Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Януари 2013

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 32 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Култура
Кайра Кошрейн
12066

Ерика Джонг: секс и майчинство

Феминистката авторка Ерика Джонг и дъщеря й Моли имат много различни представи за родителството и секса – едната известно-бохемски, другата консервативни. Един разговор с майката и дъщерята… Автор: К... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Александър Кьосев
15913

Приватизация на национализмите: сглобяване на пъзела

В република България тече процес, които може метафорично да бъде наречен „приватизация“ на национализма. Става дума за национализъм, различен от класическия национализъм на XIX век, описван от традици... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Administrator
8572

Изчезват

Думите звучаха силно, но нямаха никакъв смисъл. Тъмна, забравена светлина се криеше зад тях, усещаше се напрежението, което носят, агресията, непредсказуемостта, тихата безчовечна лудост, която кроеше... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Джордж Стайнър
18309

Предателството на мандарина

Не знам кога точно Блънт е бил завербуван от съветския шпионаж. Предполага се, че той е започнал да се интересува активно и да симпатизира на комунизма още като студент в Тринити Колидж, Кеймбридж, ме... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Андонис Лякос
16646

Войните за историята

На „историята“, както на много други понятия и практики, е придадено ново значение при употребата й като строителен материал за изграждането на националните институции в продължение на последните два ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Емили Есфахани Смит
14582

В живота има и нещо повече от щастие

През септември 1942 Виктор Франкл, известен еврейски психиатър и невролог от Виена, е арестуван и транспортиран в нацистки концентрационен лагер заедно с жена си и родителите си. Три години по-късно, ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Красимир Дамянов
9801

Невръстни убийства

Има два вида завист. Тъмна: болезненото чувството, че не сме в състояние да създадем произведение по хубаво от написано от друг и затова намразваме създателя му; и бяла, свързана с точно обратното: ко... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Енев
24179

Моля, откраднете този текст!

Ще започна с едно принципно разграничение, без което няма как да се разбере и постави в реалния му контекст горното твърдение. Става дума за разграничението между две принципно различни култури, два р... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Гари Щайнгарт
11659

Супертъжна истинска любовна история – откъс

Присъни ми се видра. Не онази от рисувания филм, която ме разпитваше в Рим, нито нарисуваната на стената, която мярнах на Канал Стрийт, а истинска жива видра, бозайник с очертани с висока резолюция му... прочетете повече..

Дискусии - България
Мадлен Николова, Георги Медаров и Жана Цонева
25712

Добрият турчин е изнасиленият турчин

Последните дни бяха маркирани от покушението срещу Ахмед Доган. То провокира масови интерпретации на случващото се, мобилизирайки дълбоките находища от национални фантазмени богатства… Автори: И... прочетете повече..

Дискусии - България
Алексис Политис
19504

Българите през погледа на гърците

Новогръцката интелигенция открива и регистрира националните искания на българския народ за първи път през 50-те години на ХІХ в. По-рано модерните гърци нямат никаква причина да забелязват ранните про... прочетете повече..

Дискусии - България
Раймонд Детрез
25787

Българското национално движение – един нов поглед

Като цяло, далеч повече хора участват по един или друг начин в българските църковни борби, отколкото в Априлското въстание. В традиционната българска историография този факт винаги е бил пренебрегван ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Александър Кертин
32494

„Злото иде от сръбско…“

И така, чалгата е турска дума. Главно ние употребяваме тази турска дума, затова ще си послужа с нея само в началото. Нататък ще използвам термина поп-фолк (понякога и учената дума „етнопоп“) . Има нещ... прочетете повече..

Дискусии - България
Весела Чичовска
30207

ГЛАВЛИТ (1952–1956)

Проблемът за цензурата допира до многоплановата и сложна тема за процеса на съветизация на България след Втората световна война. Поради обективни политически трудности тази интересна и важна проблемат... прочетете повече..

Дискусии - България
Йордан Пеев
11078

За религията на най-различния съсед

Погледът към общата съдба на двете най-големи етнорелигиозни общности в българската нация е тясно свързан с „образа на другия“. Мюмюн Исов показва ролята на училищната среда за неговото представя... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Марио Варгас Льоса
10271

Панталеон и посетителките – откъс

Вашите войници се гаврят с жените ни – мачка шап­ката си и говори с пресеклив глас кметът Пайма Рунуи. – Преди няколко месеца обезчестиха едната ми балдъзка, а миналата седмица за малко да изнасилят и... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Илия Вълков
12996

За попа на един фолк или защо новите пионерчета са чалгари

Нови работни места в поп-фолк индустрията ще се разкрият през следващите месеци и това ще допринесе за развиването на българската икономика. Ще има по-качествен поп-фолк, ще се реализира качествен мед... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Сергей Джанян
19340

Как датчани станаха религиозно малцинство в родния си град

Кокедал е провинциален град в Северна Зеландия. От тук до Копенхаген е една ръка разстояние – 20 км, което на практика го превръща в предградие на датската столица. Автор: Сергей Джанян, Огонек Ко... прочетете повече..

Дискусии - България
Надя Данова
29595

България и Холокостът: състояние на проучване на проблема и задачи

В следващите редове ще се опитам да очертая мястото на сюжета за депортацията в българската историография, като, въпреки риска от повторения, се придържам към хронологическия, а не към проблемния прин... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Бен Остен
11681

Историята на Стив Джобс: вдъхновение или предупреждение?

Скоро след като Стив Джобс се завръща в Епъл като главен мениджър през 1997, той решава, че една от компаниите-снабдителки не доставя резервни части достатъчно бързо. Фирмата отговаря, че няма как да ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Марин Дамянов
26536

Рязан

В казармата много бързо разбрах, че ще ми викат „рязан“, „фес“ или „татарин“… И не можеш да се биеш с всеки, който те обижда. Един-два пъти се оплаквах, имах тази глупост; лейтенантът формално нещо им... прочетете повече..

Дискусии - България
Златко Енев
13432

Някои коментари към доклада на комисията „Карнеги“

Нека започнем с въпроса за мястото на Балканските войни в най-новата ни история и значението им за всичко, което се случва по-късно. Разбира се, българската версия на войните е немислима без двата дог... прочетете повече..

Дискусии - България
Administrator
8350

Из доклада на международната комисия за разследване причините и провеждането на Балканските войни

Струва ми се, че именно днес – сто години по-късно, тези събития, тяхното значение за националната ни история и настояще, се нуждаят от една нова дискусия, от нов опит за разбиране какво точно ни е на... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Мюмюн Тахир
7779

Еминко интегрико

Седим с Титан в кафеното на площад Гариблади; пием вино, попиваме аромата на минаващите жени и изпиваме красотата им. Времето е заспало във въздуха, мълчанието е пролетно свежо. Автор: Мюмюн Тахир ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Милена Цветкова
79904

Най-опасните книги

Коя е най-опасната книга на света? Има сведения за една книга (ако изобщо съществува), че убива по време на четене. И това е легендарната книга „Necronomicon“… Автор: Милена Цветкова   &nb... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Марсел Пруст
20577

Сент Бьов и Бодлер

Впрочем, ако и Сент Бьов да е бил трогнат от възхищението, почитта и любезността на Бодлер, който му е изпращал било стихове, било медена питка, който е писал за Жозеф Дьолорм, за Утешения, за Понедел... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Питър Шугър
25114

Проблемите на национализма в източна Европа в миналото и настоящето

Очевидно е, че демонстрациите на национализъм в днешна източна Европа са различни от онези, видими в края на Втората световна война, и се различават дори по-значително от още по-ранните версии. Национ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Джон Бейли
9418

Двамата Солженицин

Има един вълнуващ момент в Рекло телето…, когато някакъв приятел, който също е имал неприятности, казва на автора, че „животът би бил невъзможен навсякъде, освен в Русия“. Солженицин чувства по с... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Пламен Дойнов
18478

Бай Ганю – човекът без граници

Един век книгата на Алеко Константинов „Бай Ганю“ е подложена на неизброими прочити и тълкувания – от кратки критически отзиви, през обемни студии и цели книги, до опити за вторични фолклоризации и ра... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Бърнард Луис
51855

Европа и турците: цивилизацията на Османската империя

Конфронтацията между християнството и исляма понякога е била сравнявана със Студената война. Сравнението е валидно в много отношения, но ние трябва винаги да помним, че през 15 и 16 век потокът от беж... прочетете повече..

Резултати 1 - 30 от 32