Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Януари 2009

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 23 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изкуство - Теория
Лайънъл Трилинг
29524

Фройд и литературата

Фройдистката психология е единственото систематично обяснение на човешката психика което, от гледна точка на неговата изтънченост и сложност, важност и трагическа сила, заслужава да бъде поставено ред... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Кристофър Леман-Хаупт
14123

Джон Ъпдайк, незабравимият

Джон Ъпдайк, калейдоскопично надареният писател, чиято четирилогия от книги за заека е връхна точка на един корпус от проза, поезия, есеистика и критика, толкова огромен, многообразен и лиричен, че мо... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Цвета Стоева
31861

Колко е важно да се целуваш добре

Седя в колата му, съзерцавам го на две педи разстояние от носа ми и въобще не слушам какво говори. Достатъчно ми е, че днес се убедих – когато съм на токчета височините ни съвсем се изравняват. Така... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Моли Янг
14964

Естетиката на Плейбой

Събрани централни плакати е фотоалбум, представящ всеки плакат от Плейбой от създаването на списанието през 1953 до 2007. Шест кратки есета предшестват десетилетията, но освен тях няма друг текст. Как... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Жанина Драгостинова
14099

Челюсти

Пред басейна е спрял джип. Огромен като мамут, заема целия тротоар. Светлините му мигат. Задните стъкла са тонирани, но през предното виждам, че вътре няма никой. Значи е сложен да гръмне, казвам с... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Илия Троянов
21871

Сатаната в Судан

Откак Дарфур се превърна в символ на злото, мнозина актьори и други звезди се чувстват задължени да го посетят. Автор: Илия Троянов  Трябва да е бил труден избор, онзи за „Златното сърце 2008... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Каи Щритматер
23351

Промени в Турция: Ние се извиняваме!

От птичи поглед страната изглежда по-свободна. Две години след убийството на журналиста Хрант Динк в Турция се провеждат дебати, които тогава бяха немислими. Автор: Каи Щритматер  „Има дни“, ... прочетете повече..

Дискусии - България
Десислава Гаврилова
43545

Ентропа: изкуството на политиката, сърцето на една страна

Общоевропейската шега на един чешки артист предизвика силен гняв в неспокойна България. Но събитието разкрива някои по-дълбоки истини за страната – а и за самото изкуство. Автор: Десислава Гаврилова ... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Уенди Гросман
16380

Ще задминат ли машините човека?

Учените вярват, че така нареченият пункт на „особеността“ – при който изкуственият интелект ще задмине онзи на хората – е по-близо, отколкото ние си мислим. Автор: Уенди Гросман  Те търсят хо... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Уди Алън
17287

Законът на Пинчук

Двадесет години в отдела по убийствата в нюйоркското полицейско управление и, братко, вече си видял всичко. Като например: уолстрийтски брокър нарязва на тънко своите малки четирима щото не можели да ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Денко Малески
13926

Границите на нашите умове

В умовете на всички балкански нации има две карти, с различни граници. Едната е съвременната карта, обикновено наричана политическа карта на страната. Другата е историческата – една понякога тайно, а ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Цвета Стоева
31527

0 на 0

В един дървен сандък, някъде под избата на съзнанието ми, крия всичките си криви качества, а освен това – два чифта параноя, невроза и няколко вида сезонни депресии. От седмица насам някой от тях е на... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Франсис Фукуяма
36132

Какво идва след Америка?

Разговор с политолога Франсис Фукуяма за загубата на власт за Съединените Щати и тяхната роля в бъдещия световен ред. Автор: Франсис Фукуяма Смяна на епохата Цайт: Господин Фукуяма, осмелете... прочетете повече..

Изкуство - Музика
Боно
15214

Бележките на председателя

Дали този глас като стиснат юмрук е ключ към следващата година? В мъглата от несигурност около твоя бизнес живот, любовен живот, живот изобщо, защо гласът на Синатра е такава сирена – такава сигурност... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Стефан Маринов
17902

Стефан Маринов – Писма до България (8)

Гогов, специално ти пиша днешното пред-коледно писмо. Разбери, брате, голям джумбуш тъкмя: до година време основите на цялата световна налуд­ничава система ще разклатя – и на източната, и на западна... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Цвета Стоева
45927

Бившият

Всеки човек има в живота си по една специална връзка. Една специална връзка, която ти ебава майката. Която ти причинява толкова много болка, че ако се събере на едно място, ще образува нова планета... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Джема Соумс
16959

Новите феминистки

Сигурно ще ви бъде простено ако, след като сте прочели някои заглавия и статии от последните дни, си помислите, че сте се пробудили в 1978. По време на протести срещу лондонския конкурс за красота „Го... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Венцислав Божинов
13593

Калъпът и миналото

Този калъп за дамски обувки е най-обикновена метална форма, която от години стои в гардероба ми. Отдавна да съм го изхвърлил, ако не бяха някои любопитни неща, свързани с него. Първото е аржентинск... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Жанина Драгостинова
16616

В името на отца

Родителите ми се оженили в края на 50-те години на ХХ век. Сключили и църковен брак, но така, че никой да не разбере. Всеки от тях отишъл до църквата сам и по различна улица. По същия начин, раздел... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Палми Ранчев
12334

Ембарго

По времето, за което разказвам, санкциите срещу бивша Югославия бяха в разцвета си. И контрабандата през границата не спираше. Принципно бях наясно какво се върши. Кой го прави, как го прави и срещ... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Найъл Фъргюсън
24175

Плодовете на „Кимерика“

Вярно е, че финансовото високомерие от последните години беше последвано от ужасно възмездие. Ерата на Заемите завърши не с хленч, а с оглушителен взрив. Въпреки това все още е много рано да се заключ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Франсис Фукуяма
23786

Една нова ера

Избирането на Барак Обама на 4 ноември 2008 представлява огромен шанс за едно ново определение на Съединените Щати – както по отношение на икономическите и социални модели, така и във връзка с останал... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Джефри Клугър
18555

Кое ни прави морални

Ако целият човешки род беше един-единствен индивид, той отдавна вече би бил обявен за луд. Лудостта не би се състояла в гнева и тъмнината на човешкия разум – макар че той наистина може да бъде едно мн... прочетете повече..

Резултати 1 - 23 от 23