Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Юни 2017

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 19 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Европа
Аманда Тауб
7678

Френската забрана на „буркините“ и защо тя касае не само религията или облеклото

Има нещо силно объркващо в така наречените „забрани на буркини“, които се налагат в някои от крайбрежните градове във Франция, Очевидността на противоречието – да се налагат правила върху онова, което... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Вергил Немчев
7256

Вторник срещу сряда (и през август)

01:35. Махленските кучета млъкват. Стихва тропането на платнища, секва кукерският звекот на ръждиви ламарини. Иззад ъгъла подава нос – кошута плаха – тишината. И полита назад, предусетила воя на влако прочетете повече..

Дискусии - България
Стефан Дечев
38428

По повод на едно предаване от „История.BG“, един „Възродителен процес“ и една „Голяма екскурзия“

(Или за дефицитите и СЪ-участията на една историография) Повод за тези редове е отзивът на Златко Енев на страниците на сп. „Либерален преглед“ за излъченото на 29 май 2017 г. предаване от рубриката прочетете повече..

Изгледи - Свят
Аманда Тауб
7591

Как Канада се справя с популистката вълна, която залива Запада?

Докато десният популизъм размътва изборите и преобръща с главата надолу политиката из целия Запад, има и една страна, в която популистите не успяват да пробият: Канада. Предпоставките за него са нали... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Енев
8637

Птицо проклета

Знаеше, че трябва да приготви нещо. Нещо важно, ако и неясно. Реши да използва малък трик, затвори очи и се остави на тялото да го води, протегна ръце, опипа пред себе си, отвори вратата на някакъв шк... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Райнхард Хайниш
7720

Австрийската популистка главоблъсканица

Австрия е управлявана предимно от парламентарни коалиции, съставяни традиционно от централно-левите социалдемократи и централно-консервативната Народна партия. Тези две партии и непосредствените им пр... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Едуард П. Джоузеф
8467

Ще доведат ли македонските националисти страната до пълен провал?

Оспорваните избори от 2016 показват ясно ожесточените разделения в страната. Острата поляризация води до улични протести. Формално разследване тегне над най-мощната фигура в страната, която прави всич... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Франсис Фукуяма
15478

Военното робство и мюсюлманската раздяла с племенната система

Институцията на военното робство в Османската империя е безкрайно специфична в много отношения. Тъй като никой мюсюлманин не може да бъде хвърлен законно в робство, то и никой мюсюлмански жител на имп... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Миленко Йергович
11160

Ще изгуби ли Европа Балканите?

Балканите отново са се превърнали в арена за онзи вид дипломатически маневри, които заплашват някой ден да получат военна форма. Именно тук на Балканите руснаците – след четвъртвековно отсъствие – се ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Маша Гесен
7099

Новото лице на руската съпротива

След протестите от понеделник в руската блогосфера цари трескав тон, усещането е за надежда, която се бори да надмогне страха. Без съмнение тези протести – често в открито предизвикателство към рускит... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Финтан Отул
8544

Великобритания: краят на една фантазия

Действителният резултат от миналогодишния референдум беше тесен и двусмислен. Петдесет и два процента от избирателите подкрепиха Брекзита, но ние знаем, че много от тях бяха подмамени от обещанието на... прочетете повече..

Изгледи - България
Мария Касимова-Моасе
9809

ПИК на хомофобията

Смятах да подмина с мълчание поредната доза хомофобия, която очаквано се излива всяка година около провеждането на София Прайд. Въпреки че тя се ожесточава и все по-дивашки озверява, смятах, че недиск... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Жана Цонева
8601

Икономика на вкуса – случаят с Uber

Почти навсякъде появата на Uber ражда скандали и противоречия. Във Франция например, дейността на фирмата предизвика масови протести на таксиметрови шофьори, които настояваха услугата на Uber да бъде ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Омар Енкарнасион
10889

Глобалната реакция срещу гей-правата

Никоя революция, достойна за споменаване, не идва без ответна реакция. Борбата за гей-права – широко разглеждана като „най-бързото от всички движения за граждански права“ (за много кратък период от вр... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Виджей Прашад
7592

Живеем в безжалостни времена

След Париж, мачисткият език, призоваващ към „безжалостна война“, определя контурите на политическото лидерство. Друго не се предлага. Този език е питателна храна за емоциите ни. Бе седмица на ужасява... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Оливие Роа
9891

Кои са новите джихадисти?

Силата на ИДИЛ се състои в играта с нашите страхове. А основният страх е страхът от исляма. Единственото стратегическо въздействие от атаките е техният психологически ефект. Те не засягат военните въз... прочетете повече..

Авторски книги
Super User
10645

Евдокия Борисова – Пътеписаници

Сборник с пътеписи на Евдокия Борисова, включващ текстове от годините 2010–2016. Страници: Налични формати: Дата на издаване:    261 PDF, EPUB, MOBI 04-06-2017 &nbs... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Михаел Брьонинг
8221

Алтернатива за Германия няма

Западането на AfD би трябвало да напомни на европейския истеблишмънт, че най-добрата противоотрова срещу популисткия гняв е реалното обръщане към грижите на избирателите. Опитите на Германия да поднов... прочетете повече..

Дискусии - България
Златко Енев
40489

„Възродителният процес“ и капаните на паметта

Че темата за „Възродителния процес“ е ключова, що се отнася до разбирането и преработването на тоталитарното българско минало, изглежда малко по малко започва да се превръща в един вид консенсус, поне... прочетете повече..

Резултати 1 - 19 от 19