Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Май 2008

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 9 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Драскулки - Есеистика
Джордж Оруел
29637

Едно обесване

Това беше в Бирма, едно разкиснато утро през дъждовния сезон. Хилава светлина, сякаш процеждаща се през станиол, падаше косо през високите стени върху затворническия двор. Ние чакахме пред килиите на ... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Златко Енев
30317

За Батак – вчера и днес

Както често става, една година се е изнизала преди човек да го е забелязал. Така и с тази странна годишнина – онази от всенародното негодувание срещу „случая Батак“, която ни направи (за кратко време)... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Карл Шльогел
17807

Архипелаг Европа

Европа от времето на Студената война се разпадна. Вместо двата някога хомогенни региона – „Изтокът“ и „Западът“ – сега има само фрагменти, енклави и острови. Но разпадането е форма на обновление, врем... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Стефан Маринов
21920

Стефан Маринов – Писма до България (1)

От къде да почнем, др. Председател, от къде? – Толкова много имаме да си кажем, а толкова малко време ни дава живота да останем с Вас двамката насаме, да си побъбрим, да излезем от безпросветния кол... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Станислав Стратиев
17454

Страданията на стария Вертер

Навсякъде Вертер умира млад.У нас той страда до дълбоки старини.Страданията му започват като съвсем млад.Баща му е имал маслобойна и цял живот Вертер се мъчи да заличи този позорен факт.Автор: Станис... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Борис Шумяцки
20098

Президентско кино, 1937 и 2007

„Свободно!“ – историята на две филмови прожекции, изпълнени с технически произшествия – в кръга на кремълските властимущи. Автор: Борис Шумяцки  Вечерта на 6 ноември 1937 прадядо ми Борис Шум... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Франсис Фукуяма
29857

Мощната слабост на Китай

Силата на Пекин не е достатъчна, за да принуди местните управления да престанат да злоупотребяват с правата на обикновените граждани.   Автор: Франсис Фукуяма Фиаското с щафетата на олимпийс... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Кристин Димитрова
16455

Кучета и котки

Перуниките до оградата се размърдаха и на него му се стори, че вижда белия гръб на котката. Но тя не дойде. Вятърът мина през презрелите череши и част от тях изпопадаха на земята. От един висок дебе... прочетете повече..

Изкуство - Теория
Сюзън Зонтаг
50596

Бележки за „Камп“

Много неща по света не са получили имена; и много неща, дори ако са били назовани, никога не са били описвани. Едно от тях е онази чувствителност – несъмнено модерна, един вариант на изтънчеността, но... прочетете повече..

Резултати 1 - 9 от 9