Последните най...


26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Септември 2015

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 27 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - Свят
Петя Стоянова
10505

Азербайджан – невероятна източна приказка (част 1)

Пътят към лелеяния Изток започна за мен с един проект, свързан с отричания в много европейски страни мултикултурализъм. И както казва една турска поговорка: „Ако Аллах ти затвори сребърната врата, ти ... прочетете повече..

Драскулки - Свободен текст
Златко Енев
8029

Реквием за една светица

Разбирам, че няма как всичко, което ще ви кажа след малко, да не прозвучи някак, простете, едно такова сополиво, но въпреки това не мога да не го напиша. Просто наоколо няма никой друг, с когото да го... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Шери Търкъл
7898

Престанете да гугълствате. Нека поговорим…

Технологиите имат сериозно влияние върху отслабването на емпатията сред различните поколения. Ние сме свикнали да бъдем свързани по всяко време, но сме намерили начини да заобикаляме разговорите – или... прочетете повече..

Изгледи - България
Ибрахим Карахасан-Чънар
9782

Томбул джамия

Процесът на изграждане на ислямски култови обекти в Балканите започва към ХIV-XV в., паралелно с инвазията на Османската империя в земите на Европейския Югоизток. Оттогава досега, в продължение на шес... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Колъм Тойбин
7752

Ман срещу Ман

Внушителната къща на Стоктън Стрийт в Принстън, където Томас Ман живее от 1938 до 1941, днес е собственост на католическата църква. Холът е достатъчно голям, за да побере сбирка на богомолците, и сега... прочетете повече..

Дискусии - България
Стефан Дечев
7481

Разединението за Съединението – част 4

В последните двадесетина години на всеки 6 септември от ранна утрин медиите се надпреварват да канят историци, литератори и общественици за да коментират славната дата и нейното значение. Те говорят з... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Стивън Ерлангер
7815

Губят ли западните ценности привлекателността си?

Западът внезапно е изпълнен с неувереност.Доскоро изглеждаше така, сякаш векове на превъзходство и глобално влияние са достигнали нов връх с колапса на Съветския съюз, докато в същото време страните, ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Иван Кръстев
10876

Как да се избегне разпадането на Европа?

Един от основните мотиви в развитието на настоящия европейски разговор се върти около въпроса дали не сме прекалено европоцентристки настроени, така че не успяваме да обясним себе си на другите. Украи... прочетете повече..

Изгледи - България
Зелма Алмалех
8990

Емил Джасим: За българските революционери от Възраждането свободата е по-важна от хляба

  „Преподавам – сега започвам единайсета учебна година, преподавам история в гимназиалния курс. Историята трябва да се преподава така, че учениците, умишлено не казвам децата, а учениците трябва прочетете повече..

Дискусии - Европа
Даниел Смилов
6026

Криза на доверието

Кризата в Европа е криза на доверието в политиката – убедеността, че чрез колективни действия животът на всички може да се подобри. А политиката умира без идея за общото благо, без вяра от страна на х... прочетете повече..

Дискусии - България
Стефан Дечев
7684

Разединението за Съединението – част 3

В самото начало след края на режима през 1989 г. като че ли нищо не подсказва, че Съединението ще бъде обявено един ден за официален празник. През първите две години след началото на промените тържест... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Дахер Дахер
27031

Зад кулисите на бежанската криза

Интервю на Димитър Панайотов от сайта „Под моста“ с българския сириец Дахер Дахер – известен книжен блогър, български учен и човек с огромни знания по въпросите в Близкия Изток и най-вече Сирия, къдет... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Волфганг Шойбле
8049

Не можем просто да се присвиваме…

Германският финансов министър Волфганг Шойбле в разговор с журналисти от Frankfurter Allgemeine Zeitung: за промяната на времената, за шансовете и границите на миграцията, водещата роля на Германия в ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Жак Рупник
9246

Другата Европа

И така, първият парадокс е, че източноевропейските страни, които, след половин век на живот в заграждения, винаги са считали свободата на придвижване за най-голямо постижение на революциите от 1989, д... прочетете повече..

Дискусии - България
Тони Николов
8820

Балът на жертвите

Има нещо стъписващо в българския досег с паметните дати в историята. Това особено проличава на всеки 9 септември, а и не само тогава. Не знам как да го определя иначе, освен като исторически гърч, чий... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Сю Халпърн
8210

Човекът за Марс

През 1989, по време на парти в Канада, където по това време той учи, осемнадесетгодишният южноафриканец Елон Маск се приближава до младо момиче и казва: „Често си мисля за електрически коли. Вие мисли... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Орлин Спасов
7612

Да напуснеш публиката: точка на пречупване

Един от ключовите моменти в теорията на комуникациите е, че медиите и аудиторията са свързани в система и взаимно си влияят. Но когато се стигне до критическа оценка за влошено състояние на медийната ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Рада Москова
9356

Рада Москова: Характерът е с подпис от Бога, с него, иска не иска, всеки се ражда

Музите ни напускат с пубертета. Остава  въображението, то не търси специално място – скита насам натам из божия свят, подскача на куц крак,  откъсва  цвете, хвърля се в пропаст,&nb... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Джули Зевелоф
17228

Как изглежда една вечеря в Нома, най-добрия ресторант на света?

Копенхагенският ресторант Нома е бил обявяван на няколко пъти за най-добрия ресторант в света. Ресторантът, с две звезди според скалата на Мишлен, е спечелил наградата отново през 2014, след като пре... прочетете повече..

Дискусии - България
Стефан Дечев
8072

Разединението за Съединението – част 2

И във времето след края на Първата световна война Денят на Съединението (от 1916 г. вече отбелязван по нов стил на 19 септември, макар точната дата да би трябвало да бъде 18 септември) запазва своята ... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Джейкъб Микановски
11889

Нома, или модерното изкуство на кулинарията

Областта на Залива [Сан Франсиско] е американският инкубатор на утопии. А в продължение на последните четиридесет години един от основните начини, по които тези утопии са артикулирали своите визии за ... прочетете повече..

Дискусии - България
Стефан Дечев
11736

Разединението за Съединението – част 1

При официалните чествания през последните двадесетина години, повече от столетие след акта от 6 септември 1885 г. остават скрити за широката публика, както и за немалко специалисти, редица факти и обс... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Куентин Тарантино
13039

В разговор с Куентин Тарантино

Едно от нещата, които винаги са били в сила е, че няма друг филмов жанр, който да отразява по-добре ценностите и проблемите на всяко конкретно [американско] десетилетие от уестърна. Уестърните от 1950... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Златко Енев
9686

It don’t mean a thing if it ain’t got that swing

Филмът „Паметник на Майкъл Джексън“, взет като жанров представител, е изграден около вечна и важна тема: онази за тихичкото отчаяние на провинциалното безвремие и безбъдещност, както и борбата човешка... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Евдокия Борисова
23427

Другостта и двойничеството в три балкански романа за Изтока и Запада – част 3

Съществува интимна връзка между паметта и границата. Освен всичко друго тя символизира и „непрекъснатото завоевание на цивилизацията срещу варварството", тя „периодически служи за трамплин на национал... прочетете повече..

Дискусии - България
Аспарух Панов
9789

Да разлистим христоматията по литература за ХI клас от 1955 г.

Преди началото на учебната година отново се разгарят позатихналите през летните горещини дискусии на тема образование. Те са най-емоционални за тези, които ще бъдат в 11 и 12 клас, като са особено дел... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Василис Гунарис
16091

Социални разцепления и национално „пробуждане“ в османска Македония

Много пъти е повтаряно, че пристигането на Европейското възраждане на османските Балкани се е получило в резултат на доста бавна процедура. Но да се описват пред-освободителните националистически чувс... прочетете повече..

Резултати 1 - 27 от 27