Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Ноември 2014

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 22 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - Европа
Ивайло Динев
9394

Долу червената буржоазия

Часът е 20.00. Нови Белград, Югославия. 1968 година. В една малка университетска сграда се разиграва театралната постановка „Караван приятелство“. Желаещите да я видят са много. Залата събира едва 400... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Василис Гунарис
19763

Проповедници на бога и мъченици на нацията

Политиката на терор в Македония е нещо по-сложно, отколкото може би изглежда на пръв поглед. Смъртта на активистите нерядко се оказва удобна за всички страни. Убийците се гордеят и хвалят със смъртта ... прочетете повече..

Дискусии - България
Христо Силянов
19763

Освободителнитe борби на Македония – част 1

Македонският въпрос получи своето зачатие на 1878 година в Берлин. До тогава той не съществува като отделен въпрос, понеже и за Западна Европа и за Русия съдбата на Македония е неразделно свързана с е... прочетете повече..

Изгледи - България
Албена Шкодрова
11392

Мусака в открития космос

Към 1988 г. много неща може да се разпадат за комунистическа България, но в едно нещо тя изглежда, че преуспява – авантюрите в Космоса. На 3 октомври, по-малко от година преди края на режима, в София ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Ивайло Динев
9179

Новите бунтари на Белград

След разпадането на Югославия, Сърбия постепенно се либерализирала и отворила към практиките от Европа. В сферата на образованието се следвали пътищата, поставени в т. нар. Болонски процес. Вследствие... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Д-р Георги Карев
25330

Георги Марков: към една патология на присъстващото

Прочетох с интерес в „Либерален преглед“ статията на Жана Цонева и Георги Медаров „Георги Марков: към една археология на отсъстващото“, публикувана на 12 ноември т.г. Ако заглавието на статията не бъд... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Жанет Сампимон
20213

За ролята на историографията при развитието на българското национално съзнание

Досега говорех само за българската традиция на писане на история. В повечето изследвания, които съм ползвала в работата си, историческите творби са подредени според годината, в която са написани. При ... прочетете повече..

Изгледи - България
Анжела Димчева
22484

Величието в историята срещу забравата днес

Дали повече от стотина души в България знаят къде се намира гробът на граф Николай П. Игнатиев? Дали учениците от едноименното 6-то основно училище в София проучват неговия пълен с превратности живот?... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Любомир Пожарлиев
9567

Закъснялата памет

Чета новините и гледам как на 23-ма души са им дадени ордени от президента Плевнелиев, затова, че са отстоявали свободата на всички нас по времето на комунизма. Половината от тях (12) на брой са вече ... прочетете повече..

Авторски книги
Златко Ангелов
19555

Златко Ангелов – Неизбежна проза

Онова, на което обръщаме най-малко внимание, когато изразяваме отношението си към света, е гледната ни точка. Но не е вярно, че тя се подразбира. Искам да ракажа за три мои първоначални гледни то... прочетете повече..

Дискусии - България
Деян Стоилков и Богдан Маринов
19695

Националното самочувствие и нуждата от историческа компенсация

Това не е персонална атака към Пулев или спорта като цяло, а критика от гледна точка на манталитет. Трябва сериозно да се запитаме оправдано ли е идеализирането на спортисти до пределите на национални... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Александра Джандева
9406

Искам референдум за последната кожа на дядо Матейко!

Моля хората, които не са вечеряли да не четат!!! Историята е толкова потресаваща, че за да остане в тайна единствените свидетели – двама столични полицаи, решиха да доживеят дните си праведно и смирен... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Джордж Стайнър
18516

Разнеси словото

Дали викторианските корифеи на мисълта са се нуждаели от по-малко сън от нас? Да се обърнем към фактите. Те бият сума път през храсталаци и трънаци преди закуска или подир следобедния чай. При единия ... прочетете повече..

Изгледи - България
Аспарух Панов
22366

За външната политика и кариерната българска дипломация след 1989 г.

През тези дни и месеци отбелязваме 25 години от падането на Берлинската стена. В цяла централана и източна Европа се организират тържества, най-различни международна конференции и форуми, посветени на... прочетете повече..

Изкуство - Сцена
Тодор Ялъмов
52486

На куклен фестивал в Истанбул

Свикнал съм да не се изненадвам от неочакваното, а да очаквам изненадите. Да конструирам неизбежността на случващото се. На тази конференция трябваше да бъде мой колега, но той беше зает. После я прем... прочетете повече..

Дискусии - България
Мадлен Николова, Георги Медаров и Жана Цонева
33515

Георги Марков: към една археология на отсъстващото

В поздравителната еуфория на честванията „25 години свобода", под егидата на президента Росен Плевнелиев, постоянно се натяква на мнозинствата, че „нямали памет", че трябвало да се помни. Самият Плевн... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Емил Коен
14225

Имат ли място правата на човека в исляма?

В светлината на събитията, свързани с групировката „Ислямска държава“ и потреслите света кадри с масови убийства и зверства, осакатяване на хора, на нескончаеми потоци от бежанци, е важно да си изясни... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Флориан Бибер
25725

Мюсюлманската идентичност на Балканите преди установяването на национални държави

Защо изобщо се е стигало до смени на вярата? Ислямът, също като християнството, притежава силна мисионерска тенденция във верската си структура, така че ислямските традиции на османската династия дикт... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Румен Леонидов
10539

Денят на мъртвите будители

И този ден на народните будители ще отмине. Будителите ще бъдат разбудени за един ден от съня на забвението и пак ще са оставени спокойно да си легнат в историческите постели – смъртта ги уважава пове... прочетете повече..

Изгледи - България
Анжела Димчева
15572

Лидия или самоубийството като епизод от VIP-Brother

Поредният акт на самозапалване представлява очевадно доказателство за абсурдната действителност, за капана, в който ние не живеем, а живуркаме. Автор: Анжела Димчева   Променен е до трагич... прочетете повече..

Дискусии - България
Петър Къдрев
21272

Вълкът, козата, зелката и патриотичното образование

Образованието, казват още първите уроци по педагогика, включва два компонента – обучение и възпитание. Казано опростено, обучението включва овладяването на учебния материал, придобиването на познания ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Тони Джуд
15346

Австрия и призракът на новата Европа

Изкусително е – и някои австрийски коментатори вече са изказвали тази мисъл – да се вижда в Йорг Хайдер и неговата партия някакъв вид възобновен фашизъм или дори вид пара-нацизъм. Но всъщност това е п... прочетете повече..

Резултати 1 - 22 от 22