Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Май 2015

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 14 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изкуство - Музика
Саймън Морисън
10960

В леглото с Чайковски

За пореден път сексуалността на Чайковски се превръща в обект на дебати – и за пореден път дискусията няма нищо общо със собственото време и място на композитора, а всичко общо с нашето. Чайковски ням... прочетете повече..

Дискусии - България
Стефан Станев
16626

По дирите на една хипотеза

С апостолска себежертвеност тръгват Ботевите четници за отечеството си, когато там догарят главните на априлския бунт. Подвигът на четата е трагично и гордо увенчан с гибелта на войводата. Гибел – апо... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Евдокия Борисова
11670

Да сбъднеш нереалното или едно пътешествие из Анадола – част 1

Отлитаме към Анкара по Еразъм. Еразъм плюс, тийчинг. С други думи ще обучаваме. Ще четем лекции в рамките на една седмица в Анкарския държавен университет пред студенти по Българска филология. Пр... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Тимъти Снайдър
20513

Когато Сталин беше съюзник на Хитлер

Докато Русия продължава инвазията си в Украйна, Владимир Путин реши да реабилитира съюза между Хитлер и Сталин, с който започва Втората световна война. Говорейки за пакта Молотов-Рибентроп като за доб... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Йован Христич
7502

Проблемът за творчеството

Макар че на пръв поглед може да изглежда парадоксално, XX век няма своя идея за творчеството, така както по-ранните епохи я имаха съвсем естествено и почти спонтанно. За Античността и класицистичния X... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Леланд де ла Дюранти
9338

Подай ми камшика

На 2 юли 1789 човекът, чието официално название в затворническата крепост Бастилията е „Мосьо Шест“, се обръща към народа на Париж. Той говори – по-скоро крещи – от килията си в Кулата на свободата, п... прочетете повече..

Изгледи - България
Златко Енев
8737

Опияняващият мирис на надеждата

Какво означава за вас думата „кокиче“? Не бързайте да се питате дали не ви подбиват. Естествено, нямам пред вид самото цвете, а усещанията, понятията, асоциациите, които свързвате с него. Значи, ако ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Алексис Коу
11185

Жените на Райха

В един летен ден през 1943 Ерна Петри се наслаждава на хълмовете и поляните, заобикалящи обратния път от Лвов, украинския град, в който тя често ходи да пазарува. Слънцето свети ярко и тя вижда нещо в... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Константин Павлов – Комитата
12496

Комитата: Какъв ни е девети май?

Нацизмът е една от двете големи злини (знаете коя е другата), сполетели света през 20–ти век и победата над него е изключително постижение. Втората световна война пък е ужасяваща трагедия, погълнала ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Исак Бабел
14641

Пет разказа от Исак Бабел в превод на София Бранц

Разхождах се из битпазара и попивах невъобразимите му мириси и звуци. Може ли нещо на света да се сравни с одеския битак! Плувах сред потната и креслива навалица, бутах се в рокли, сака, рединготи, г... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Любомир Калудов
13668

Парадът на тичащите без пушки

Според моята ученическа представа, съветските филми, литература, публицистика и историография, на 22 юни 1941г. е започнала най-великата битка между Доброто и Злото. Нарича се „Великата Отечествена Во... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Невена Борисова
8195

Музеят Истанбул и музеят на Орхан Памук

Орхан Памук избира за музей тази именно алена къща, датираща от 19-и век, която се намира посред преливаща от антикварни магазини улица в турския квартал Чукуркума (долу котки, горе – чайки, това е по... прочетете повече..

Изгледи - България
Валентина Георгиева
6979

„Тази илюзорна подреденост в държавата“ или как да си направим медиите комфортни

Каква е картината на медиите отвътре и какви са зависимостите, които предопределят създаването и разпространението на медийно съдържание? Настоящият текст предлага анализ на интервюта с действащи журн... прочетете повече..

Изгледи - България
Павел Янчев
8088

В какво се превръщат мечтите (за Женския пазар)

„Някога живеехме във време, в което ни обещаваха светло бъдеще и то никога не идваше. Градът има нужда от незабавна модернизация, която да бъде усетена от гражданите сега.” Това е едно от ключовите по... прочетете повече..

Резултати 1 - 14 от 14