Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Юли 2008

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 24 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Драскулки - Проза
Златко Енев
16418

За онзи Том, който всъщност се казва Хък

Не знам дали някой ми го е казал или съм го прочел някъде, но днес цяла вечер из главата ми се върти една такава мъдро звучаща мисъл – от ония, които човек с удоволствие сервира на маса. Звучи така: „... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Мариана Евлогиева
14017

Пътеводител на хералдическия стопаджия

Пролет е – слънце грее, птички пеят. Е, как да не се настрои човек романтично в месеца на розите и любовта? И мене ме зарази любовното настроение. Дотолкова, че не ми стига да обичам само един или ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Станислав Стратиев
17574

Българският самурай

Ние сме страна на самураи.Самураите на Балканите.Най-напред бяхме белгийците на Балканите, след това прусаците на Балканите, а сега сме самураите.Може би един ден ще бъдем българите на Балканите.Авто... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Клаудиа Крамачек
14915

Раздяла със „spice and curry“ – Индия е навсякъде

Някога определяна като една от най-слабо развитите страни, днешна Индия все по-често бива възприемана като една от водещите технологически и икономически сили в света. Но не само. Най-новата индийска ... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Курт Андерсън
17965

От Мао до уау!

Точно както повечето от историческите сгради в Ню Йорк бяха издигнати в една зашеметяваща поредица преди около век, от 2001 насам Пекин открива себе си в един наплив от ослепителни сгради, проектирани... прочетете повече..

Драскулки - Поезия
Палми Ранчев
17923

Огледало: Левчев

Образът му някога е плашел. Преодолявали страха. И го славословели. Сега му стига преклонението – поет да е. И обичта. Ако има кой да го обича.Автор: Палми Ранчев Образът му някога е плашел.Пр... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Виктор Кохер
19389

Шейх Мо има една мечта

Владетелят на Дубай шейх Мохамед прехвърля в голям стил хора и милиарди в пустинното си царство, за да го превърне в метрополия на столетието.     Автор: Виктор Кохер    К... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Кристин Димитрова
15511

Телефон на зрителя

Люси крачеше по тъмния коридор и преговаряше наум ключовите изрази. Всъщност той въобще нямаше нужда да ги преговаря, защото ги знаеше наизуст, но това упражнение му помагаше да се настрои на вълна... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Орасио Кирога
13728

Обезглавената кокошка

Целият ден четиримата малоумни синове на двойката Мацини-Фераз седяха на пейката в патиото. Езиците стърчаха измежду устните им; очите им бяха мътни, а устите им висяха отворени докато въртяха глави прочетете повече..

Дискусии - Европа
Оливие Роа
24514

Нито „борба“, нито „диалог“ на културите

За да посрещнем истински радикалния ислямизъм, ние трябва и да го разбираме истински. В момента този феномен се разглежда общо като крайностна форма на една традиционна ислямска култура и религия; сим... прочетете повече..

Изкуство - Теория
Сюзън Зонтаг
46245

Против интерпретацията

Нашата задача е не да намерим максималното количество съдържание в едно произведение на изкуството, а още по-малко да изстискаме още повече съдържание от произведението на изкуството, което вече е тук... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Жанина Драгостинова
20117

Закуска за дипломати

Едва ли ще се намери човек, който да отрече огромното значение на сутрешната закуска за успешното протичане на целия ден. Закуската изяж сам, казва народът, обядът раздели с приятел, а вечерята дай ... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Том Натал
14665

Дай газ, Ноам!

В последното онлайн-гласуване на английското списание Prospect за избиране на най-влиятелните световни интелектуалци участваха повече от половин милион души. Но от многото кампании, призоваващи за под... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Стефан Маринов
17767

Стефан Маринов – Писма до България (4)

Гогов, брате, какво става, бе Гогов? До кога още ще търпим туй чудо в Полша? Че там работният добитък хептен през просото го удари. Като са работници и като произвеждат целокупния национален продукт... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Рашел Снайдър
15337

Могат ли бедните да се научат да пестят?

Защо бедните хора не могат да пестят? Отговорът може би изглежда заслепяващо очевиден: защото не печелят достатъчно. Но това обяснение не било достатъчно за Стивън Бробек – то му се струвало прекале... прочетете повече..

Изгледи - България
Барбара Йортел
17171

Забравете Ирландия!

В Брюксел гори чергата. Виновно за това е не само „Не“-то на ирландците за Лисабонския договор. В криза, при това много сериозна, е и югоизточноевропейският район. На 23 юли се очаква следващи... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Станислав Стратиев
18760

Българската риба

Българската риба е ни риба, ни рак.Когато няма риба, и българската риба е риба.Тя е най-мълчаливата риба в света.И си знае защо.Автор: Станислав Стратиев Българската риба е ни риба, ни рак. Когато... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Юлия Кръстева
25204

Какво означава „женски гений“?

С работите си по въпросите на езика, субекта и женствеността – сред които се намират класически текстове като Революцията на поетическия език или Чужди на самите себе си – литературната теоретичка,... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Здравка Евтимова
15607

Опреснители на паметта

Самият той ми даде тази идея, благодарение на която щях да кажа сбогом на вечното безпаричие. Под „самият той“ разбирам бившия си съпруг, който, естествено, живее с далеч по-млада жена от мен, а това ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Жанина Драгостинова
21336

Златистият слой на живота

В пиесата „Продавате ли демони?“ един от героите на Боян Папазов казва, че животът е устроен така: ред мед, ред лайна. Не знам защо, но напоследък съм затънала във втория слой и не виждам скорошно ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Ралф Дарендорф
15072

Европа, или ирландският въпрос

Ирландските избиратели изпратиха договора от Лисабон на боклука. Но Лисабон не е Европа, както не е и Брюксел. – Следващите размисли принадлежат на човек, който познава Брюксел добре, не на последно м... прочетете повече..

Изгледи - България
Ивайло Дичев
24757

Мобилни идентичности? Мобилно гражданство?

В говоренето за новата мобилност има интелектуална мода. Подобна роля като че ли играеше постмодерното състояние на света през 70-80-те години и идентичността през 90-те. Днес това е темата за пото... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Адам Михник
16997

Пет години по-късно

Войната в Ирак дълбоко раздели демократичните мнения по целия свят. Тя раздели и общността на бившите дисиденти от източна Европа, включително и авторите на този текст. Адам Михник поддържаше инвазият... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Уилям Гибсън
15735

Ние живеем в Cyberspace

Писателят Уилям Гибсън за Интернет, световната комуникационна мрежа и страхa от бъдещето ... Автор: Уилям Гибсън  Добър ден, господин Гибсън. Можете ли всъщност да програмирате? Не, аз съм т... прочетете повече..

Резултати 1 - 24 от 24