Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Февруари 2012

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 28 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Европа
Дарко Танаскович
13621

Неоосманизмът и сърбите

Едно стратегическо разбиране за неоосманизма, подчинено на мислене, изковано в течение на векове. Автор: проф. Дарко Танаскович Натрапчиво самоуверената, амбициозна и активна външна политика, коят... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Андреас Ернст
25210

Полумесецът и Балканите

В последно време Турция се представя все по-самоуверено на Балканите. Зад това се крие и едно ново преосмисляне на османското наследство. Реакциите срещу турските аванси в региона, в зависимост от раз... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Люба Александрова
12733

Живей бавно

Разхождахме се из Борисовата градина. Аз и Иванко. Наговорихме се да вървим бавно и да си разправляваме. Това беше негова си дума. Беше я избрал сигурно заради мекото влияние на л-то. Автор: Люб... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Васил Георгиев
14602

Три истории за провала

Всички знаят тази история, където Лора интервюира по телефона министър  Божидар Димитров, а той каза онова за шибания народ. Припомням я, защото скоро споменът за нея ще потъне като сладко о... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Васил Славов
18190

Кандия

Страшна е била борбата на Казандзакис. И накрая пада като Кандия. И се обръща към предците си и рапортува пред този, скрил се зад новото си име – Ел Греко. И не танцуващ Дионисий има на гроба му, а пр... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Фархад Манджу
14509

Великата технологична война

По какъв начин Епъл, Фейсбук, Гугъл и Амазон водят битката около бъдещето на високотехнологичната икономика. Автор: Фархад Манджу     Гилбър Уонг, кметът на Купертино, Калифорния, пр... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Орхан Тахир
28936

Рапсодия в кафяво

Ако приемем, че отношението към малцинствата е лакмус за демократичността на едно общество, редно е да се запитаме какво е отношението към най-голямото етническо малцинство днес в Европейския съюз. А... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Тим Паркс
17069

Може ли Италия да се промени?

Какво би означавало за една страна да се промени тотално? Какви новини бихме получили за това и как биха го почувствали жителите й? Ще бъде ли то непременно нещо добро? Автор: Тим Паркс Какво би о... прочетете повече..

Дискусии - България
Мехмед Амид Хамид
9665

Обвинението им беше: „метеж“

Обвинението им беше: „метеж“, така пишеха, а аз дори не знам какво е това „метеж“… Автор: Мехмед Амид Хамид Казвам се Мехмед Амид Хамид, роден съм на 13 декември 1925 г. Като съм роден в началото ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Калин Терзийски
30190

Осемдесет хиляди левги под женския пазар

И тръгнах към Женския пазар. Не по-късно от десет и половина сутринта. Защо ли в тази празна октомврийска утрин се запътих точно натам? Може би защото имам особено отношение към жените, или пък защото... прочетете повече..

Изгледи - България
Христо Кючуков
33707

Накъде?

Интервю с проф. Христо Кючуков – филолог, преподавател в Свободния западноберлински университет и български ромски деятел. Автор: Христо Кючуков Интервю с проф. Христо Кючуков – филолог, преподава... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Бора Чосич
11284

Порокът на четенето

Ние самите носим вътре в себе си текстовете, които попадат в ръцете ни. Едно себеописание. Автор: Бора Чосич Припомням си сцената, която ми разказа поетът на Белградския сюрреализъм Душан Матич. Б... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Владимир Левчев
18196

„Америките ни“

„Литературен вестник“ задава на български интелектуалци въпроси, свързани с тяхното лично преживяване на „Америка“ – и реалната, и въображаемата… Автори: Иван Христов, Едвин Сугарев, Владимир Левчев,... прочетете повече..

Дискусии - България
Любослава Русева
24841

Маймуни на път

Неда е на 25 години. Има висше образование по някаква измислена специалност и откакто е завършила, не може да си намери работа. От близо година се е отказала и да търси. Автор: Любослава Русева На... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Владимир Шумелов
13079

Андерш Брайвик – фрагменти от една лудост

Няколко часа преди атентатите на етническия норвежец Андерш Беринг Брайвик в Осло и остров Ютьоя, той публикува манифеста „2083 – Европейска декларация на независимостта“... Автор: Владимир Шумелов ... прочетете повече..

Изкуство - Телевизия
Борислав Гърдев
16431

Сезонът на българските сериали

Досущ като в натрапчива реклама, сезонът на българските сериали продължава. Автор: Борислав Гърдев Досущ като в натрапчива реклама, сезонът на българските сериали продължава. С пълна сила, достига... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Владимир Зарев
24552

В разговор за изтичащото време

Владимир Зарев отговаря на инквизиторските въпроси на Златко Ангелов Автори: Владимир Зарев, Златко Ангелов С Владимир Зарев сме в хола на неговия апартамент в София. Заобиколени сме от картини на... прочетете повече..

Дискусии - България
Златко Ангелов
27928

Кой кому служи

Виновниците в България се търсят винаги, по правило и задължително ИЗВЪН личността, която се възмущава. Независимо от мащаба на повода, погледите са към най-високото място: министър, зам-министър, няк... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Христо Блажев
16604

Бестселъри без маска и грим

Внимание, това е хейтърска статия и не бива да се чете без съответната психическа подготовка. Изготвена е въз основа на официалната класация на най-продаваните 50 книги във верига книжарници „Сиела“ з... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Дейвид Дойч
20276

Еволюцията на културата – част 2

Статичните общества оцеляват, като по същество елиминират вида еволюция, която е уникална за мемите, а именно творческата вариация, която е предназначена да посрещне индивидуалните предпочитания на но... прочетете повече..

Дискусии - България
Златко Енев
14433

Миналото, отново за миналото

Разговор в предаването на Георги Коритаров по темите, около които се върти „Реквием за никого“, погледнат откъм България... Един от най-интелигентните, които ми се е случвало да водя по българска... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Бойка Асиова
11678

Недобърските просяци

Недобърските просяци бяха под попечителството на Гюлфие, щерката на старата дайреджика баба Има. В житейската стълбица те стояха на по-долно стъпало от нея, но не бяха цигани. Нещо повече. Като истинс... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Салман Рушди
15066

Салман Рушди – пророкът от Ню Йорк

Салман Рушди вече не се страхува от никого. На 64 г. е написал нова книга, работи върху филм, пише автобиография и най-важното, зареден е с оптимизъм. Автор: Салман Рушди Салман Рушди вече не се с... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Аврам Агов
13931

Пристанът на „летящия холандец“

Брегът е начало и цел и на най-дългото морско пътешествие. Търсенето на бряг е смисъла на човешкия път; намирането на ценност и вяра – основание на цивилизацията. Всеки достига своя бряг, но не и мити... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Таня Рупел – Тера
14437

Заради нея

Живея в центъра на град, в една голяма стая. Отвсякъде виждам и ме гледат прозорците на други такива стаи. Автор: Таня Рупел – Тера Живея в центъра на град, в една голяма стая. Отвсякъде виждам и ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Златко Ангелов
12426

„Когато ни сполетя и удиви демокрацията“

Както всяка голяма литература, „Законът“ и цялата Зарева трилогия трябва да се четат от всички поколения българи, защото те действат като острия звън на будилника след тъмна нощ, прекарана в кошмарен ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Дейвид Дойч
30198

Еволюцията на културата – Част 1

Цялата биологическа еволюция едва ли е нещо повече от предговор към главната история на еволюцията – еволюцията на мемите. Автор: Дейвид Дойч     Идеи, които оцеляват Част 1 Част 2... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Люба Александрова
10656

Компирище

Дъжд, дъжд, дъжд. Сипе се на поразия. Небето, Зевс, Свети Илия. Да ни напои, умие, поднови, да покръсти някое от чадата си некръстени, да поучи. И милосърдно, и не дотам. Защото се и люти, хвърчат иск... прочетете повече..

Резултати 1 - 28 от 28