Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Ноември 2010

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 34 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - Технологии
Крис Андерсън
16632

Дългата опашка

Забравете изстискването на милиони от няколко мега-хита по върховете на класациите. Бъдещето на развлекателната индустрия е в милионите нишеви пазари в плоската част на диаграмата. Автор: Крис Андерс... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ели Иванова
29954

Конспирацията на затъпяването на Джон Гато

В представянето на издателството идеите на Гато изглеждат прогресивни – той е против разделянето на уроците на предмети и изваждането им от контекст, против училищния звънец и подобни. Но ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Роберто Савиано
11782

Призраците на Нобел

Да бъдеш поканен в Svenska Akademien, Академията на Стокхолм, която от 1901 година връчва ежегодно Нобеловите награди, хвърля душата ти в особено напрежение… Автор: Роберто Савиано Роберто Савиано... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Димитър Атанасов
11175

Тарпани

В тези дни на лятото взе да се чувства задух и зной. Въпреки планинския хлад и постоянния ветрец по откритите места, горещникът все по-упорито проникваше и тук. Автор: Димитър Атанасов   Димитър ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Милан Кундера
16359

Завети и предателства

Ако някой ме попита коя е най-честата причина за недоразуменията между читателите ми и мен, няма да се поколебая да кажа: хуморът. Автор: Милан Кундера     ДЕНЯТ, В КОЙТО ПАНЮРЖ ВЕЧЕ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Джон Гатоу
43655

Затъпяване

Нормалните човешки същества се стремят да осмислят нещата, не да колекционират разпокъсани факти. Образованието се състои именно в натрупването на умения за разкодиране на суровата информация така, че... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Елиът Спитзър
10148

Правилата

Коя е подобаващата роля на правителството по отношение на пазара? Автор: Елиът Спитзър Представите за правителствената намеса по отношение на пазара се променят бързо. Айн Ранд беше отчетлив и мощ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Кенет Миног
13622

Моралът и сервилният разум

Животът е по-добър учител по добродетел от политиците, и най-разумните правителства от миналото са оставяли въпроса за моралното падение на църквите. Автор: Кенет Миног За отслабващия морален живо... прочетете повече..

Изкуство - Сцена
Майя Праматарова
17208

Методът Гърдев

Творческите появи на българина Явор Гърдев в Москва са плодотворно-неочаквани. Херметичният му Човекът-възглавница на Мартин Макдона, докаран в един стъклен куб през 2004, откри за Русия ирландския ху... прочетете повече..

Изгледи - България
Петър Воденичаров
14249

Искам човекът да е винаги приятен и да си правим моабет… – Част 2

Като ергенче като станах, аз вече така се пооправих, наприха ми по-хубави дрехи, пооблекох се. Ходех, действително, където помръднех на мен ми беше секъде отворено… Автори: Петър Воденичаров, Кристин... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Мàри
8869

Растителният човек

Вятърът виеше, гонеше листата по склона на Близнаците. Пътеката бавно се изкачваше, заобикаляше два-три големи обли камъка и излизаше на широка поляна, покрита с бял равнец. „Комините“, каза Марти, „К... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Боян Знеполски
14466

Българската преса и проекциите на успешния живот

И жълто-сензационната, и експертно-либералната преса препращат към нас гротескни или схематични човешки образи, в които трудно можем да разпознаем себе си… Автор: Боян Знеполски Винаги сме се инте... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
11520

I have a dream

Ставам посред нощ от леглото, защото не мога да спя. А не мога да спя, защото главата ми бучи от мисли. Не, не се безпокойте, че отново ще ви занимавам с грижите си. Нищо подобно. Този път не. Този пъ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Харуки Мураками
11509

Кафка на плажа – откъс 2

Щом дойде на себе си, Наката установи, че лежи по гръб сред бурени. Той отвори бавно очи. Беше нощ, но на небето не се виждаха нито звезди, нито луната, въпреки това обаче не цареше пълен мрак. Автор... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Красимир Дамянов
7556

По течнието

Не спа. До сутринта обмисли всичко. Стана, облече се добре, прибра нещата си, въдиците, и се измъкна на пръсти. Автор: Красимир Дамянов Веднъж, в едно пристанище – бяха седнали в силно осветено, н... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
10683

Rock and Roll Ain't Noise Pollution

Относно въпроса „Етично ли е да абонираме свои познати и приятели за ,Либерален преглед?‘“ Автор: Златко Енев Във връзка със зачестилите напоследък въпроси дали кампанията за набиране на нови абон... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Миленко Йергович
19477

Там, където живеят други хора

Нито едно чувство не е така всеобхватно и изпълващо, както омразата, и нищо освен омразата не може от лична да се превърне в публична и обществена емоция… Автор: Миленко Йергович     ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Харуки Мураками
17444

Кафка на плажа – откъс 1

Понякога съдбата прилича на пясъчна буря, непрекъснато променяща посоката си. Искаш да избягаш от нея, свърваш по друг път, но и тя поема по него, следва те неотклонно. Автор: Харуки Мураками Момч... прочетете повече..

Изкуство - Музика
Лиз Феър
13275

Stray Cat Blues

Иронията е в това, че усещането за борба срещу целия свят е точно нещото, което целият свят толкова харесва у Кийт Ричардс: той винаги е вършил нещата по свой начин. Автор: Лиз Феър   Живот ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Златко Ангелов
41324

Приемствеността – кръвопреливна система за националната литература

Българската литература е сравнима с останалите в световен мащаб, т. е., няма никакви основания за ниско самочувствие, и същевременно е в дълбока криза… Автор: Златко Ангелов Метафората от заглавие... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Златко Енев
31190

За видимото и невидимото

48 стари реклами, които правят видими много неща, оставали невидими някога… Автор: Златко Енев Гледам тези стари изображения – символи на неща, за които (всички?) се надяваме, че са отминали. Всъщ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Иван Бедров
20779

Защо Турция ни трябва в ЕС

Повече пазар в Европа, повече демокрация в Турция – присъединяването на южния ни съсед към Европейския съюз е сделка, изгодна и за двете страни Автор: Иван Бедров Искате ли да станете особено по... прочетете повече..

Дискусии - България
Иво Димитров
41311

Национален дух и История

Основният проблем на българския елит е, че с някои малки изключения, той се плъзва по линията на разказа и удобното – в политически аспект – подменяне на смисловото значение на ключови за митологията ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Робърт Маккръм
56860

Стоте най-велики романи на всички времена

Англичаните обичат да четат и, докато BBC се подготвя да разгласи любимите книги на нацията, The Observer състави свой собствен списък на най-важните белетристични произведения от последните 300 годин... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Зейди Смит
45155

Поколението „защо?“

Социалната мрежа не е някакъв жесток портрет на която и да е личност от реалния свят, наречена „Марк Зукърбърг“. Той е жесток портрет на самите нас... Автор: Зейди Смит       Соц... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Йожен Йонеско
22351

Йожен Йонеско, трагичният клоун

Творчеството ми е по същество диалог със смъртта, един начин да я запитам: „Защо? Защо?“ Така че само смъртта може да ме накара да млъкна. Само смъртта може да ми затвори устата. Автор: Йожен Йонеско... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Джонатан Лител
12076

Доброжелателните – откъс 2

Някои евреи се опитваха да говорят с полицаите, но украинците крещяха, удряха ги, връщаха ги обратно в опашката. Духаше пронизващ вятър, беше ми студено, съжалявах, че не си взех пуловера. Автор: Джо... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Теди Москов
18536

Глупак и хълм

Въздух дишаме, за да го издишаме! Един се опитал да го задържи за себе си, но умрял на третата минута. Автор: Теди Москов Въздух дишаме, за да го издишаме! Един се опитал да го задържи за себе с... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Лазар Копринаров
18969

Драмата на подвижните граници

Навярно първият разказ за подвижния човек е „Одисей“. Би могло дори да се каже: скиталецът Одисей е квинтесенцията на „хомо мобилис“ – не толкова заради дългото завръщането в Итака, а най-вече поради ... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
12056

Да бъдем – или не?

Започвам тук един текст, с който – признавам – имам определени проблеми. Една част от съзнанието ми твърди, че във всичко, което ще последва оттук нататък, няма нищо унизително или нередно, а другат... прочетете повече..

Резултати 1 - 30 от 34