Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Май 2019

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 13 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - Европа
Джеймс Ангелос
6935

Новият германски антисемитизъм

Много мюсюлмани критикуват идеята за „мюсюлмански антисемитизъм“ като нещо, което погрешно утвърждава, че омразата към евреите е присъща на вярата им. Мухамад Самер Муртаза, германски изследовател на ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Златко Ангелов
4612

Камбаната не бие за piaffer

Вено е нормалният българин – нищо, че е заклал двама души – който се връща към селото (Природата, демек) и там намира своите врагове. Чуждите, различните. Един Динко от Ямбол, на когото поп Васил, кой... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Стивън Ерлангер
4011

Резултатите от европейските избори показват растящо разделение относно бъдещето на Съюза

След четири дни на избори по целия континент популистите и националистите, които биха искали да ограничат правомощията на Европейския съюз, увеличиха дела си в Европейския парламент, но това не беше к... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Христос Хартомацидис
4476

Покаяние Господне – новата поетична книга на Румен Леонидов

Съвсем отскоро държа в ръцете си ръкописа на новата поетична книга на Румен Леонидов „Покаяние Господне“, последно издание, „Факел“, 2020 г. Състои се от няколко цикъла, Просъници, Бдения и Сънописи.... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Алайда Асман
5202

Да вървим на изток!

Тридесет години след 1989, „Патосът на свободата“, за който някога говореше Гаспар Миклош Тамаш, е заменен в много източноевропейски страни от патоса на авторитарната нация. Причината, поради която в ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Иван Кръстев
7669

Имитацията и нейните недоволства

В търсене на източниците на днешната нелиберална революция в Централна и Източна Европа не трябва да се насочваме нито към идеологията, нито към икономиката, а към натрупаната враждебност, предизвикан... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Джак Снайдър
5104

Развалената сделка

Популистката атака подтикна много либерали да стигнат до заключението, че самият национализъм е заплаха за либералния ред, воден от САЩ. И все пак в исторически план, либерализмът и национализмът чест... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Джейкъб Микановски
10348

Ислямът в Източна Европа

Никога не е имало Източна Европа без ислям. Източна Европа дължи съществуването си на смесването на множество различни езици, култури и, може би преди всичко останало, на религии. Автор(и): Джейкъб М... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Уоле Шоинка
5289

„Има само една хуманност – или няма никаква“: Разговор с нобеловия лауреат Уоле Шоинка

Спомняш ли си прословутия случай с жената, която трябваше да бъде убита с камъни? Попита ме по-рано, не се ли чувствам понякога така, сякаш Нигерия не заслужава да оцелее? Бях решил, че ако тази присъ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Мат Апузо
6170

Русия се прицелва в европейските избори. Същото правят и множество подражатели от крайната десница

По-малко от две седмици преди изключително важните избори за Европейски парламент, цяло съзвездие от уебсайтове и социални медии, свързани с Русия или крайно десни европейски групи, разпространява дез... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Роберт Кейган
4334

Завръщането на германския въпрос

Освен че насърчава десния национализъм и разпадането на паневропейските институции, администрацията на Тръмп се е обърнала и срещу глобалния режим на свободна търговия, който подхранва европейската и ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Куаме Антъни Апиа
5014

Важността на [вечното] „другаде“

Отвъд обвинението, че космополитизмът е несъвместим с национализма, едно друго възражение срещу него е, че човечеството като цяло е нещо твърде абстрактно, за да може да породи мощно чувство за иденти... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Джейкъб Микановски
7136

Бегемот, кавгаджия, крадец: как английският език превзема планетата

Докато администрацията на Доналд Тръмп засилва кампанията си срещу имигрантите, публичното говорене [в САЩ] на всякакъв друг освен английски език придобива специфичен заряд. В някои случаи то дори мож... прочетете повече..

Резултати 1 - 13 от 13