Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Декември 2008

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 11 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - България
Цвета Трифонова
45250

Водевилът с Вапцаровите архиви

Много отдавна разбрах и неведнъж писах, че Никола Вапцаров е талантлив поет, но е бил нещастен и много самотен човек – една от многобройните трагически фигури на българската поезия.Автор: Цвета Триф... прочетете повече..

Дискусии - Бизнес
Малкълм Гладуел
25513

Ползата от злополучието

Идеята, че аутсайдерите могат да печелят от непринадлежността си към основната група изглежда противоположна на нашето разбиране за начина, по който функционират малцинствата. Но същевременно е очевид... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Орхан Памук
21940

Свободата да се пише

През март 1985 Артър Милър и Харолд Пинтър посетиха заедно Истанбул. По онова време това бяха двете може би най-известни имена в световния театър, но за нещастие онова, което ги водеше в Истанбул беше... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Джонатан Лийтъм
21180

От другата страна

В разказа на Филип К. Дик от 1953 Консервиращата машина, един изобретател създава машина за „консервиране“ на канона на класическата музика – свещените и, както той се страхува, нетрайни творби на Шуб... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Орхан Памук
21827

Съседства

За Орхан Памук, идеята за „добросъседски отношения“ има две страни: в международните отношения, тя означава мир и културни ангажименти, но в обществото, особено в турската традиция, тя предполага пров... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Станимир Панайотов
16241

Реполитизация на съществуващото

След годините на непреходния Преход, след като голямата неправителствена екскурзия приключи, днес на мнозина им се струва, че 90-те години не са се случили. На други същото им се струва за 60-те. Аз... прочетете повече..

Дискусии - Бизнес
Петер Слотердийк
12000

Живеехме в епоха на лекомислие

Настоящата финансова криза кара света да затаи дъх. Немският философ Петер Слотердийк – автор на една от философско-литературните теории за глобализацията – разговаря тук за гигантски псевдо-състояния... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Стефан Маринов
23313

Стефан Маринов – Писма до България (7)

Вярно, Гогов, тъмно стадо е народа, безпросветно. Да вземе народната власт да построи с безкористна братска помощ завод-красавец край Козлодуй, а чворовете като вдигали главния кумин с крановете, да... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Ангъс Тръмбл
15934

Миризливите шедьоври

Като се има пред вид колко време и усилия влагат кураторите, колекционерите, търговците, учените и критиците, за да формулират остроумни съждения, отнасящи се до живописта, изглежда малко странно, че ... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Лаура Сикор
18011

Иранските сексуални революции

Преди няколко години, работейки над дисертацията си върху променящите се сексуални нрави в Ислямската Република Иран, една млада ирано-американска антроположка на име Пардис Махдави се отби в министер... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Кристин Димитрова
16121

Съвпадения

Винаги съм бил убеден, че случките в живота са писмо, което трябва да бъде правилно разчетено.Само че те не са еднакви по важност. Някои се точат монотонно и приличат на дневника на човек, който с н... прочетете повече..

Резултати 1 - 11 от 11