Последните най...


26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Юни 2015

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 25 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Култура
Мария Конникова
17153

Понижава ли се сексуалното желание от гледането на порнография?

За разлика от Холивуд, където за всички е ясно, че гледат някаква идеализирана версия на реалността, при порнографията това разбиране често липсва. И то по много проста причина: ние не разговаряме за ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Златко Ангелов
8339

АЗ ЧЕТА – част 1

За изкушения читател всеки нов роман е предизвикателство. Още по-голямо – ако е от неизвестен автор. И още по-голямо – ако е роман, спечелил конкурс за начинаещи … графомани? скрити таланти? посредств... прочетете повече..

Изгледи - България
Емил Иванов Димитров
11553

Георги Петров – „главен народен обвинител“ (част 2)

Кинохрониките от Народния съд са запазили моменти от епичната обвинителна реч на „народния прокурор“. Едър здрав мъж в разцвета на силите си, широко лице, гъста, сресана назад, коса, властна жестикула... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Тимъти Снайдър
12855

Холокост – пренебрегнатата реалност

Беларус и Украйна са окупирани през по-голямата част от войната, при което както германските, така и съветските армии преминават през територията им по на два пъти, при атака и оттегляне. Германските ... прочетете повече..

Дискусии - България
Емил Коен
12513

За чушкопека и щастието да си жертва

Българските зрители гласуваха в конкурса „Лачените обувки на българското кино“, т.е. в играта, организирана от БНТ, в чест на един век производство на игрални филми у нас. Като победител се наложи фил... прочетете повече..

Изгледи - България
Емил Иванов Димитров
16772

Георги Петров – „главен народен обвинител“ (част 1)

Георги Петров Драгиев (1891–1959), известен като Георги Петров и може би затова често смесван с многобройни свои съименници, е „главният народен обвинител“ на Народния съд и прокурорът на най-важния н... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Даниела Великова
7620

Триперът на кака Сийка

Аз и Марийка сме две трипер диплококи, водещи жалко, но гордо съществувание във влагалището на четиридесет и пет годишната чистачка кака Сийка. Това старо, уютно жилище било заселено от семейството ни... прочетете повече..

Дискусии - България
Аспарух Панов
13444

Сливен беше един малък космос. Разговор с Атанас Славов (1930 – 2010)

Преди 16 години, през пролетта на 1999г., проведох с Атанас Славов един изключително интересен разговор – интервю на терасата на 11 етаж в сливенския му офис. Говорихме си без предварителен сценарий п... прочетете повече..

Изкуство - Сцена
Митко Новков
12346

Аскеер 25

1. Всяко човешко дело в своята обществена измеримост преминава през определени етапи. 2. По „правилото“ за троицата (Бог троицу любит) можем да сведем тези етапи до три. 3. Те са: първично оформяне, прочетете повече..

Дискусии - България
Ивайло Дичев
18739

Проф. Ивайло Дичев: Ако всичко у нас е приватизирано, то паметта ли ще остане обща?

Проблемът е в овладяването на българската култура от мутри, които наложиха един безцеремонен стил от времената на Държавна сигурност. Интелигенцията е премазана и маргинализирана, в медиите размахват ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Здравка Евтимова
6582

Теб

Църквата е бяла пряспа сняг, която не се стопява никога. Аз садя кокичета, зюмбюли и цветя, чиито имена не зная, събирам свещите, преди съвсем да догорят, сутрин отварям, когато ми се обади някой чове... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Бойка Асиова
7594

Лудовица – откъси

Дедо Войно пушеше с луличка. Мъничка, тантурестка, с късо сакче отстрани, за което я държеше с три пръста по неподражаем начин. Сам си я беше направил. Удивително приличаше на него. При дръпване прими... прочетете повече..

Дискусии - България
Тони Николов
10465

Другата Балканска война

Не за битки, победи и славни пълководци ще стане дума в следващите редове. А за човешка саможертвеност, хуманност, корист и политическа далновидност. Историята на войните винаги има две страни. И Балк... прочетете повече..

Дискусии - България
Антонина Желязкова
33828

Проблемът за достоверността на някои домашни извори, трайно залегнали в българската историография

Като конкретен повод за експозето, което ви представям днес, ми послужи нашумелият напоследък игрален филм „Време разделно“, чието реализиране и разпространение в настоящия момент, без да се спирам на... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Ричард Дж. Еванс
7889

Защо сме обсебени от нацистите?

Защо все още сме обсебени от нацистите? Почти няма ден, в който да липсва телевизионно предаване или вестникарска статия за тях. Филми, които ги представят, продължават да се изливат от филмовите студ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Данута Глондис
10040

Отмъщението на паметта?

Историята не е просто хранилище за данни от миналото. Освен това тя предлага интерпретации и легитимира груповата идентичност като памет или споделен опит, като кодекси на поведение и етически системи... прочетете повече..

Изгледи - България
Аспарух Панов
10171

Какво постигнахме и къде се провалихме?

Как бързо тече времето! На 10 юни ще отбележим 25 години от първите демократични многопартийни избори след краха на комунизма. Тези избори за ВНС са може би най-уникалният, но едновременно с това и ед... прочетете повече..

Дискусии - България
Петър Чолаков
18114

Призракът на етническия конфликт

Събитията в благоевградското с. Гърмен бяха широко дебатирани в публичното пространство. Бих искал да адресирам някои от коментарите, които, дипломатично казано, ме изненадаха, а именно: че в България... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Евдокия Борисова
15417

Да сбъднеш нереалното или едно пътешествие из Анадола – част 3

Кападокия, ден седми. На седмия ден… Господ седнал да си почине. Господ затова е Господ, защото може да си позволи лукса да си почива. Ние нямаме време. Освен това трябва да избираме: дали да пое... прочетете повече..

Свят
Моис Файон
12798

Лондон в червено и черно

Лондон какъвто още никога не сте го виждали. Образцово приложение на принципа Less is More, в изпълнение на моя стар приятел и майстор на камерата, Моис Файон.Истинска наслада, не само за очите... Ав... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
10361

Пергаментов залез

Режещото слънце го прониза с милион наноскопични остриета, устата му се изпълни с горчиво-сладък привкус, замириса му на буря и дъжд, замириса на детство. Неочаквано го подгони жажда, той забърза сред... прочетете повече..

Изгледи - България
Веселина Седларска
12417

Някакво си телефонно обаждане

Преди известно време написах следното: „Много съм вече печена, пробват ме за трети път. Телефонът звъни, вдигам. Тя реве, та се къса: „Счупих си кракаааа…счупих си кракааа…“ Питам: Данче, ти ли си? Тя... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Карл Уве Кнаусгор
12325

Необяснимото престъпление на Андерс Брейвик

В много отношения за мен е отвратително да пиша за Андерс Беринг Брейвик. Всеки път когато името му се появи публично, той получава каквото си поиска и става когото си поиска, докато онези, които е уб... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Йован Христич
9215

Ползата и вредата от биографията

Идва лятото – време за почивка, и аз се впускам в четене на биографии – било от, било на писатели, които ме интересуват. Днес човек трябва да си вземе отпуск, за да прочете една биография. На Плутарх ... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Евдокия Борисова
12077

Да сбъднеш нереалното или едно пътешествие из Анадола – част 2

Ден пети. Заминаваме към Кападокия, Днес е Гергьовден, а ние се запътваме към родината на Свети Георги – Кападокия. Земята на красивите коне (в буквален превод от персийски); на скалните църкви и... прочетете повече..

Резултати 1 - 25 от 25