Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Ноември 2011

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 28 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Драскулки - Есеистика
Хорхе Луис Борхес
21531

Фетишизираната етика на читателя

Нищетата на нашата литература, неспособността й да буди интерес са довели до фетишизиране на стила, до едно разсеяно четене, плод на едностранчиво внимание. Автор: Хорхе Луис Борхес Хорхе Луис Бор... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Джеймс Мийк
14665

В Атина

Онези източногерманци, които все още протестират срещу начина, по който Бон „превзе“ източна Германия, вместо да се обедини с нея, трябва само да погледнат към Гърция... Автор: Джеймс Мийк Европей... прочетете повече..

Дискусии - България
Бойко Ламбовски
14259

Оруел, Стопанина и фитките

Никога не съм работил като министър-председател или като министър на финансите. Затова ми е любопитно как трудещият се на тази служба съумява да раздели бюджета между тези, които протягат ръце за пари... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Малкълм Гладуел
28342

Истинският гений на Стив Джобс

Джобс никога не харесваше идеята хората да могат да отварят нещата. „Това само ще им позволи да развалят всичко.“ Недълго след женитбата си, през 1991, Стив Джобс се нанесъл с жена си в къща от 193... прочетете повече..

Дискусии - България
Златко Енев
64320

Въпросът, който не можем да подминем

Защо българите – един народ, който само четиридесет години по-рано беше спасил еврейското си малцинство, най-неочаквано се поддадоха на една елементарна анти-малцинствена кампания и в резултат на това... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Атанас Славов
14947

Шопската Мисъл

В отчаяния си провинциализъм културният българин е много чувствителен към това да не го вземе някой за примитивен дивак или за селяндур, докато неговите селяни и шопи – уви! – още не са. Автор: Атана... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Галин Никифоров
13122

Лятото на неудачниците

Когато авторът подари първата си книга на Мариела, тя се засрами от лежането си в болницата, затова каза на автора, че е впечатлена и вече е на успокоителни. После пак от срам открадна два чифта лук... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Любослава Русева
26290

Езикът на травмата и травмата на езика

„Тази тълпа от неокачествими страшилища“ (по Алеко) беше нахлула във „Фейсбук“ по същия начин, по който вандалите трошаха и чупеха в Катуница, само че с думи. Автор: Любослава Русева Приятелка ми ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Криста Бъртън
26489

Как е, когато се сваляш с някого от същия пол?

Момичета от горните училищни класове питат една зряла жена „как е, когато се сваляш с някого от същия пол?“. Отговорът звучи удивително искрено. Автор: Криста Бъртън Поредица„Мястото на гей-темати... прочетете повече..

Дискусии - България
Борислав Зюмбюлев
39908

Гълъбин Боевски и бродещите призраци на комунизма

Щангите са един от най-трудноизкоренимите митове на комунизма, които все още ръководят обърканата народна душа. Автор: Борислав Зюмбюлев     Задържането на Гълъбин Боевски с 9,07 кг ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Захар Прилепин
10583

САНЬКЯ (Откъс от романа)

Строят, размахвайки червено-черните знамена, се движеше по посока към оградата, покрай трибуната. Плътно, изпълвайки ушните миди с тъпа болка, се носеше непрекъснат рев. Автор: Захар Прилепин Глав... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Оуен Матюс
10297

Младият руски Хемингуей

Захар Прилепин е един от най-важните писатели в днешна Русия, чувствителен и интелигентен критик на състоянието, в което се намира страната… Автор: Оуен Матюс Миналата година, на един литературен ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Златко Ангелов
19588

Приказка за бестселъра и големия писател

Вие четете есе за 18% Сиво от Захари Карабашлиев – роман, пълен с клишета и базиран на трикове. В есето няма клишета, но на края му има трик, от който ще ви падне шапката. Така че не преставайте да ... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Златко Енев
18175

Елитният човек

Започвам този текст със сравнително ясното съзнание, че чрез него ще осъществя някаква ултимативна версия на онзи първороден философски грях – contradictio in adjecto, противоречие в определението. А... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Светлана Дичева
12404

Всичко ще се оправи напролет

Той не позволяваше някой да върви зад него. Чуеше ли стъпки, спираше, изчакваше крачещия да подмине и вече спокойно продължаваше пътя си. Бях го нападали три пъти. Автор: Светлана Дичева Той не ... прочетете повече..

Дискусии - България
Евгений Радушев
40015

Демографски и етнорелигиозни процеси в западните Родопи през XV-XVIII век

Сериозно историографско изследване, осветяващо историческите корени на ислямизационните процеси в западните Родопи. По думите на автора, „опит за преосмисляне на устойчиви историографски модели“... А... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ангел Игов
65161

Днешната ни литературна ситуация – една моментална снимка

Публикувам следната размяна на мнения с минимален коментар от моя страна (З. Е.). Намирам я истински важна, защото говори за (все пак) някакво реално движение в сферите на родната литература... Автор... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Тимъти Снайдър
11725

Последният шанс на Украйна?

Най-повърхностните западни анализи свързват украинския авторитаризъм с проруските симпатии на украинските лидери, но картината е далеч по-сложна. Автор: Тимъти Снайдър Украйна – горящото сърце на ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Едуард Докс
13333

Сред руснаците

Посещавайки имението на Толстой, английският писател Едуард Докс се среща с писатели, които живеят славно и яростно – и които не могат да разберат как е възможно една бивша шефка на разузнаването да о... прочетете повече..

Дискусии - България
Мехмед Боюкли
152851

Кръстилката през 1912 г. в Брезница и избавлението

Това което бих искал да разкажа за християнизирането през 1912 г. е част от устната традиция в Брезница, която винаги е била доста успешна алтернатива на официалната история, преподавана в българската... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Джон Ланчестър
12837

Щом само падне Гърция…

Икономическата криза в Гърция е най-важното нещо, което се е случвало в Европа от Балканските войни насам…  Автор: Джон Ланчестър Икономическата криза в Гърция е най-важното нещо, което се е ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Угур Юмит Юнгьор
26158

Геноциди?

Трябва да разберем, че използването на историческите травми за целта на изграждането на колективна идентичност е опасно нещо. То със сигурност не насърчава диалога. Автори: Угур Юмит Юнгьор, Виолета ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Емил Андреев
12796

Отмъщението на Йеб

Съвсем непреднамерено и случайно Борис Мойсеевич Вайсман беше евреин. В това нямаше нищо лошо, но никой в Лом (освен криминалистът-капитан Гичо Гаргата, в чийто милиционерски надзор влизаха и алкохо... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Галя Симеонова-Конах
24976

Българските борхесианци

След появата на Радичковия сборник Свирепо настроение, дори и след публикуването на следващите му книги, неговите „черказки“ разкази по принцип като че най-много затрудняват критиката. Автор: Галя Си... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Таня Мангалакова
32201

„Не е добре да идиш на Туркия от мучки години“

Ксанти, последната джума (петък, бел. ред.) на юли 2011. Броени дни преди постите на Рамазана най-сетне се срещам на живо с Емине Буруджи, 30-годишна певица на родопски песни от Гърция, която познавам... прочетете повече..

Драскулки - Поезия
Златко Енев
12035

Фантасморгазъм

Драстичници-хищници              жадуващи плячка              &nb... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Георги Чалдъков
10796

Будният човек и крилете на любознанието

В контекста на Деня на народните будители ще наричам Homo sаpiens „будния човек“ – защото сме заспали, някой трябва да ни събужда или някой трябва да ни държи будни, за да не заспиваме… Автор: Д-р Ге... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Анжел Вагенщайн
20527

АМАРКОРД, или СПОМНЯМ СИ

Лошата памет за цифри, имена и дати е ужасен вроден дефект, нещо като бенка на носа или заешка устна, и не знам дали не е лекомислена авантюра от моя страна опитът да пиша за неща, отдалечени отвъд ... прочетете повече..

Резултати 1 - 28 от 28