Последните най...


26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Ноември 2013

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 34 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изкуство - Литература
Федерико Гарсия Лорка
14322

Дуенде – теория и същност

По начин прост, с регистъра, който в моя поетичен глас няма блясъци на мебели, нито извивки на бучиниш, нито овчици, които неочаквано се превръщат в ножове на насмешките, аз ще се опитам да ви изнеса ... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
8134

Упражнения по минимализъм – Част 7

Моите хербаризирани прозрения. Долетели неизвестно откъде, уловени без мрежа, летящи накъдето си поискат... Автор: Златко Енев Част 1 Част 2 Част 3 Част 4 Част 5 Част 6 Част 7Моите хербаризи... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Дейвид Рънсиман
7548

Двойните опасности на демокрацията

Демокрациите се клатушкат от самодоволство към ярост и обратно. Онова, което те не предоставят, е място за интелектуалци, които биха желали да представят продължителната и отворена връзка между тези д... прочетете повече..

Дискусии - България
Николай Тома
9958

Поглед отвън – по-добре късно, отколкото никога!

По време на престоя ми в България през юни т. г. гледах монтажен вариант на документалния филм „Прехода“ на режисьора Атанас Киряков, продуцент Иван Тонев (АРС ДИДЖИТАЛ СТУДИО). Чрез интервюта на бивш... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Кая Гендж
10371

Политическият спектрален кръг

Баща ми е далтонист. И въпреки това, още от ранна възраст той не пропускаше да ме предупреди за опасните цветови комбинации, от които трябвало да се пазя. „Ако видиш някой, облечен в жълти, червени и ... прочетете повече..

Изгледи - България
Георги Петров
13885

Животът навън и поглед навътре

Един месец откакто напуснах България. Един месец, откакто живея и работя в Берлин. Ще се опитам да споделя подробно всичко, което мина през главата ми, как се чувствам, как живея и ще си позволя да да... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Джейкъб Микановски
14534

Папирализа

Живеем в чудноват момент. Всичко е станало архивируемо. Приспособленията ни произвеждат непрестанен запис от действията, движенията и мислите ни. Забравете паметта: ако бихме искали, бихме могли да въ... прочетете повече..

Изгледи - България
Росица Ташева
6070

За протестите и едни по-важни неща

Малко за протестите. Прекрасно разбирам, че има за какво да се протестира и подкрепям всеки протест за някакво право, за някаква нужда (е, може би не всеки), но не го подкрепям чак толкова, когато цел... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Орасио Кирога
6629

Хуан Дариен

По тия места се разказваше за тигър, отраснал и възпитан сред хората, на име Хуан Дариен. В продъл­жение на четири години той ходил на училище, облечен с панталон и риза, и се учил усърдно, макар и да... прочетете повече..

Дискусии - България
Димитър Кенаров
9973

Повече светлина

Ще започна с една лична история, защото личните истории са тези, които днес ни липсват най-много – срещите лице в лице, окото, което се оглежда в друго око, за да види себе си. Всеки ден говорим за бр... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
8645

За катарзиса… ако имате време

Преди да започна, ще ми се да опитам да изясня и на себе си, и на вас, причините, които ме карат да пиша това тук нещо. Обикновено това е последното, което ме занимава, тъй като писането, поне ако не ... прочетете повече..

Изгледи - България
Юрий Александров
8412

Писмото на един български баща до студентите

Простете на моето поколение, че в последния четвърт век не успя да изгради онази България, в която всички ние днес да живеем без срам, страх или усещане за безпътица. България на свободните, неза... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Super User
9163

Защо Google Books е легален в САЩ?

В заключение съдията прави истинска възхвала на цялото начинание. Той говори за „значителни предимства за обществеността“ и „неоценим инструмент за изследователите“. Google Books насърчава „прогреса н... прочетете повече..

Изгледи - България
Георги Господинов
12358

За щитовете на беззащитните

Най-тъжната София, която съм виждал. София – закрит град.  Полицейски, блокиран град. Толкова струпана полиция тези улици не помнят. Като огромно кафкианско насекомо с лъскавите фасетки на шлемов... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Тони Джуд
12479

Сбогом на всичко това?

В ранните години на този век ние се оказваме изправени пред две противоположни, но любопитно подобни една на друга фантазии. Първата фантазия, най-добре позната на американците, но предлагана във всяк... прочетете повече..

Дискусии - България
Илия Вълков
5819

Времето на конформизма, или живот „на контра“

Докато спорещите не потърсят диалог ще доминира времето на конформиста, а той поддържа или статуквото, или „закученото положение“. Или както пее Жак Дютрон: „Има такива, които спорят, претендират, про... прочетете повече..

Дискусии - България
Стефан Цанев
8255

За какво бият камбаната студентите

Основният протест на „Ранобудните студенти“, окупирали Софийския университет, и на присъединилите се към тях студенти от цяла България, е против липсата на морал в политиката. На това основание те иск... прочетете повече..

Изгледи - България
Super User
5005

София, ноември 2013

Кое всъщност е навън? Духът от бутилката или бутилката от духа? (Из „Хроники на едно мъчително пробуждане“България, 2013 – автор неизвестен)... Кое всъщност е навън? Духът от бутилката или бутил... прочетете повече..

Драскулки - Свободен текст
Теодора Иванова
8462

Днес

Има дни, в които съм щастлива и летя на крилата на софийското щастие. усмихвам се на всеки минувач, радвам се на малките дечица, на влюбените ученици, на нагласените бабчета с пазарски торби. има дни,... прочетете повече..

Дискусии - България
Бойко Ламбовски
6581

Точка тринайсет

Няколко пъти вече изглеждам като краен политически сноб, особено когато стане дума за родния парламент. Работата е там, че докато слушам словесните упражнения на събеседниците си по отношение Народнот... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Михаел Маар
7563

Магнетичният гущер

Ханс Кристиан е човекът, който промени света. При подготовката на една лекция през 1820 датският физик Ханс Кристиан Йорстед открива случайно влиянието на електрическия ток върху една магнитна игла. К... прочетете повече..

Драскулки - Свободен текст
Златко Енев
12920

Моята непроизнесена реч пред студентите, окупиращи българските университети

Бих искал, в знак на подкрепа към Бунта ви, да ви разкажа три кратки истории. Три истории, които, надявам се, ще укрепят решителността ви да следвате пътя, който поемате днес, независимо от това какви... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Людмил Стоянов
7299

Милосърдието на Марса

Не, ние убиваме по-просто. С нож, с камък, с брадва, досущ като нашите пещерни праотци. Един удар в гърба, костите изпращяват, гледецът на очите се обръ­ща, човекът пада като отсечен дънер. Понякога ж... прочетете повече..

Изгледи - България
Яна Букова
9244

Сянка на мъж отказва да напусне дрехите си

Шефа понякога се изразява много изискано. „Вие сте тим“ каза в началото. „Виждал съм ви в действие. Същите качества са нужни и сега – самоотверженост, целеустременост и бързи реакции. Знам, че е трудн... прочетете повече..

Дискусии - България
Петър Добрев
9869

Студентската окупация в печата. Защо по този начин?

Въпреки острия език, всичко щеше да е наред, ако много от обвиненията срещу студентите не представляваха доста сериозно манипулиране с фактите около окупацията. Няколко примера...  Автор: Петър ... прочетете повече..

Фотоалбуми
Super User
6382

Онези, които отказват да мислят с главите си...

...обикновено са ПРИНУДЕНИ да го направят (ако все още притежават глави). (По повод 75-та годишнина от „Кристалната нощ" – най-големият погром срещу немските евреи, организиран от нацистите през ноем прочетете повече..

Изгледи - България
Християн Даскалов
6860

За родителите. От окупацията

Вече 23 години поколението на прехода се тревожи за своите потомци. За това, че родителите, заети с битките за оцеляване на семействата си в материално, социално и битово отношение, не успяват да осиг... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Джонатан Спърбър
11045

Животът на Карл Маркс

Една нова биография на Карл Маркс, всеобщо окачествена като „брилянтна“, се появи напоследък в програмата на издателство W. W. Northon & Company. Ръсел Бенетс, издател на интелектуалното списание ... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
13778

Упражнения по минимализъм – Част 6

Моите хербаризирани прозрения. Долетели неизвестно откъде, уловени без мрежа, летящи накъдето си поискат... Автор: Златко Енев Моите хербаризирани прозрения. Долетели неизвестно откъде, улове... прочетете повече..

Изгледи - България
Иван Бедров
9009

Заразата на омразата

Вълната от фашизъм не се надига, както често четем напоследък, защото отдавна ни е заляла. Автор: Иван Бедров Новините от неделя: На стадион „Георги Аспарухов“ се игра футболен мач под огромен лоз... прочетете повече..

Резултати 1 - 30 от 34