствие играе ролята на съдия по въпросите на човешките... прочетете повече..

Изкуство - Живопис
Артър Лубоу
24511

Новата лайпцигска школа

Когато художниците, които в момента са младите лъвове на интернационалната сцена, започнаха образованието си в почитаната Лайпцигска художествена академия в ранните 90 години, те желаеха да изучават и... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Станислав Стратиев
18357

Хей тамо лодка

Никога не съм мислил за ролята на лодките и другите плавателни съдове в живота ми.Наивно съм смятал, че след като не съм фаропазач, те не играят съществена роля за мене.Както обикновено се получава ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Жанина Драгостинова
21937

Любовта на чистачката

Писано ти е да живееш в чужбина, ми каза веднъж една врачка. И аз, като повечето българи, се допитвам до врачки, но не си признавам. Обикновено обяснявам, че съм отишла при тях, за да ги описвам. И... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
25034

Изповеди на един разкаян геймър

Всичко започна някъде около година след развода ми. Искам да кажа, след като жена ми ме напусна – разводът май и досега не е напълно в сила, не знам точно, защото тя се занимава с тия неща, докато аз прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Том Чатфийлд
19324

Яростта срещу машините

Модерните видео игри пораждат голям бизнес и големи спорове. Но повечето от обвиненията срещу игрите – че те осакатяват умовете и пораждат зависимост – се основават на една остаряла представа за това ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Димитър Атанасов
22875

Ханджоу

И все пак дългите години социализъм и особено културната революция, са направили голяма част от китайците не толкова атеисти, отколкото просто невярващи. На въпроса ми в крайна сметка в кого и в какво... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Илия Троянов
18880

Отмяната на бедността

Накипрена върху сградата на Gowalia Tank Chowk в Бомбай, един тридесететажен небостъргач, господства вила, обградена от изкуствена морава, обзаведена с Жакузи и люлка, от която собственикът ... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Стефан Маринов
24300

Стефан Маринов – Писма до България (2)

Е-е-ех, др. Председател, къде беше Южна Франция, къде беше онуй китно савойско селце с ширналите се крушови градини и закачливия смях на гаронките и луарките измежду клонките на фиданките, къде е Ки... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Мариана Евлогиева
15275

Пътеводител на ментрологическия стопаджия

Задавате ли си често – ако не често, то поне понякога – въпроси за Човека, Вселената и всичко останало? Привлича ли ви недосегаемото? Умеете ли да виждате екзотичното дори в познатите неща около ва... прочетете повече..

Изкуство - Теория
Джонатан Рий
21277

Демокрацията на Дон Кихот

Романистите винаги са се изпробвали в областта на есето и пишещият есета романист си остава литературна сила, с която трябва да се съобразяваме. Двете форми споделят един вътрешен плурализъм и скептиц... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Мирча Картареску
16716

Да се спасиш от затвора

Наследството на Чаушеску не е преодоляно и до днес – разговор с румънския писател Мирча Картареску. Автор: Мирча Картареску (Интервюто води журналистът Андреас Брайтенщайн) Господин Картареску, п... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Кристоф Майерл
16776

Един милиард китайци не могат да грешат

Сраженията около контрола над мненията във връзка с Тибет показват ясно: интернет не е успял непременно да демократизира медийния ландшафт. В сила е законът за най-големия брой на потребителите. Авто... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Здравка Евтимова
16890

Мълчаливият

Той пиеше виното бавно, опитвайки се да не я гледа.  Думите й бяха равни, стъклени, в тях имаше тежест на вино, което притискаше погледа му към масата. Беше го поканила в кабинета, но беше твърде... прочетете повече..

Резултати 1 - 26 от 26