Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Април 2018

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 24 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Драскулки - Проза
Фани Цуракова
5535

Писмо до Хаим Оливер

Случва се и това, читателят да продължи недовършеният път на героя. Някакви си 40 години след като Великият поход на династронавтите, който трябваше да сложи край на апартейда в Южноафриканската репуб... прочетете повече..

Тематични сборници
Super User
8879

Ислямът и модерността

Сборник от текстове, публикувани в „Либерален преглед“, посветени на темата „Ислямът и модерността“. Страници: Налични формати: Дата на издаване:    ... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Самюъл Хънтингтън
14827

Третата вълна на демокрацията

Когато става дума за утвърждаването на демокрацията, историята е опровергавала както оптимистите, така и песимистите. Събитията от бъдещето най-вероятно ще направят същото. В много общества съществува... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Яша Мунк
9167

Краят на демократичния век

В разгара на Втората световна война Хенри Лус, основателят на списание Тайм, твърди, че Съединените щати са натрупали такова богатство и сила, че двадесети век ще стане известен просто като „амер... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Иван Кръстев
8860

Нелибералната революция в Източна Европа

През 1991 г., докато Западът е зает с празнуване на победата си в Студената война и очевидното разпространение на либералната демокрация по всички краища на света, политологът Самюъл Хънтингтън отправ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Хюсеин Мевсим
8510

Похвално слово за великомъченица Валентина

Свеждам най-преклонно глава пред Вас, учителко моя! Макар че не Ви разбирах докрай, Вие ми предадохте своя плам. И знаещото във втори клас не повече от двайсетина български думи турче, след време щеше... прочетете повече..

Годишници на списанието
Super User
7924

Годишник „Либерален преглед“ – 2017 – ч. 3

В тази част от пълното издание на „Либерален преглед“ ще намерите всички статии, публикувани в списанието за времето от септември до декември 2017 г.   Страници: Нал... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Стивън Ерлангер
8390

Картини от модерна Полша – част 2

Първото нещо, което партията Право и справедливост действително е предоставила на хората, е съвсем реална облага: ежемесечна помощ от 500 злоти, или около 230 лева, за всяко дете след първото, за всяк... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Здравка Кръстева
12519

Правни аспекти на държавната антиеврейска политика в Царство България (1940-1944 г.) – Откъс

Стремежът към справедлива оценка на действията на българските власти по време на Втората световна война във Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Западните покрайнини настоятелно изисква да се разд... прочетете повече..

Тематични сборници
Super User
8348

България и антисемитизмът

Сборник от текстове, публикувани в „Либерален преглед“, посветени на темата „България и антисемитизмът“. Страници: Налични формати: Дата на издаване:    ... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Джон Фефър
8700

Какво всъщност става с Източна Европа

Представете си историята на Източна Европа след 1989 г. като някакъв влак, напускащ разнебитена гара, където няма вкусни сандвичи или интересни материали за четене, публичната информационна система из... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Мюмюн Тахир
5445

Април на село

Голямата крайселска ливада е изпъстрена с шарките на пролетта. Не е като килим, а като домашно тъкана черга – проста и безхитростна, но излъчваща някакво свежо сияние, някакъв крилат намек за пробужда... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Яна Букова
6030

Пеперудата на Роршах

Любимите съждения на Георгиев не са относно времето, но удоволствието от оприличенията е сравнително ново откритие, с което все още е склонен да злоупотребява. „Оприличенията масажират фантазията“- об... прочетете повече..

Дискусии - България
Илия Троянов
9858

Службата е била великодушна

По каква точно причина фалшификаторите от редиците на Държавна сигурност би трябвало да се подложат на такъв сизифов труд, за да дискредитират с толкова обемисто досие една дама, която през седемдесет... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Момо Капор
6073

След любовта

Това ли е всичко, което остава след любовта? И какво изобщо остава след нея? Телефонен номер, който постепенно избледнява в паметта? Чаши с гравирани монограми, откраднати от „Еспланада“. След любо... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Румен Аврамов
6815

Многоликият Холокост: Класификацията на Робърт Пакстън

В последното десетилетие се очертаха редица разломи, противопоставящи вижданията относно силата на антисемитизма сред българското население, заслугите на една или друга фигура за оцеляването на евреит... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Шийла Колхаткар
7388

Приветствайки новите ни господари, роботите

В продължение на десетилетия конвенционалният възглед сред икономистите е бил, че технологичният напредък създава за работниците толкова възможности, колкото и отнема. През изминалите няколко години о... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Евдокия Борисова
6482

Поетът с две родини

Излезе от печат юбилейната стихосбирка „Дръвче“ на Румен Иванчев. Ще кажете, че това не е новина, и с право. Тя излезе още в началото на ноември, миналата година (2017) и заслужено бе ознаменувана с п... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Чарлз Дюиг
10031

Делото срещу Гугъл

Ако сте по-млад/а от 29 – което е средната възраст на служителите на Гугъл, според проучване, извършено от PayScale – то вероятно не си спомняте особено много за анти-монополните битки на Майкрософт о... прочетете повече..

Дискусии - България
Христо Христов
10759

Всички разбират от досиетата на ДС (какво бе пропуснато при прочита на делото „САБИНА“ – Юлия Кръстева)

Немалко хора побързаха да коментират казуса с досието на Юлия Кръстева без да познават практиката и скритите механизми на ДС. И без да си зададат елементарния въпрос, че преди всичко става въпрос за е... прочетете повече..

Дискусии - България
Димитър В. Атанасов
12397

Ченгетата ни са по-добри от ченгетата ви – размисли относно досието на Юлия Кръстева и българския академичен живот

Историята начева прозаично, чак безинтересно: Миглена Николчина, професор в Софийския университет, поканила Юлия Кръстева – нейна учителка, вдъхновителка и приятелка – за член на редакционната колегия... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Енев
10876

Юлия, мое недоумение

Господ да е на помощ на всички ни! И особено на ония сред нас, които не искат да бъдат себе си! Защото, може и наистина царството тукашно да се окаже тяхно, но небесното, то е за другите. То е – и вин... прочетете повече..

Дискусии - България
Димитър Камбуров
11807

Юлия Кръстева и състоянието на дискурса...

Emiliya Dvoryanova пише: „От всичко, което прочетох в първия том от досието на Юлия Кръстева, си извадих един извод: „човешко, твърде човешко“. Не мисля, че това е „сътрудничество“ в собствения с... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Златко Енев
8239

Смехориите и страховете на бъдещето, което вече чука на вратата

Ща започна днешното – надявам се кратко – размишление с един колкото смешен, толкова и поучителен инцидент. Преди няколко седмици по световните медии набързо прелетя едно мимолетно съобщение, пре... прочетете повече..

Резултати 1 - 24 от 24