Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Октомври 2009

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 27 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - Свят
Хенинг Зусебах
14035

Градското столетие

Първото градско столетие в историята на човечеството вече е започнало. Макар че има само неясни данни, днес се смята за сигурно, че през 2007 година за пръв път повече хора са живеели в градове, откол... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Дан Хенкокс
12875

Унгарската къща на ужасите

Публичното изобличаване на престъпленията от 20-ти век различава Унгария от останала Европа. Но срещите с миналото причиняват разногласия. Автор: Дан Хенкокс „След комунизма дойде гадният капитали... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Стивън Левит
14357

Какво общо имат Ал Гор и върхът Пинатубо?

Откъс от новата книга на Стивън Левит и Стивън Дъбнър – автори на световния бестселър „Големите измами“ („Freakonomics“) Автор: Стивън Левит В наши дни по същество има консенсус между специалистит... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
11145

Глава първа: Поляната с трите изхода

В която Ането се запознава с няколко много странни същества и разговаря със собствената си раничка ... Автор: Златко Енев Съдържание Въведение: Реката в кутията Глава първа: Поляната с трите изх... прочетете повече..

Изкуство - Теория
Владимир Трендафилов
20677

Соцкримът

През цялото си времетраене социализмът усърдно крие действителните престъпления и парфюмира литературните.   Автор: Владимир Трендафилов Този текст е част от книгата на Владимир Трендафило... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
20979

Въведение: Реката в кутията

Не знам защо, но изпитвам ясното усещане, че е дошло време да ви предложа своите „приказки за деца и възрастни“. Реалният въпрос тук всъщност е: „А защо едва сега?“, но на него просто нямам отговор, т... прочетете повече..

Изкуство - Живопис
Ута Байер
22518

Ботуши на познанието

Мнозина са си блъскали главата над тази картина на Ван Гог: „Обувките“ в музея Валраф-Ричартц Автор: Ута Байер   Когато през 1886 Ван Гог е нарисувал в Париж две стари обувки, той не е мог... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Бернар-Анри Леви
22154

Защо защищавам Полански

Сексуалната злоупотреба с едно 13-годишно момиче очевидно е тежко престъпление. След като това е казано – и виждайки вълната от лудост, която в момента разпалва духовете, ние би трябвало да си припомн... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Кристин Димитрова
9630

Рисковете на средата

Беше все още влажно от дъжда и някои плочи хлътваха, за да ме плиснат с вода. Такива са много тротоари в центъра, а криволицата от улици, които всяка сутрин и вечер изминавам, е като минирано поле. А... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Филип Рот
15364

Вече не съм толкова луд

Преди 40 години той ни провокира чрез образа на един герой, обсебен от секс – и оттогава насам не може да се отърве от него. Филип Рот разказва за скандалния си роман Синдромът Портной, за страхливост... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Тимъти Гартън Аш
17221

1989!

1989 е една от най-добрите години в европейската история. Всъщност аз почти не мога да си представя някоя по-добра от нея. Автор: Тимъти Гартън Аш Книги, разглеждани в това есе:1989: The Struggle прочетете повече..

Изкуство - Литература
Зоя Маринчева
22683

Херта Мюлер отвъд биографията

В Америка първите десет минути са най-важни за успеха на едно начинание. Изглежда развлекателният уебсайт Entertainment Weekly, както и вестник „Washington Post“ първи формулириха патриотичната анти-х... прочетете повече..

Дискусии - България
Мирослава Кортенска
18364

Срещу ръжен не се рита!

Или за мотото на страхливата интелигенция, която ни връща към недопустимата полицейщина. Автор: Мирослава Кортенска В световните новини честа гледка са протестиращи хора, най-често на фона на засе... прочетете повече..

Изкуство - Теория
Сюзън Зонтаг
41016

За фотографията

Фотографията предпоставя, че ние знаем нещо за света, ако го приемаме по начина, по който камерата го записва. Но това е противоположността на разбирането, един подход, който започва от неприемането н... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Ай Вайвай
13829

Истината е сила

Ай Вайвай, звезда на китайското авангардно изкуство и един от най-известните артисти-дисиденти в страната, разговаря със Саймън Кърби за начините, по които може да се предизвиква статуквото в Китай. ... прочетете повече..

Дискусии - България
Златко Енев
46723

За произхода на човека

Две са нещата, които ме накараха да започна да пиша този текст. Първото беше яростната дискусия около избора на Ирина Бокова за генерален секретар на ЮНЕСКО, а второто ... Автор: Златко Енев Ще го... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Георги Дюлгеров
12682

Плаши ме история без културни параметри

Знам, че младите ми колеги сега много мощно настояват да преодолеем пиетета към националното, да се опитаме да се ситуираме извън традицията ... всяко поколение идва с отрицание на предишното. Автор:... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ан Макфиърсън
15046

Интересно време за умиране

Аз скоро ще умра – и бих искала смъртта ми да бъде преживяване, изпълнено с удовлетворение, а не просто техническа грешка. Автор: Ан Макфиърсън Преди четиринадесет години аз бях диагностицирана с ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Андреа Кьолер
17434

Азбуката на страха

Шведската академия в Стокхолм предизвика не малко спорове със странните си решения от последните години. Но изборът на немско-румънската писателка Херта Мюлер е блестящ. Автор: Андреа Кьолер В сел... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Тим Тийман
26110

Гор Видал: „Скоро в САЩ ще имаме диктатура“

Големият мъж на изящното слово Гор Видал твърди, че Америка „загнива“ – и не очаква Обама да я спаси. Автор: Тим Тийман   Един разговор с Гор Видал се развива със своя собствена скорост. Той... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
10959

Заедно

Интервю на Валентин Дишев със Златко Енев – нощен блок на радио „Христо Ботев“, 28 (или може би 29?) септември, 2009. Автори: Валентин Дишев, Златко Енев  Интервюто, което б... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Атанас Илиев
16790

Народностно обособяване на българската култура

В нашата епоха се говори все по-често и все по-настойчиво за „Възвръщане към родното“, за „народностно обособяване“ на нашата култура, за ликвидиране с „рабското подражав... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Ели Иванова
16886

Апология на мъжа

Подзаглавието би трябвало да бъде „Аз обичам мъжете или Поразиите от традиционната мъжественост“ Автор: Ели Иванова Подзаглавието би трябвало да бъде „Аз обичам мъжете или Порази... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Мартин Шимечка
12706

Все още не свободни

Дисидентското поколение от 1970-те и 1980-те създаде едно творчество, което не познава прецедент в чешката история, твърди Мартин Шимечка. Но именно монументалността на наследството, оставено от това ... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Дейвид Едмъндс
16631

Епохата на подобренията

В най-скоро време на пазара ще започнат да се предлагат множество различни лекарства, предназначени да подобрят неща като паметта или доверието ни в околните … Автор: Дейвид Едмъндс На 6 септември... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
19047

Упражнения по минимализъм – Част 4

Моите хербаризирани прозрения. Долетели неизвестно откъде, уловени без мрежа, летящи накъдето си поискат... Автор: Златко Енев   Моите хербаризирани прозрения. Долетели неизвестно ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Брендан Онийл
30768

Подновяването на културните войни: случаят Полански

Фурорът около ареста на Роман Полански се върти не около онова, което се е случило в Лос Анжелис на 10 март 1977. В действителност това е подновяване на патетичната битка между изтощените леви и десни... прочетете повече..

Резултати 1 - 27 от 27