Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Май 2014

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 25 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Драскулки - Проза
Елена Пеева-Никифоридис
7626

Коледно реванè

Всеки си има по една Коледа с главно „К“. Тя тихо и светло се е скътала някъде в душите ни. На празника аз винаги разказвам за нея, за моята Коледа, защото имам нужда да я съживявам с думи. Ако бях ху... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Филип Анастасиу
6959

Първият сняг

Хлапетата се мушнаха бързо под навеса и Асен затропа с крака, докато Борис ровеше за ключа. Първите снежни виелици бяха отминали и беше изгряло слънце. Беше един от онези слънчеви зимни дни, в които и... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Миша Глени
16895

Генерални репетиции

Странно, но най-мултикултурната държава, оставаща на Балканите днес е Сърбия, с нейните значителни албански, унгарски, ромски и мюсюлмански малцинства. Но именно най-слабата балканска държава, Македон... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Невена Борисова
10770

За Ars Poetica и общуването с другите

„В Испания литературните кръгове са много фрагментирани, но човек има възможност да бъде видим, както и да вижда другите“, обяснява с чаша вино в ръка Мариано Пейру – аржентински поет и преводач, живе... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Люба Александрова
6694

Лабиб

Помниш ли Збигнев Цибулски, попита ме популярен полски артист. Загина под колелета на влака. При най-обикновено качване в движение. Той, който беше играл без дубльори, изигра собствения си край. Успеш... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Елена Пеева-Никифоридис
19104

Колко струва Кирилицата?

Не знаете ли? А аз знам. Точно две евро. Нито повече, нито по малко. Това е европейската й цена на пазара, към днешна дата. Автор: Елена Пеева-Никифоридис     В историята, която след... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Георги Зеленгора
26768

Идентичност на помаците в Турция

Изселването на помаците в Турция е дълъг процес, започнал в хода на Руско-турската война и продължил почти до края на ХХ век. В резултат на тази етнодемографска промяна днес преобладаващата част от пр... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Филип Анастасиу
8375

Кайнан

Добре. Слушай сега тази – подхвана Халед. – Живял някога един човек. Той имал трима сина. И тримата харесвали една и съща девойка и искали да се оженят за нея. Един ден нейният баща им казал: „Ако дам... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Мартин Касабов
10592

Терънс Малик – Впечатления

Първоначалната ми мотивация да се захвана с този текст бе породена от раздразнението, че приятелите ми или не харесват, или не разбират творчеството на Малик. В един такъв момент на възмущение и нетър... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Борислав Геронтиев
12546

Възпятата история

В университета нашият професор по български фолклор Петър Динеков ни учеше, че „историческите песни се отличават с по-голяма историческа конкретност и точност, с по-голям реализъм в изображението, но ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Джейкъб Микановски
13984

Плашещата политика на унгарския „Дом на терора“

Погледнато повърхностно, онова, което Домът на терора представя е лъжа: един фалшифициран разказ за историята на Унгария. Това е един населен с призраци, увеселителен разказ, в който посетителите се о... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Андреас Брайтенщайн
8494

Сълзите на минотавъра

Рецензия за романа на Георги Господинов „Физика на тъгата“ в „Нойе Цюрхер Цайтунг“ от 6 май 2014. Романът е номиниран за първото европейско издание на наградите „Стрега“, най-важното литературно отлич... прочетете повече..

Дискусии - България
Михаил Иванов
17320

Невидимите помаци

Помаците са трудна тема за българската етнодемографска статистика. По време на преброяванията и в статистическите публикации в продължение на нейната 130-годишна история сме свидетели на три взаимно и... прочетете повече..

Изкуство - Живопис
Иван Росенов
13558

Мàрго и приятели

Историята на Маргарит Цанев – Мàрго (1944–1968), изглежда все още СЕ нуждае от по-широко представяне и разгласяване. Трагична история. Млад творец, художник и скулптор, когото повечето от приятелите м... прочетете повече..

Изкуство - Музика
Иън Макдоналд
13074

Който има уши – нека слуша

Историята на Бийтълс след края на съвместната им кариера не е особено обрадваща. И четиримата записаха солови албуми – до днес около шейсет, – но никой от тях не успя дори да се доближи до качеството ... прочетете повече..

Дискусии - България
Аспарух Панов
10998

Днес е денят на Европа! А утре…?

На 9 май1950 г. френският външен министър Робéр Шумáн предлага обединението на производството на въглища и стомана между Франция и Германия. Тази дата се смята за рожден ден на ЕС, а от 1985 г. се пра... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Златко Ангелов
11383

В търсене на великата красота (писателското светоусещане)

Ключовата сцена във филма „Великата красота“ идва към края. Гостите са се разотишли след приема, даден в чест на светицата, която е на 102 години, и се храни само с корени. Тя е седнала на терасата на... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Тони Николов
11694

Времето на хибридната война

В свят, в който все повече отсъстват правилата, няма как и войните да не са „други“, без това да означава, че жертвите са по-малко. Автор: Тони Николов Украинската криза е поредното доказателство,... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Бернар Лори
19550

Летописът на поп Методий Драгинов като литературно произведение от 19. век

Българската историография за османския период е принудена да разчита предимно на чуждестранни (османски и западни) извори, тъй като домашните извори за епохата от 14. до 18. век са извънредно оскъдни.... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Тимъти Снайдър
20129

Европа и Украйна: минало и бъдеще

За Украйна няма бъдеще без Европа, но и за Европа няма бъдеще без Украйна. През целия ход на вековете историята на Украйна е разкривала повратните точки в историята на Европа. Това изглежда все още ва... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Филип Анастасиу
8680

Хайку, копеле

Умът ми се изпълва с картини, с които вероятно е започнал денят на Бакшишо. Средностатистически панелен квартал, буренясала градинка, в която са налягали бездомни кучета, по средата мижаво дръвче, оки... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Христо Карастоянов
9946

Една и съща нощ

Поетът въобще имал странно отношение към смъртта. Бил я преживял веднъж, когато тя го държала в мрака при себе си седем дни и седем нощи. После уж го пуснала да си иде, но оттогава насетне си го следв... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Димитър Кенаров
17524

Дисиденти по неволя

Шистовият газ отприщи може би най-голямата треска за фосилно гориво от началото на двайсет и първи век. Някои го наричат път към енергийната независимост и възраждането на индустрията и твърдят, че би... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
26623

Кратък експеримент по (социално) бъбрене...

Гледам, Венци Занков показал тази хубава картинка във Фейсбук, а пред нея народът се наредил да зяпа и да псува (много народ мъжки, очевидно, не може да се примири с мисълта, че туй женорята вече стра... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Марк Мазовер
13711

Арменският геноцид – една историческа перспектива

Сутринта на 15 март 1921 г. един тежък мъж, облечен в дебело палто, е застрелян от упор, изотзад в главата, докато се разхожда по Харденбергщрасе в берлинското предградие Шарлотенбург, след което умир... прочетете повече..

Резултати 1 - 25 от 25