Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Септември 2019

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 16 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Драскулки - Свободен текст
Златко Енев
4543

За Грета Тунберг, човешката слепота и планетата, наречена „Титаник“

1986. Аз съм на 25 години. В мазето на кооперацията, в която живеех тогава, на две крачки от университета, бяха се завъдили доста котки, а от тях навсякъде плъзнаха бълхи. Просто да подлудееш, събужда прочетете повече..

Дискусии - Свят
Грета Тунберг
7708

Грета Тунберг: Как се осмелявате!

Всичко това е дълбоко погрешно. Не би трябвало да съм тук. Би трябвало да съм си в училище, от другата страна на океана. И все пак всички вие идвате при нас, младите хора, в търсенето на надежда. Как ... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Евгения Иванова
4636

Ислямизирани балкани: динамика на разказите – част 5

В предишната глава няколко пъти стана дума за това, че най-същностният идентификационен белег на помаците е религията. Видяхме, също така, че около 20% избират религията като етнически маркер – без то... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Златко Енев
5332

За комплексите – лични и национални

Не съм писал нищо – или поне нищо по-сериозно от някой и друг кратък текст – вече от години насам. Причините, колкото комплексни, толкова и прости, ми се привиждат някъде в пресечната точка между нара... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Сюзън Зонтаг
4917

В очакване на Годо в Сараево

Културата, сериозната култура, е израз на човешкото достойнство – а именно това е, което хората в Сараево чувстват, че са загубили, дори и когато знаят, че си остават смели, стоически или гневни. Защо... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Златко Ангелов
7428

Балканският комплекс за непълноценност

В рубриката „Прочетено за вас“ този път препрочетох Алеко Константиновия „Бай Ганьо“ и ми се иска да ви убедя и вие да препрочетете тези „невероятни разкази за един [НЕ]съвременен българин“. Митовете... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Евгения Иванова
6194

Ислямизирани балкани: динамика на разказите – част 4

Ще проследя формирането на „другата“ памет за ислямизацията по две направления: като сравнение с общобалканските модели, които разгледах в I глава, и като опит за диференциране на разказите – в зависи... прочетете повече..

Дискусии - България
Улрих Бюксеншютц
6181

Малцинствената политика в България. Политиката на БКП към евреи, роми, помаци и турци – част 5

С идването си на власт Отечественият фронт наследява от своите предшественици освен всичко друго и частните турски училища, чийто характеристики преди 1944 г. вече разгледах накратко по-горе. За новит... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Фатима Бхуто
6514

Как турската телевизия превзема света

„Първото нещо, по което ще трябва да постигнем съгласие, е: не ги наричайте сапунени опери“, смъмря ме д-р Арзу Йозтюркмен, която преподава устна история в университета Богазиджи в Истанбул. „Ние сме ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Джейкъб Микановски
4724

Призивът на барабаните [писмо от Унгария] – част 2

István, a király , един вид унгарски Исус Христос Суперзвезда, е бил суперхит в момента на появата си, както и знак за размразяването, предшестващо края на Гулаш-комунизма. Все още е кичозна икон... прочетете повече..

Дискусии - България
Улрих Бюксеншютц
6493

Малцинствената политика в България. Политиката на БКП към евреи, роми, помаци и турци – част 4

В литературата, посветена на турските малцинства в държавите от югоизточна Европа, въпросът за етничността на тези групи от населението най-често набързо се подминава. Изглежда мълчаливо се приема, че... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Евгения Иванова
7224

Ислямизирани балкани: динамика на разказите – част 3

Обратно на преобладаващата част от разказите за ислямизацията на останалите балкански нации, които лансират различни, но в повечето случаи – изясняващи доброволния и характер тези, българските поставя... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Робърт Саполски
7960

Това е вашият мозък, захранван от национализма

Той никога не получи и най-минимален шанс. Първата му грешка беше, че беше тръгнал да търси храна сам; може би нещата щяха да се развият другояче, ако би бил заедно с някой друг. Втората, и по-голяма ... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Владимир Сабоурин
4221

Нещо като нож, нещо като „имам пиш“, нещо като нищо на света

Дете на пет и половина държи слушалката на безжичен стационарен телефон в хотелска стая, за да съобщи, че е отвлечено. То е затворило похитителя, докато се къпе, в банята. Похитителят дава указания на... прочетете повече..

Дискусии - България
Улрих Бюксеншютц
6917

Малцинствената политика в България. Политиката на БКП към евреи, роми, помаци и турци – част 3

Помаците са една група от населението в югоизточна Европа, която представлява част от историческото наследство на Османската империя. По всяка вероятност те са потомци на онова население на южния Балк... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Евгения Иванова
6723

Ислямизирани балкани: динамика на разказите – част 2

Изобретяването на памет за ислямизацията, официализирането на мисленето за този процес – независимо дали във фолклорните разкази, или в академичните публикации – е поляризирано не само пространствено ... прочетете повече..

Резултати 1 - 16 от 16