Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Юли 2010

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 24 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Драскулки - Проза
Красимир Дамянов
21241

Из „Дневникът на една пеперуда“ – Част 1

Дълго не можех да си намеря момиче след теб. Търсех твоя тип, твоя ръст, твоята елегантност, твоите викове, твоите очи, твоя глас в София… Автор: Красимир Дамянов     На сина ми In m... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Дайан Джонсън
19075

Джеймс Греъм Балард – сиянието на пророка

В една статия от януари 2008 в Times of London, представяща петдесетте най-големи британски писатели от Втората световна война насам, Джеймс Греъм Балард е двадесет и седми… Автор: Дайан Джонсън &... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Том Макарти
14547

Технологиите и романът

В продължение на векове, литературата е била обсебена от технологиите. Когато Блейк потръпва в боязливо страхопочитание пред тигъра, не се оставяйте да бъдете подведени, че той размишлява върху природ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Иън Бремър
11892

Кривата на промените

Между стабилността и отвореността на една страна е налице едно не съвсем интуитивно отношение, валидно както за влиянието на външния свят върху страната, така и за процесите в собствените й граници. ... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Тимур и неговите командоси
15198

България отвръща на удара - 1

Два самолета, отвлечени съответно от американски и японски терористи, се насочват към двата най-големи мола в София… А още не сме изхарчили и половината от златото. Автор: Тимур и неговите командоси ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Джо Кохейн
22322

Безсилието на фактите

Колкото по-заплашени се чувстват хората, толкова по-малко вероятно е да се вслушват в мнения, различни от собствените си – и толкова по-лесно е да бъдат контролирани. Автор: Джо Кохейн Една от осн... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Красимир Дамянов
27793

Из „Приказки за злояди деца“ – Част 6

От незапомнени времена жителите на Земята приготовляват кисело зеле. Според първите книги – глинените плочки – най-напред започнали производството му в Мъртво море, което, както знаете, е най-удобно з... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Мàри
13499

Гринго

Кикучио замахна с меча катана, но твърде силно, спъна се и падна. Публиката се разсмя сърдечно. Усилието на обикновения човек с подправен акт за раждане да мине за самурай създаваше много комични моме... прочетете повече..

Изкуство - Музика
Administrator
11610

70 Million by Hold your Horses

Опитайте се да разпознаете картините, представяни в този музикален клип. Хайде да ги изброим заедно. Автор(и): Hold your Horses     Опитайте се да разпознаете картините, представяни ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Тони Джуд
20135

Пленените умове, тогава и сега

Преди няколко години посетих Красногруда, възстановената резиденция на Чеслав Милош близо до полско-литовската граница. Автор: Тони Джуд     Преди няколко години посетих Красногруда,... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Габриел Гарсия Маркес
21269

Самотата на Латинска Америка

Латинска Америка нито желае, нито пък има някакво основание, да бъде фигура без собствена воля; и не е израз на пожелателно мислене да се очаква, че нейното търсене на независимост и оригиналност може... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Шарлот Генсбур
11928

Да играеш с Ларс

Шарлот Генсбур в разговор с Frankfurter Rundschau за ролята й във филма „Антихрист“ на датския режисьор Ларс фон Триер. Автор: Шарлот Генсбур Шарлот, успяхте ли да преживеете „Антихрист“ без осеза... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Пийт Хендриксе
12663

И все пак тя се върти ...

Показвам тук този кратък клип най-вече за да дам израз на възхищението си пред човешката изобретателност. Колко просто изглежда всичко, когато човек вече знае решението ... Автор: Пийт Хендриксе К... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Кен Аулета
19301

Публикувай или умри

На 27 януари тази година – преди цяла вечност, във времето на технологиите – Стив Джобс трябваше да се появи в центъра за изкуствата Йерба Буена в Сан Франциско, за да представи новата машинка на Appl... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Тимур и неговите командоси
10703

Всичко е въпрос на имидж

Умря кметът на градчето ни. Отначало като причина за смъртта бе посочена денонощната упорита работа за благото на избирателите, но когато се видя, че никой не вярва, версията бе сменена и бе обявено... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
11176

Метаморфозата – 2

Когато четеш това писмо, аз вече ще бъда при теб, слънчице. Забравих да ти кажа, тия дни се научих на една прастара китайска магия. Всичко е много просто, и досега не разбирам как никой тук на Запад н... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Мартин Валзер
15675

Писмо до Бастиан Швайнщайгер

Искам да знаете, че чрез никоя победа не сте успявали да ни очаровате, да ни завладеете и спечелите до такава степен, както го направихте чрез това коленичене. Автор: Мартин Валзер Драги Бастиан Ш... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
10321

За времето и начините, по които го преживяваме

Едно от най-големите чудеса на познатата ми вселена е начинът, по който мислите, веднъж пуснати на свобода, започват да създават свои собствени, сякаш независими от съзнанието кристални десени, в ко... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Владимир Трендафилов
12587

Канонът през жълтото

В най-последно време „жълтото“ поле показва демонстративни признаци на движение. За това най-голяма роля има сривът на традиционния публичен кредит, вложен във „високите“ вестници. Автор: Владимир Тр... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Хо Нам Зеелман
8708

Солидарни с държавата

Всяко село, всяко училище и всяка фирма в Южна Корея е „семейство“ – по време на кризи всички се поддържат взаимно. Автор: Хо Нам Зеелман Както изглежда, колапсът на финансовите системи е нераздел... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Даниел Залевски
17204

Иън Макюън и изкуството на неудобството

Всички романисти са изследователи на човешкото поведение, но Иън Макюън преследва тази цел с повече научна щателност, отколкото работата сама по себе си изисква. Автор: Даниел Залевски Всички рома... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Никълъс Кар
46025

Кара ли ни Гугъл да оглупяваме?

Идеята, че нашите умове трябва да функционират като високоскоростни машини за преработване на данни е заложена не само в начините, по които функционира Интернет, тя е и управляващият бизнес модел на к... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Уитакър Чеймбърс
41825

Голямата сестра ви наблюдава

Още веднъж за Айн Ранд, праволинейния философски материализъм и зловредните капани, които прекалено самомнителният Разум поставя по собствения си път. Автор: Уитакър Чеймбърс Преди няколко години,... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Красимир Дамянов
20628

Из „Приказки за злояди деца“ – Част 5

В град Таратор, далечна Персия, по времето на султан Ятаган I, наречен заради блясъка си Светкавицата, управлявал един жесток и безмилостен готварски нож. Той имал харем от тридесет супени лъжици и ощ... прочетете повече..

Резултати 1 - 24 от 24