Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Октомври 2020

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 14 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изкуство - Литература
Super User
5144

Книжни четвъртъци с литературния критик Георги Цанков – част 2

Понеже ще пиша за книга, бъкаща от магии и заклинания, компютърът ми решава да се включи в играта и започва да прави магарии. Дано в крайна сметка текстът ми стигне до вас. Никак не ми е приятно да се... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Надежда Станилова
5436

Устоите на митовете

Баба ми пишеше с химически молив, като наплюнчваше графита му, за да е видимо и ясно написаното. Изписваше ръкописните букви с голямо старание, вглъбяваше се в извивките и елементите, сякаш прецизно и... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Ричард Милн
7969

Андерс Тегнел и шведският COVID-експеримент

В началото на тази година Андерс Тегнел беше просто бюрократ с нисък профил в държава с население от 10 милиона души, ръководещ отдел, който събира и анализира данни за общественото здраве. Днес той с... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Administrator
6548

Един учител, неговият убиец и провалът на френската интеграция

Те лесно биха могли да споделят една и съща класна стая – тийнейджърът-имигрант и учителят-ветеран, известен с ангажираността си да насажда идеалите на нацията, формирайки онзи вид връзка, която е пре... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Георги Цанков
3786

Книжни четвъртъци с литературния критик Георги Цанков – част 1

Дано вече никога не се налага да пиша „Книжен петък“ заради трагичната кончина на скъп приятел и голям български писател, какъвто е Александър Томов. Вчера се чувствах вцепенен. Пред очите ми преминав... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Джеймс Уд
3550

В реката на времето

Ницще казва някъде, че усърдните, добродетелни англичани са опропастили неделята. Знам това още от дванайсетгодишен – тоест, неделната част и опропастителната част. Когато бях малък, неделният предобе... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Росица Чернокожева
6086

Животът между различните

Сартр има следната фраза: „Адът – това са другите“. И ако за повечето хора това е метафора, за конкретни хора, това е ежедневно надмогване на различията. Въпросът за различния винаги е стоял в един по... прочетете повече..

Модерни майстори на краткия разказ
Super User
4365

Дж. Д. Селинджър – „Човекът, който се смее“

През 1928 година – тогава бях деветгодишен – принадлежах телом и духом на една организация, известна под името Клуб на команчите. Всеки ден в три часа нашият Вожд ни чакаше пред изхода на 165-то учили... прочетете повече..

Истории от автора на „Магазинчето“
Super User
1354

Златко Енев – „Двадесет години по-късно или Мълчанието на агнетата по български“

Когато я срещнах в кафенето на Червената къща, лицето на моята добра позната беше изпънато от напрежение. Поздрави ме малко нервно и продължи да обсъжда с другата ми добра позната детайлите по домакин... прочетете повече..

Истории от автора на „Магазинчето“
Super User
1468

Златко Енев – „Сблъсъкът на цивилизациите – реалност или медиен мит?“

Не бих се учудил, ако някой ден бъдещите историци счетат за най-удачно описание на нашата съвременност кратичката формула „времената на Големия страх“. Не че страхът като изключително ефективно средст... прочетете повече..

Модерни майстори на краткия разказ
Super User
1646

Бруно Шулц – „Август“

В събота подир обед излизахме с майка ми на разходка. От сумрачното преддверие направо нагазвахме в слънчевата баня на деня. Минувачите бродеха сред злато, мижаха от зноя, сякаш очите им лепнеха от ме... прочетете повече..

Истории от автора на „Магазинчето“
Super User
1536

Златко Енев – „За сеячите на страх“

Сеячите на страх. Дребните, но неутолими, неизличими, комай непобедими паразити, които са се впили някъде в командните центрове на нашите с вас нервни и умствени системи, които са ни парализирали, обв... прочетете повече..

Истории от автора на „Магазинчето“
Super User
1543

Златко Енев – „В тъмното“

Поп Кръстю се изправи като пиян, олюля се един или два пъти, после се стовари на колене пред Апостола, сграби ръцете му и се разрида като дете, дълбоко и жално. – Апостоле, апостоле, апостоле! Събуди... прочетете повече..

Дискусии - България
Жанет Сампимон
12659

Ставането на българщината – част 3

Преди отделни нации да започнат да развиват профилите си, населението на Османската империя е разделено основно на две групи: мюсюлмани и немюсюлмани. В православната група преобладаващият език и ку прочетете повече..

Резултати 1 - 14 от 14