Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Юни 2021

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 32 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изкуство - Живопис
Джон Ричардсън
3563

Една различна Герника

Въпреки славата на Пикасо, френската преса на практика игнорира „Герника“. Дори звездният сътрудник на комунистическия вестник L'Humanité Луи Арагон не я споменава. Единствено издателят на произведени... прочетете повече..

Изкуство - Живопис
Г. Роджър Денсън
3928

Хронология на политическото изкуство 1900-2011 (част 2, 1945-1966 – следвоенното ляво изкуство)

Повечето граници на историческите епохи са неясни по необходимост. Но не и тази. Историята е разделена с точност до секундата в 5:29:54 ч. на 16 юли 1945 г. и е взривена в зададените координати на пус... прочетете повече..

Изкуство - Живопис
Г. Роджър Денсън
4155

Хронология на политическото изкуство 1900-2011 (част 1, 1900-1944)

В началото на 1930-те години, когато Ривера създава стенописите в МоМА, той е пламенен и известен марксист. Малко по-късно той ще се съюзи с Леон Троцки – човекът, който по време на Октомврийската бол... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Тони Джуд
3180

Преоткриването на Централна Европа

В културния багаж на Запада, Централна Европа отдавна не е задължителна част. Това важи с особена сила за англоговорящия свят, но французите не са много по-добри. За създателите на общественото мнение... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Super User
4453

Революцията на мРНК

Според наблюдателите на пазара технологията mRNA се превръща в бизнес за много милиарди долари. Американската инвестиционна банка Berenberg Capital Markets прогнозира, че към 2030 г. пазарът на мРНК л... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Джошуа Яфа
3036

Как хакерството се превърна в професионална услуга в Русия

Използването на софтуер за откуп като услуга, подобно на съвременната технологична икономика като цяло, се е развило така, че да отчита висока степен на специализация, при която всеки участник на паза... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Труман Капоти
2837

Пътуване из Испания

Влакът със сигурност беше стар. Седалките бяха увиснали като бузите на булдог; стъклата на прозорците бяха изпотрошени, а лентички лепило крепяха онези, които бяха останали; в коридора една скитаща ко... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Ейми Чуа
3211

Племена на терора

Всяко голямо терористично движение през последните няколко десетилетия е възникнало в условия на групово неравенство, групово онеправдаване, групово унижение и групова омраза. Сама по себе си бедностт... прочетете повече..

Дискусии - България
Жанет Сампимон
6394

Ставането на българщината – част 4

Както беше отбелязано в предишната глава, в началото на XIX век няма „български“ културен живот. Българите не са видими като такива в публичната сфера. Има обаче редица интелектуалци от българските зе... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Теодор С. Хамероу
3879

Вина, изкупление и писане на германска история

От редакцията: в настоящия текст, предназначен предимно за специалисти, но достъпен също и за образовани любители, се представят основните тенденции в развитието на германската историография след Втор... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Андрю Блум
3127

Термоядрен синтез и магия

Най-големият потенциал за иновации – най-близкото нещо до технологичен сребърен куршум – си остава термоядреният синтез. Термоядреният синтез е нещото, което захранва слънцето: самоподдържаща се реакц... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Оливие Манони
3739

Как се превежда „Майн Кампф“ по други места

Езикът на Хитлер е доста барокова смесица. На първо място, това е езикът на един самоук човек, който не е учил много и си е натрупал нещо като интелектуален багаж. Може да се предположи, че той се опи... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Даниел Аларкон
2799

Трагедията на Диего Марадона

Четвъртфиналният мач на Аржентина срещу Англия на Световното първенство по футбол през 1986 г. винаги ще се помни с двата гола на Марадона, които, взети заедно, са своеобразна стенограма на неговата г... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
4506

За преживяванията от детството

Травматичните преживявания от детството са нещо като белези от рани, които – дори и ако са заздравели добре – са неотстраними и обикновено ни съпровождат до гроб. Някои от тях, ако са преживявани сист... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Тимоти Ву
3771

Ако пътешественик във времето би видял смартфон

По-умни или по-глупави ставаме? В книгата си „Плитчините: Какво прави интернет с мозъците ни“ [известният критик на модерните технологии] Никълъс Кар обвинява Мрежата за нарастващите ни когнитивни про... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Серидуен Дови
2840

Може ли четенето да ни направи по-щастливи?

Библиотерапията е много широк термин за древната практика за насърчаване на четенето с цел лечебен ефект. Първата употреба на този термин обикновено се отнася до една весела статия от 1916 г. в The At... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Super User
6688

100-те основни руски книги от XXI век

  От 2000 г. изминаха 20 години – и това, между другото, е една пета от века. Време е да обобщим някои резултати. Сайтът „Полка“ организира най-голямото проучване в историята си, за да определи прочетете повече..

Дискусии - Култура
Джанет Малкълм
6682

Психоанализата: Невъзможната професия – част 1

Психоанализата, която Аарон Грийн практикува, е от най-непреклонно класическия фройдистки тип. Мисленето му за теорията и техниката е оформено от Чарлз Бренър, непримиримия пурист на американската пси... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Лора Спини
2862

„Разбивачът на кодове“ от Уолтър Айзъксън – един научен трилър

Генетичната съдба е централна тема на „Разбивачът на кодове“ – портретът, който Уолтър Айзъксън прави на пионерката в областта на генното редактиране Дженифър Дудна, която заедно с малка армия от друг... прочетете повече..

Дискусии - България
Димитър Кенаров
4514

Отрицателни паметници

Мавзолеят беше разрушен в кратки срокове и без особени обществени дебати. Имало е предложения за превръщането му в музей на скулптурата, „пантеон на бойната слава“ и дори в клуб за техно танци, но тог... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Хилел Офек
5770

Защо арабският свят се е отдръпнал от науката

Полезно е да сравним накратко исляма с християнството. Християнството признава разграничението частно – публично и (поне теоретично) позволява на последователите си свободно да решават много неща за с... прочетете повече..

Изгледи - България
Петър Воденичаров
3179

Зад фасадата на държавния феминизъм: премълчаните жени във вестник „Работническо дело“

Когато говорим за преса от времето на социализма, трябва да имаме предвид, че става въпрос за централизирана и цензурирана преса пряко управлявана от партийно-държавната власт. Тоталитарният режим изц... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Ювал Ноа Харари
2987

Ювал Ноа Харари: Уроци от една година на Covid

Три основни правила могат да ни предпазят от дигитална диктатура дори във време на чума. Първо, винаги когато събирате данни за хората – особено за това, което се случва в собствените им тела – тези д... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Денис Овърби
2763

Може ли компютърът да създаде теория на всичко?

Някога Алберт Айнщайн описва научните теории като „свободни изобретения на човешкия ум“. Но през 1980 г. Стивън Хокинг, известният космолог от университета в Кеймбридж, има друга мисъл. В лекция през ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Алисън Бехдел
3403

„Като тяло тя е съвършена“: Алисън Бехдел за любовните писма на Вирджиния Улф и Вита Саквил-Уест

Когато бях студентка и тъкмо се разкривах като лесбианка, се промъквах в едно слабо осветено, отдалечено-от-обичайните място, където знаех, че ще намеря други хора като мен – стелажите на библиотеката... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Тимъти Гартън Аш
3188

Съществува ли Централна Европа?

Централна Европа се завръща. В продължение на три десетилетия след 1945 г. никой не беше говорил за Централна Европа в сегашно време: идеята беше нещо като [историите на] Ниневия и Тир. В немскоезични... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Елвия Уилк
2711

На какво може да ни научи изкуственият интелект относно мита за човешкия гений

„Всеки знае, че е невъзможно да се завърти очната ябълка така, че зеницата да надникне в черепа.“ Това казва разказвачът от разказа „Маската“ на Станислав Лем (1974 г.), в който млада жена се опитва д... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Хорхе Луис Борхес
3559

Хорхе Луис Борхес, всевиждащият  

Когато бях млад човек, винаги се стремях да търся нови метафори. После разбрах, че истински добрите метафори са винаги едни и същи. Искам да кажа, че да сравняваш времето с път, смъртта със сън, живот... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Дейвид У. Блайт
2280

Мъглата на историческите войни

Историята е политика, осъществявана с други средства и ние, които се грижим за нея, трябва сами да водим тази война по-добре и по-стратегически. Няма да спечелим много, ако постоянно натякваме на обще... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Евдокия Борисова
5025

„Порталът“ на критичната ни носталгия

„– Гледаш ли „Порталът“? – Абе, какво говориш, живея от неделя до неделя – за „Порталът. – Ами защо не го гледаш на екс в сайта на БНТ? – Щото в неделя ми се отваря Порталът. Това е. Голям филм е!“ А... прочетете повече..

Резултати 1 - 30 от 32