Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Март 2017

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 21 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Култура
Едуин Батистела
13108

Националните извинения притежават силата да променят бъдещето

В следвоенните години германската десница и левица спорят многократно дали преработването на миналото ще потопи нацията в безконечно усещане за вина или то е необходима крачка към едно подновено извою... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Джон Айкънбери
14613

Митът за възраждането на авторитаризма

Колко съвместими са авторитарните политически системи с капиталистическите икономики от наше време, основаващи се на частна собственост? Възродителите на авторитаризма твърдят, че комбинацията от авто... прочетете повече..

Годишници на списанието
Super User
8947

Годишник „Либерален преглед“ – 2016 – ч. 3

В тази част от пълното издание на „Либерален преглед“ ще намерите всички статии, публикувани в списанието за времето от септември до декември 2016 г.   Страници: Нал... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Виктор Пелевин
12774

Оръжие на възмездието

Към края на втората световна война, когато дори ония членове на НСДАП, които контролираха мислите си със спокойния автоматизъм на Марлене Дитрих, поправяща грима си; когато дори онези от тях, които въ... прочетете повече..

Тематични сборници
Super User
12495

Македония: близка и непозната

Сборник от текстове, публикувани в „Либерален преглед“, посветени на темата „Македония“. Страници: Налични формати: Дата на издаване:    512 PDF, E... прочетете повече..

Дискусии - България
Златко Енев
12281

За моя любим Фатерланд

И така, ще ми се да ви припомня една интересна и увлекателна история, тази година прави 25 години. Повечето от вас със сигурност познават известния роман на Робърт Харис „Фатерланд“, в който се предст... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Пиерпаоло Барбиери
12111

Обратният домино-ефект в Европа

След унизителното поражение на Франция във войната срещу Виетмин и инвазията в Диенбиенфу, американският президент Дуайт Д. Айзенхауер измисля фразата „домино-ефект“, за да илюстрира начин... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Джейкъб Микановски
23833

Сбогом, Източна Европа!

Източна Европа изчезва. Не физическото пространство, а идеята. Онова, което поддържа района цялостен в представата на хората – споделеното усещане за окупация и изключване, ценните спомени за пр... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Мустафа Мустафов
18245

Истанбул 2016

Силно впечатляващ поглед към съседната ни метрополия, направен с много любов, но и с критично око. Младият фотограф очевидно притежава не само силен усет за ситуации и колорит, но и вътрешната нагласа... прочетете повече..

Тематични сборници
Super User
12281

Турция: предизвикателства и надежди

Сборник от текстове, публикувани в „Либерален преглед“, специално занимаващи се с темата „Турция“. Култура, политика, история, просто интересни истории – за всекиго по нещо, както се казва..... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Малкълм Гладуел
12318

Изкуството на неуспеха

Човешките същества се объркват, когато са под напрежение. Пилоти катастрофират, гмуркачи се давят. В ослепителния блясък на състезанието баскетболисти не могат да улучат коша, а голфъри не уцелват дуп... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Джейкъб Микановски
14950

Изкуството на развалата

В какво се състои привлекателността на руините? Не мисля, че днешното очарование от местата на развала произлиза от просто злорадстване по повод икономическия упадък или някакво по-абстрактно „скърбен... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Кристофър де Белаг
12212

Турция: завръщането на султана

На 16 април турците ще гласуват на национален референдум, който, ако бъде успешен, ще даде на президента Реджеп Тайип Ердоган увеличена власт над парламента, съдебната система и други части от държавн... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Стивън Ерлангер
14803

Руският канал RT – нещо като BBC? Или по-скоро КГБ?

Западът не се смее. Колкото и Русия да настоява, че RT е просто още една глобална телевизионна мрежа – като BBC или France 24, макар и предлагаща „алтернативни гледища“ на онези на д... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Светлозар Василев
18309

Eротичната фотография на Нели Гаврилова

Събитието „16:26:36“ e седемнадесетата самостоятелна изложба на Нели Гаврилова. Тя е една от известните български фотографи, нейни творби на два пъти са печелили големи награди на Салона з... прочетете повече..

Изгледи - България
Ива Михайлова
16877

Ариведерчи, отец Паоло!

В живота не е като в приказките и историите не винаги завършват с щастлив край. Така е на път да приключи и случаят с отец Паоло Кортези, католическият свещеник от Белене, който реши да приюти семейст... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Роналд Ингълхарт
17210

Икономическо развитие и демокрация

Концепцията за модернизацията има дълга история. През деветнадесети и двадесети век една марксистка теория за модернизацията постановява, че отмяната на частната собственост ще сложи край на експлоата... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Александър Клап
10516

Румъния – приказка за два проблема

През април 2012 кметът на Букурещ Сорин Опреску освещава нова статуя на стълбището на Националния музей за румънска история. Тя представя римския император Траян – с типична римска фризура, изпр... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Тимъти Снайдър
10323

Предупреждението на Райхстага

Работата на правителството е да поддържа и подпомага както свободата, така и сигурността на гражданите. Ако отново бъдем изправени пред терористическа атака – или нещо, което изглежда като терор... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Джордж Оруел
9820

Размисли за Ганди

Светците винаги трябва да бъдат смятани за виновни, докато не докажат своята невинност, но проверките, на които биват подлагани, разбира се, не са еднотипни. В случая с Ганди въпросите, които човек е ... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Джери З. Малър
15786

„Ние“ и „Те“

Съвременните социални учени, пишещи за национализма, обикновено подчертават проблематичните елементи на груповата идентичност – степента, до която националното съзнание е културно е политически ... прочетете повече..

Резултати 1 - 21 от 21