Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Юли 2016

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 21 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Драскулки - Есеистика
Александър Кьосев
10794

Автобиография, антропология, меланхолия

В една своя статия, описваща трансформацията в литературната наука от края на 70-те и началото на 80-те години, известният американски критик, един от основателите на Лятната школа по критическа теори... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Силвия Чолева
8378

Сънища

Обикаля известно време по спирката на автобусите, и не защото любопитства, докато разглежда масата на продавачката на преоценени книги или витрините на грозния метален павилион за евтина козметика. Ни... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Джон Конъли
8028

Другата емигрантска криза на Европа

Ако днес Германия се опитва реално да скъса с дългата си националистическа история, то това се дължи най-вече на Аушвиц и всичко свързано с него. От друга страна това, че източноевропейските страни пр... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Ричард Дж. Еванс
11919

Конспиратистите

Конспиративните теории обикновено се струпват около насилствени и неочаквани политически събития. Само преди малко повече от осемдесет години в Берлин – по онова време намиращ се в ранната фаза на пре... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Майкъл Ръстин
12918

Кризата на неолиберализма в Европа

Човек би могъл да предположи, че каноничните принципи, формулирани по време на Френската революция (Свобода, Равенство и Братство), би трябвало да играят централна роля при управлението на днешните ев... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Александър Кьосев
8419

Чакане и надежда

Известно е, че модерността отваря хоризонта на времето към безкрайни темпорални дълбочини и че задава модус на преживяване на времето като ново и младо, че културно валидната форма на колективния екзи... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Зигфрид Кракауер
9980

Ах, как бързо…

Съществуват бързи и бавни методи на съкращение. Дори тези фини нюанси да нямат някаква тежест спрямо факта на съкращението, то пренебрегването им ще е още по-неудачно, тъй като впрочем даже съгласно м... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Юлиана Методиева
8100

Николай Хаджигенов: Законопроектът за борба с тероризма иска да контролира хората

Опитвам се да бъда просто гражданин. За да бъдеш свободен гражданин, трябва непрекъснато да правиш избори, да вземаш решения и по един или друг начин да защитаваш свободата и правата си. Не на всеки с... прочетете повече..

Дискусии - България
Стефан Дечев
11668

За Левски, историята, „освобождаването“, „заробването“ и „опраскването“ на президентите

18 март 2016 г. Петък. След края на традиционния месец на политическите консултации с парламентарно представените политически сили, президентът Росен Плевнелиев направи обръщение към депутатите в парл прочетете повече..

Драскулки - Проза
Палми Ранчев
6873

Изстрелът

Имаше пистолет. И мразеше хората. Това са фактите в момента, повтаряше си той. Не дължеше обяснение на когото и да било както за едното, така и да другото, дори когато влезе в претъпканото с посетител... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Навид Кермани
7385

За сметка на децата ни

Като писател аз често гостувам в училища и там почти винаги говоря за Европа. И не казвам, че Европа може да осигури на учениците стажантско място или хубавичка работа. Не посочвам колко удобно е да с... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
11134

Да се изучава цялата технология на българския Холокост, изселванията, стигмата, лагерите

И двата „официоза“ – „Аарец“, „Джерузалем поуст“ – писаха:„България твърди, че е спасила евреите си от депортация в трудови лагери и лагери на смъртта, но архивите във Вашингтонския музей на Холокост ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Илия Троянов
12501

Посегателство над свободата

Атентатите от 11 септември 2001 година бяха впечатляващи със своята отвратителност. Те поставиха някои държави в състояние на шок, който оттогава предизвиква все нови и нови шокиращи последствия: Кано... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Станислав Додов
12792

Новата „критическа“ възраст

Винаги е имало една група от хора на възраст, да речем, от 14 до 24, която някой все трябва да вкарва в правия път, нали? Винаги е било нужно младите хора да станат добри граждани, защото вероятно са ... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Джонатан Фрийдланд
9228

От Брекзит към Тръмп?

Нека да разгледаме [статистическите профили на] хората, които са гласували за Брекзита. Най-силният предсказващ фактор е образованието. Хората с университетско образование са гласували предимно за ост... прочетете повече..

Изкуство - Сцена
Александър Кьосев
10362

Предпоследната лента на Крап

Настоящият текст беше първо написан като писмо до режисьора Димитър Гочев, а после публикуван във в. „Култура“. Нямам идея дали Гочев го използва при постановката си на „Крап“, но в интерес на докумен... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Бисера Виденова
9185

Сулцано

Кристо обединява хората, чувам. Едър мъж леко залита върху мен клатейки се с моряшка походка върху понтона и се извинява с „Чудо, чудо“ на всички езици, които знае. Няколко дечица край мен писукат и п... прочетете повече..

Изкуство - Сцена
Ицко Финци
18877

„Както ви харесва“

Премиерата беше гръм, бум. Пиесата се игра 3-4 сезона. Салоните бяха винаги пълни Но нито една рецензия в нито един вестник, по нито едно радио или телевизия. Нито една. Абсурдно, но факт. И никога по... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Богдан Маринов
8191

Симптомът Брекзит

Въпреки че е насочен срещу Европейския съюз, симптомът Брекзит всъщност е по-обширен и е част от същия синдром, които излиза наяве в Шотландия и нейните надежди за независимост, само че там врагът е Л... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Хуго Портиш
10540

Уинстън Чърчил, един от най-малко очакваните противници на Брекзита…

И тогава чухме нещо! Уинстън Чърчил, министър председателят, който беше извел Великобритания през войната до победа, изнесе реч в Швейцария, в Цюрих, на 19 септември 1946 година, през първата година с... прочетете повече..

Изкуство - Сцена
Ицко Финци
11284

За Митко Гочев

Стигнахме до премиерата точно в обявения на плаката ден. Преди да влезе първият зрител ние вече бяхме по местата си всеки потънал в своя си свят. На входа зрителите получаваха одеяла, беше вече есен, ... прочетете повече..

Резултати 1 - 21 от 21