Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Юли 2017

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 17 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - Европа
Дагмар Скрпец
8214

Хърватска, Русия и голямата игра на Балканите

След като хърватската управляваща коалиция се разцепи през април 2017, нещата изглеждаха така, сякаш в страната би могла да се повтори политическата криза от миналото лято, при която тогавашният преми... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Исмаил Кадаре
7726

Триковете на диктатурата

Въпросът какво трябва да бъде отношението на литературата към един тираничен режим е сложен. Тоталитарните режими са склонни да ласкаят литературата, за да могат толкова по-добре да я надзирават, пара... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Иван Кръстев
13247

Странната смърт на либералния консенсус

Има и друга аналогия, която обяснява настоящите събития в Централна Европа по-добре от онази с междувоенните европейски демокрации. Тя е за Западна Германия от 1968, а не за Ваймарска Германия от 1933... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Стилиян Йотов
16363

За пренаписването на историята – част 3

Не съм изхвърлян от България, нито съм бягал от нея. Не съм бил затворник, нито имам досие. Давам си сметка, че съм от мнозинството, а прокудените, отказчиците, преследваните и изнудваните по политиче... прочетете повече..

Драскулки - Свободен текст
Златко Енев
9475

Кратка изповед, породена от спазъм

Ницше беше го формулирал така: Болката винаги пита за причината, докато удоволствието е склонно да остава при самото себе си и да не гледа назад. Именно, именно. Откак се помня, само това се... прочетете повече..

Драскулки - Поезия
Super User
6967

Анонимно

Пихме тъмното вино пелиново,пяхме горчиви и мръсни песни,в младата есен, разливо-застинала,с ръце от отсечени кестени… Пихме тъмното вино пелиново,пяхме горчиви и мръсни песни,в младата есен, раз... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Стилиян Йотов
8774

За пренаписването на историята – част 2

От формална гледна точка перипетиите със заместването на „паметната плоча“ [за спасяването на българските евреи] с „указателна табела“ са ясни. Или не съвсем. Защото все още не е ясно, защо при послед... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Светлозар Кирилов
23161

Интеграцията на чернокожите в САЩ и ромите в България – „мисията невъзможна“?

САЩ често са възприемани като страната на неограничените възможности, където всеки, който има способности и желание да работи, може да се изкачи по социалната стълба и да придобие богатство, успех и у... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Огнян Минчев
9464

По повод последните политически развития в Македония

Не е никак странно, че Москва и Белград активираха до максимум своите пети колони в София и в Скопие в навечерието на 2 август – датата на договореното от премиерите Борисов и Заев съвместно честване ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Стилиян Йотов
10212

За пренаписването на историята – част 1

През 2015 г. Университетско издателство на СУ „Св. Климент Охридски“ издаде в превод забележителната книга на Петер Енглунд Битката: красота и печал. Първата световна война в 212 кратки глави. Авторът... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Дъг Сондърс
8216

От Гаврило Принцип до ИДИЛ

Един век след онези куршуми от Сараево ние сме наследници на две продължителни техни следствия: набор от линии, начертани в пясъка, но въпреки това непосилно-трудни за изличаване, както и набор от иде... прочетете повече..

Дискусии - България
Искра Баева
29683

Социалноикономически предпоставки за и последици от „възродителния процес“

Въпреки че отмина повече от четвърт век от началото на масовата кампания по насилствената смяна на мюсюлманските имена на българските турци с християнски (декември 1984 – януари 1985 г.) и повече от д... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Леа Коен
8884

Макромания, Макрофория или просто политическа еволюция

Политическите събития във Франция от изминалите 6 месеца несъмнено ще останат паметни не само в историята на Петата република, но и на целия европейски континент. Изборът на Еманюел Макрон за президен... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Василис Гунарис
25943

Историография и картография на Македонския въпрос

Изключително мащабен обзор на различните историографски, картографски и етнографски изследвания, които съпровождат развоя на Македонския въпрос от самото му пораждане, някъде в средата на 19 век, до н... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Тимъти Снайдър
10189

Тимъти Снайдър: „Пост-фактичното е невероятно опасно. То се е превърнало в оръжие“

Мисля, че начинът, по който Западът осмисли 1989 беше погрешен, особено в САЩ. Ние смятахме, че краят на комунизма означава, че комунистическият разказ е бил погрешен, а нашият – правилен. Но в действ... прочетете повече..

Дискусии - България
Евгения Калинова
30757

Споменът за „възродителния процес“ в България (1990–2009)

През 2005 г. група френски историци се подписват под апел със заглавие „Свобода за историята“. Те протестират срещу т. нар. закони за паметта (lois mémorielles), които регламентират оценката за опреде... прочетете повече..

Годишници на списанието
Super User
10216

Годишник „Либерален преглед“ – 2017 – ч. 1

В тази част от пълното издание на „Либерален преглед“ ще намерите всички статии, публикувани в списанието за времето от януари до април 2017 г.   Страници: Налични ф... прочетете повече..

Резултати 1 - 17 от 17