Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Септември 2017

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 19 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - Европа
Мадлен Шварц
6927

Германия: изборът на непроизносимото

Показното спокойствие на изборите прикриваше реалните безпокойствия на германската общественост – безпокойствия, онагледени от изборните резултати. Меркел започна кампанията си късно, а след това почт... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Иън Богост
6861

Айфон Х и империята на Епъл

В продължение вече на две десетилетия Епъл води битка на границата между общественото внимание и пренебрежение. В 1997, когато Стив Джобс се завърна като временен главен мениджър, компанията беше силн... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Аврам Агов
6949

Светът наблюдава Корейския полуостров с възхищение и малко боязън…

Корейците са много свързани с Китай и Япония – исторически и културно. Корея е важен мост между големите си съседи и това ключово място отрежда важната роля на полуострова. „Важният друг“ е ролята, ко... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Иван Димитров
6912

Любовта е топла супа

Денят на любовта е, а какво виждаш? Любовта става все по-малко, претенциите – все повече. В началото не искаш повече от цвете, прегръдка. Повече от нечии уши, които да те чуят. Повече от устни, в коит... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Орхан Памук
8825

Орхан Памук: Понякога, да преподаваш собствените си романи изглежда като предателство към литературата

Но колко силен акцент би трябвало да поставям върху турската история, трансформацията на Истанбул, или исляма и секуларизма, за да стане логиката на моите романи по-достъпна за студентите ми? След цял... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ед Саймън
10386

Как „белите хора“ са изобретени от един драматург през 1613

Расата може и да не е нещо реално, но расизмът със сигурност е. Идолите разполагат с начини да влияят върху животите ни, дори и ако боговете, които те представляват, са нещо илюзорно. Разглеждайки пие... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Умберто Еко
9732

Езикът е перманентна революция

Модерността започва първоначално с това, че се приравняват красотата и изкуството. За гърците красотата е слънцето, светът; изкуството е да се правят неща. Гърците не правят разлика между онова, което... прочетете повече..

Годишници на списанието
Super User
8663

Годишник „Либерален преглед“ – 2017 – ч. 2

В тази част от пълното издание на „Либерален преглед“ ще намерите всички статии, публикувани в списанието за времето от май до август 2017 г.   Страници: Налични фор... прочетете повече..

Изгледи - България
Иван Димитров
7043

Убийците са наши хора

В последните дни две убийства на жени потресоха българското общество. Темата за насилието, която е неизменна нотка в медийното ни пространство (а и за съжаление – в живота ни), влезе в саундтрака на д... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Чеслав Милош
10405

За надеждата

Намираме се на пътя на унификацията на нашата планета. Засега въпросната унификация става за сметка на науката и техниката, които са на едно ниво на развитие в различните страни. Това се случва поради... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Джейкъб Микановски
9413

Пръстът на Сталин

Алегориите правят нещата плоски. Освен това те ласкаят, което, мисля, е и ключът към тяхната привлекателност. Показвайки светове, населени с чудовища, карикатури на реални животни, тези [англоезични] ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Тимъти Снайдър
11333

Германия и уроците по историческа отговорност

Съжденията по повод Украйна, където тя се подлага на други стандарти – не че страната е някакво красиво, чудесно във всяко отношение място; такова тя не е – но използването на език, според който няма ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Administrator
7590

„Ако не беше Турция, ни очакваше Аушвиц“

Хиляди германски учени от еврейски произход са принудени да бягат от нацистка Германия. Много от тях емигрират в Турция, където допринасят за модернизирането на турската държава по времето на Ататюрк.... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Насим Талеб
11172

Най-нетолерантните побеждават. Диктатът на малцинството

Има един пример, който по мое мнение най-добре илюстрира принципа на работа на сложните системи. Достатъчно е едно непримиримо малцинство от определен вид да достигне нищожно малък размер, да речем от... прочетете повече..

Дискусии - България
Румен Аврамов
27955

Икономика на „Възродителния процес“ (Откъси) – част 2

Двусмисленото положение от първото полугодие на 1950 г., при което българските власти издават все повече изходни визи, а турските са много умерени в разрешаването на входни, не може да продължи дълго.... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Евдокия Борисова
7435

Римски истории през август – част 2

Време е да видим Вила Боргезе, вече четвърти ден сме тук. Ако Рим е бялата ми мечта, Боргезе е детска. Но и тя бяла. Заради прочутата статуя на Бернини Аполон и Дафне. Младият бог е влюбен до полуда в... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Данило Киш
10055

Писането като терапия (Интервю с Данило Киш)

Според мен прозата винаги се приближава до философията, когато няма друг изход – романът сам по себе си е един вид простонародна и пародийна философия. Погледнете например „Дон Кихот“, погледнете „Гар... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Захари Карабашлиев
6984

Човек в бялото поле

В автобуса е топло и уютно. Навън прехвърчат снежинки. За да снимам в тази белота, трябва да отворя обектива на фотоапарата си доста повече от това, което показва светломерът. Старият Никон обаче е в ... прочетете повече..

Дискусии - България
Румен Аврамов
20550

Икономика на „Възродителния процес“ (Откъси) – част 1

Настоящата книга е самостоятелно проучване, но тя е и последната част на триптих. В края на 2008 г., след приключването на продължителен изследователски цикъл и изправяйки се пред трудния избор на нов... прочетете повече..

Резултати 1 - 19 от 19