Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Юли 2022

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 12 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Култура
Айше Рубева
5134

Престъпление ли е да си гей?

Малко по-общо, в духа на деконструктивистките нагласи привържениците на куиър теориите разглеждат сексуалността като фрагментирана, динамична, като набор от възможности. Гей сексуалността, лесбийската... прочетете повече..

Дискусии - България
Фредерик Б. Чари
4894

Българските евреи и окончателното решение, 1940-1944 – част 2

До есента на 1939 г., след началото на войната, в България няма официален антисемитизъм. Преди това фашистки и нацистки екстремисти от време на време извършват антиеврейски актове и малки погроми – и ... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Майкъл Кимидж
3347

Какво би станало, ако войната в Украйна излезе извън контрол?

Няма универсално решение за избягване на по-широка война. Разговорите, преговорите и дипломацията няма да свършат работа. Путин може да бъде сдържан само чрез прилагане на сила, а прилагането на сила ... прочетете повече..

Дискусии - България
Зейнеп Зафер
3345

Неизвестният трудов лагер в Сливница (август – септември 1989)

При нормални условия и спазване на гражданските права, които фигурират в конституцията и законодателството на комунистическа България, една военна мобилизация би трябвало да обхваща всички райони на с... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Джейсън Фараго
3536

Войната в Украйна е истинската културна война

През 2014 г., след революцията на Майдана, която свали бившия президент Виктор Янукович, Украйна преживя национално възраждане, или поне отчасти. Политическата революция беше колеблива, но културният ... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Елизабет Колберт
1655

Можем ли да създадем по-добри от природните листа

Може ли да се предотврати световната продоволствена криза чрез подобряване на фотосинтезата? Колкото повече неща се откриват за тънкостите на фотосинтезата, толкова повече се осъзнава нейната неефект... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Игор Торбаков
2668

Няма империя без край

През последните 30 години основната стратегическа цел на Русия беше да запази квазиимперското си господство в постсъветското пространство. Вече не. Неспособността на Москва да постигне бързо смяна на ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Славой Жижек
2761

Варварство с човешко лице: Ленин срещу Сталин в Киев

Каква е съдбата на либерално-демократичната капиталистическа европейска мечта в Украйна? Не е ясно какво очаква Украйна в рамките на ЕС. Често съм споменавал един добре познат виц от последното десети... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Мааря Кангро
3563

Четейки Украйна

Беше ми любопитно да разбера какво мислят украинците за статията на Оксана Забужко, публикувана на 22 април 2022 г. в Times Literary Supplement. Забужко, с която преди няколко години бях пътувала от Л... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Super User
3183

Как изглеждат законите за абортите по света

Премахването на конституционното право на аборт от Върховния съд след близо половин век превърна САЩ в една от малкото държави, които активно засилват ограниченията за абортите. Абортите вече са забр... прочетете повече..

Изкуство - Живопис
Карл Уве Кнаусгор
5185

В Шварцвалд с най-великия жив художник

Има хора, които са известни по такъв начин, че никога не бихте очаквали да ги срещнете, сякаш съществуват в друг свят. Това важи за много актьори, певци и политици, чиито лица са навсякъде около нас, ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Олга Токарчук
3144

Нежният разказвач

Художествената литература е загубила доверието на читателите, тъй като лъжата се е превърнала в опасно оръжие за масово унищожение, макар и все още да е примитивен инструмент. Често ми задават този не... прочетете повече..

Резултати 1 - 12 от 12