Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Май 2022

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 18 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изкуство - Литература
Джайлс Харви
4389

Как най-големият украински романист се бори за страната си

Сутринта на 25 февруари, ден след като руските бомби започват да падат върху страната му, Андрей Курков, най-известният жив украински писател, получава телефонно обаждане в дома си близо до площад „Не... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Дейвид Ремник
2712

Може ли Русия да се промени?

От края на 1980-те години Русия измина дълъг път в тази посока. Десетилетията на конфронтация със Запада приключиха. Русия е оттеглила ноктите си и – с изключение на необходимостта от време на време д... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Стивън Вит
2630

Турският дрон, който промени характера на войната

Видеоклип, публикуван към края на февруари на фейсбук страницата на Валерий Залужний, главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, показваше въздушни кадри на руски военен конвой, който се приближа... прочетете повече..

Изгледи - България
Ибрахим Карахасан-Чънар
3838

Плевен и Ловеч – знаците на миналото

Плевен, както и Ловеч, са главните градове в централните северни български земи, където се чувства осезаемо полъха на Новото време. Между 30-те и 70-те години на XIX в. Плевен е важен стопански и адми... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Карлота Гал
2969

„Ще дойдат много лоши момчета“: как една руска бригада е тероризирала Буча

Когато войниците от руската 64-та мотострелкова бригада пристигат в Буча в средата на март, те донасят в града ново ниво на смърт и терор. През следващите 18 дни само в един от ъглите на това киевско... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Джейсън Хоровиц
2444

Руският православен водач в подкрепа на амбициите на Путин

Докато руската инвазия в Украйна се развиваше, патриарх Кирил I, лидерът на базираната в Москва Руска православна църква, имаше неудобна среща с папа Франциск. Преди това двамата религиозни лидери бя... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Super User
7338

Азовстал, 20 май 2022

Дмитро Козацки, украински боец от полка „Азов“ с прозвище „Орест“, споделя снимки на защитници на Мариупол, които се сражават срещу руските нашественици в рамките на завода „Азовстал“ в Мариупол. &... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Джеймс Верини
2774

Да оцелееш при обсадата на Харков

С указ за извънредно положение жителите на Харков бяха задължени да затъмняват домовете си през нощта, за да не предоставят мишени на руските самолети и артилеристи. Ако им се наложеше да запалят свет... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Нина Л. Хрушчова
2470

Превратът в Кремъл: Как Путин и службите за сигурност завладяха руската държава

От самото начало на управлението си Путин работи за укрепване на държавата, за да противодейства на хаоса на постсъветския капитализъм и несигурната демократизация. За да постигне тази цел, той смята ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Олех Илницкий
4469

Дали руският народ е жертва на Путин или съучастник в престъплението?

Клишето, че войната срещу Украйна лежи изцяло на съвестта на Путин, все още набира сила в международния дискурс. Твърди се, че народът на Русия е с промити мозъци, жертва на пропаганда и цензура, стра... прочетете повече..

Изкуство - Живопис
Джордж Оруел
4394

Привилегиите на духовенството: някои бележки за Салвадор Дали

В епоха като нашата, когато художникът е напълно изключителна личност, трябва да му се позволи известна доза безотговорност, точно както на бременната жена. И все пак никой не би казал, че на бременна... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Панкадж Мишра
5182

Индийският автор Панкадж Мишра за войната в Украйна: „Наистина ли сте премислили всичко това?“

Не отричам огромното предизвикателство, пред което е изправен Западът днес. Най-голямото геополитическо предизвикателство на съвременната епоха от XIX в. насам винаги е било как лидерите и първите бен... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Super User
3804

Владимир Потьомкин: Катастрофата на Путин и какво може да се случи след това

9 май 2022 г. – какъв празник на победата трябваше да бъде! Само си представете: Владимир Путин, Обединителят на руските земи, посреща на Червения площад завръщащите се победоносни войски. Украйна е р... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Фредерик Каган
3204

Как да НЕ СЕ нахлува в чужда държава: Нападението на Русия срещу Украйна е азбучен пример за лоша стратегия

Руската инвазия се провали по много причини. Основните от тях са украинският героизъм и забележително интелигентните и адаптивни бойни техники. Друга причина е неуспехът на Русия да се подготви за сер... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Тарик Али
2894

Преди войната

Скоро след като поемат властта, болшевиките се съгласяват да бъде предоставена независимост на Финландия, Полша и Украйна. Те са знаели, че Украйна е различна, че нейната особена национална структура ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Ан Епълбаум
3959

Украйна и думите, които водят до масови убийства

Вместо да пропагандира комунистически рай, през последното десетилетие съвременната руска пропаганда се фокусира върху враговете. На руснаците се разказва много малко за това, което се случва в собств... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Антон Трояновски
3371

Войната на Русия е жестока, но Путин демонстрира известна сдържаност. Защо?

Войната на Русия срещу Украйна изравни със земята градове, уби десетки хиляди хора и принуди милиони други да напуснат домовете си. Но в тишината на кабинетите си някои военни анализатори и западни с... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Питър Померанцев
2981

„Можем да бъдем само врагове“

Когато руската армия за първи път започнала да обстрелва Лукашивка, село в Северна Украйна, десетки жители се скрили в мазето на семейство Хорбоносови. Деца, бременни жени, приковани на легло пенсионе... прочетете повече..

Резултати 1 - 18 от 18