Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Май 2009

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 30 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Драскулки - Проза
Жанина Драгостинова
10958

Срещата

Когато дошла на бял свят, майка й казала да я запишат Светла. Без да подозира, че името й ще се окаже подигравка на съдбата. След това подписала декларация, че оставя детето в дома и го предоставя за ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Кийт Гесен
13876

Вечна бдителност

В течение на 1940-те години Джордж Оруел формулира идеите за езика и политиката, които намират окончателния си израз в 1984. Есетата, които той пише през този период, са истинско удоволствие, въпреки ... прочетете повече..

Изгледи - България
Людмила Иванова
18312

Изпити, изпити ... и феър плей по нашенски

Горещо време е: време за олимпиади (ако успееш да се представиш отлично, влизаш в университет!), време за предварителни изпити в университетите, време за зрелостни изпити. Всичко това за един – два ме... прочетете повече..

Дискусии - България
Златко Енев
48995

Двадесет години по-късно или Мълчанието на агнетата по български

Истината. В този ден тя витаеше някъде из въздуха, гола, но не похотлива, не и търсеща успехи, донякъде безразлична към собствените ни емоции и страсти. Тия хора отдавна бяха сложили кръст на миналото... прочетете повече..

Дискусии - България
Никола Пенев
28439

Срещу Доган, но не и срещу турците (Част V)

Дискусията беше затворена от администратора на оригиналния сайт, така че това със сигурност е последната й част. Жалко, всъщност ...Автор: Никола Пенев Доганова posted: 26 May at 18:26 Здраве... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Серкан Исмаил
12645

У Гарваноу аркадаш, гарван гарвану ВЕЧ око не вади, гарги нали има

Млада гарга билА много лета на гурбет. Събрала пари, загладила косъма, решила да се върне по родния край на екскурзия да види как е там хавата. Четири дена летяла, четири нощи по най-луксозните хот... прочетете повече..

Дискусии - България
Никола Пенев
35473

Срещу Доган, но не и срещу турците (Част IV)

Четвърта (и последна, надявам се) част от започнатия по-горе дебат. Дано да не е последният!Автор: Никола Пенев · Doganova posted: 24 May at 14:16 Срещу Доган, но не и ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Емилия Дворянова
15160

От другата страна на езика или Опитът на писането

Обичайно се смята, че за писателя е трудно, да не кажа невъзможно да говори за книгите си. Усещането е за някаква не-редност, извън-редност на подобно говорене, което сякаш крие елементи на несвоеврем... прочетете повече..

Дискусии - България
Уливие Чуренева
18164

Наистина ли изминаха вече двайсет години?

Писмо от Уливие Мехмедова Чуренева (майка на журналистката Нихал Йозерган) до студентите от СУ „Кл. Охридски“, организирали семинара „Срещу политическия монопол върху историята: Другият разказ за Майс... прочетете повече..

Дискусии - България
Никола Пенев
16800

Срещу Доган, но не и срещу турците (Част III)

Трета част от дискусията, започната в блога на Никола Пенев – млад български математик, работещ в университета Станфорд, Америка. Срещу Доган, но не и срещу турците (Част I) Сре... прочетете повече..

Дискусии - България
Никола Пенев
14375

Срещу Доган, но не и срещу турците (Част II)

Продължение на дискусията от блога на Никола Пенев, млад български математик, работещ в университета Станфорд, Америка. Срещу Доган, но не и срещу турците (Част I) Срещу Доган, но не и срещу турците (... прочетете повече..

Дискусии - България
Никола Пенев
13269

Срещу Доган, но не и срещу турците (Част I)

Настоящият текст е един своеобразен експеримент – той включва не само първоначалната статия на Никола Пенев (един удивително свеж и силен български глас, идещ откъм Станфорд, Америка)  – но и вси... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Адам Кирш
15413

Живот на Венера или последният човек в Европа

Многократно повтаряната формула на Кейгън „американците са от Марс, а европейците са от Венера“, е едно повече или по-малко открито обвинение и обявяване на европейската женственост. Автор: Адам Кирш... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Беноа Денизе-Луис
25304

Ритуалите на младите гейове

През 2004 г., MTV излъчи документален филм, представящ живота на две гей двойки – едната от мъже, а другата от жени – докато те се подготвяха за женитба в Масачузетс. Мъжката двойка, Арон Пайк Шейнуол... прочетете повече..

Изгледи - България
Владимир Трендафилов
38199

Литературата ни е като грохнал старец

Културата ни е бедняшка. Бедняшки е и манталитетът ни, и регламентът на успеха ни. Кодът на ценностите в този план е абсолютно категоричен и медиите го улавят, а после го въплъщават в множество сюжетн... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Ели Иванова
28650

Били ли сте някога малцинство?

Много малко хора в България са в някакво малцинство, или поне така ни се струва отстрани: като някаква хомогенна маса, в която повечето хора изглеждат и се смятат еднакви, или поне подобни. Това е илю... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Цвета Стоева
19194

Помниш ли на стената любим портрет

София през празниците. Моят град. Селяни, довиждане! Има точно толкова хора, колкото трябва да има по принцип. Вървя с приятелка по Оборище и не срещаме един човек. Нито един. Автор: Цвета Стоева ... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Илия Троянов
15365

Без интереса към чуждото културата е невъзможна

Журналистът Ерен Гюверчин разговаря с Илия Троянов за „борбата на културите“, значението на чуждото за културата, мита за „юдейско-християнската традиция“ на Европа и за настоящите конфликти в Африка,... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Иса Мерсим
14819

Кожа зад вратата

Книгите, които стигаха, с религиозна тематика, те бяха от мюфтийството, тогава главен мюфтия беше още Недим Генджев. Спомням си, първата книга беше едно вероучение, бяха описани на български основи... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Стилиян Йотов
18051

Апостолов, прочетен като Божествена комедия

Бях чел-недочел романа, нещо се беше запънало и сега открих липсващия ми ключ. Каква роля играят интонацията и ритъмът, музикалността и постъпателното разработване на отделните теми, акцентите и ку... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Ралица Фризон-Рош
16186

Книгата, която трябваше да се напише за България:

Тази зима парижкият читател със сигурност e забелязал една книга с кремава корица и черна лента, на която се откроява синият поглед на млада жена. Прямият и мил поглед на Ружа Лазарова, в който... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Миту Санял
55598

Вулва

 Това е една кратка история на културата на Запада – но една история, базираща се на представянето на женските гениталии в ежедневието, фолклора, медицината, митологията, литературата и изкуствот прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
14298

Всичко, което винаги сте искали да направите, но сте се страхували да опитате

Даже и в тази най-неутрална от всички възможни фрази гласът й се изхитряваше да звучи някак провлечено и приканващо – или откровено разголено, в зависимост от интерпретиращата фантазия. За момент той ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Иън Бурума
33644

Какво всъщност означава свободата на словото?

Принципът за свобода на словото, един от фундаменталните принципи в либералните демокрации, означава, че ние трябва да приемем свободното изказване на възгледи, които считаме за осъдителни – вътре в о... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Джошуа Курланцик
12569

Залезът на автократите

Краят на двадесети и началото на двадесет и първи век бяха белязани от един специфичен социален феномен: възходът на авторитарните режими. Възможно ли е настоящата финансова криза да поставя началото ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Кристин Димитрова
11695

Училищният двор

Деян зае пружинираща поза пред вратата на училищното игрище. Яките му крака, обути в прашасали маратонки, направиха две-три стъпки, докато намерят най-устойчивото си положение. Изпод раираната му ф... прочетете повече..

Дискусии - България
Серкан Исмаил
25869

Едно… две… три (1)

Не съм описвал тези събития никога до сега, не знам кой знае колко за онова време, но видях нещата отвътре и ги видях по този начин ... Споделям това не за да бъде слагано то на кантар. На кантара всъ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Таня Мангалакова
28157

Нашенци в Косово и Албания

От години търсех начин да разбера какво става с гораните – малка общност, описана в началото на XX в. от българските етнографи Васил Кънчов и Йордан Иванов като българи, живеещи в Шар планина в Кос... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Виктор Канзуров
29867

„Каква ни е Македония?“ през погледа на един македонски журналист

Текстът представя по-голямата част от мненията и позициите на един човек с поглед отвътре, от Р. Македония, към достатъчно трудни и днес въпроси, свързани с темата „Каква ни е Македония?“.Автор: Вик... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Палми Ранчев
10856

Нощта: лица и маски

Излязох на по-осветена, съвсем различна улица. Тук се чувствам спасен. Успях да се спася. Тъмният тротоар, по който вървях, сякаш никога няма да свърши, изглежда отдавна минало. А само преди секунди... прочетете повече..

Резултати 1 - 30 от 30