Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Юни 2020

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 42 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - Европа
Ирина Бороган
4733

Пост-пандемичната Русия

През април московчани очакваха пристигането на коронавируса в състояние на определена паника, най-вече защото потокът от ужасяващи новини, идещи откъм Бергамо и Ню Йорк беше ги накарал да очакват най-... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Камелия Кучер
4132

Огледалото

Струва ми се, че житейският път се измерва не с количеството намерени отговори, а с адекватността на зададените въпроси. Литературата поставя огледала, а всяко отражение поражда въпроси. Колкото повеч... прочетете повече..

Истории от автора на „Магазинчето“
Super User
1550

Златко Енев – „Възхвала на Ханс Аспергер“ – Заключение

Именно в това твърдение – „гениите са откачени“ (което по принцип не съдържа нищо ново) – се състои живецът на доктрината за „невроразнообразието“, с която започнах разказа си. Аутизмът и аутистите са... прочетете повече..

Световни класически разкази
Super User
1583

Антон Павлович Чехов – „Врагове“

Абогин и докторът стояха лице срещу лице и в гнева си продължаваха да си нанасят един другиму незаслужени оскърбления. Изглежда, че никога в живота си, дори и на сън, не бяха изговаряли толкова неспра... прочетете повече..

Модерни майстори на краткия разказ
Super User
1713

Уилям Фокнър – Нобелова реч („Отказвам да приема края на човека“)

Отказвам да приема края на човека. Достатъчно лесно е да се каже, че човекът е безсмъртен просто защото ще издържи на всичко, че когато последният звук на страшния съд е прозвучал и затихнал от послед... прочетете повече..

Драскулки - Свободен текст
Златко Енев
5966

Самопризнанието на един пълен задник

Преди малко повече от три месеца – на 26 март, за да бъдем съвсем точни – направих нещо като публично изявление, в което се казваше следното:     Днес, 28 юни (два дни преди срока, койт... прочетете повече..

Модерни майстори на краткия разказ
Super User
1521

Габриел Гарсия Маркес – „Вдовицата на Монтиел“

Когато дон Хосе Монтиел умря, всички се почувстваха отмъстени, освен жена му, но бяха необходими няколко часа, за да могат хората да повярват, че наистина е умрял. Мнозина се съмняваха дори и след кат... прочетете повече..

Световни класически разкази
Super User
1531

Херман Хесе – „Аугустус“

В своите изпокъсани дрехи странникът седеше свит до своя приятел. Никога не беше се чувствал толкова уморен и приятната топлина, и светлината от огъня го объркваха така, че не можеше ясно да разгранич... прочетете повече..

Истории от автора на „Магазинчето“
Super User
1433

Златко Енев – „Бай Ганьо – бащата на всички ни“

Бай Ганьо е може би най-остро уловеният образ на една от основните черти в националния ни характер – дълбоката потребност от себе-отричане. „Българското“, още от самото начало на съществуване на Бълга... прочетете повече..

Научни изследвания
Administrator
5655

Малцинствената политика в България 1944–89

Настоящото изследване – уникално по замисъла и изпълнението си, доколкото мога да преценя – е издадено в България преди близо 20 години, но все още не е намерило в по-широкия обществено-политически ра... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Кевин Рууз
4098

Пригответе се за информационна война около ваксините

Миналата вечер, докато гледах откъс от документалния филм „ПЛАНдемия“, който напоследък се показва по социалните медии, разпространявайки буквално за една нощ всевъзможни неоснователни лъжи и развенча... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Марк Грайф
7881

Същността на полицията

Хората възприемат полицаите по различни начини. Не защото всеки си има субективно мнение за полицията изобщо, а защото техните функции носят различни значения в зависимост от идентичността на всеки от... прочетете повече..

Драскулки - Свободен текст
Златко Енев
4777

Просто един вик, откъм ямата…

Безумно трудно е да се каже нещо срещу сегашната истерия, защото основанията за нея изглеждат толкова разумни, толкова човешки, толкова близки до ума. Да, именно. Само дето работата е там, че в истор... прочетете повече..

Български класически разкази
Super User
2007

Иван Вазов – „Хаджи Ахил“

Пристъпям към портрета на героя. Хаджи Ахил днес е на 66 години; ръст повече висок, отколкото среден; очи тъмносиви, проницателни, в постоянно движение и често с поглед иронически; лицето му е широко... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Super User
3798

Границите на алтруизма: идещата глобална борба за коронавирусната ваксина

Никой политик, общество, държава – включително Европейският съюз, Организацията на обединените нации или Световната здравна организация (СЗО) – не е подготвен/а за потенциалните конфликти, с които е с... прочетете повече..

Истории от автора на „Магазинчето“
Super User
1429

Златко Енев – „Жегата като въплъщение на българското“

Започнах с Камю, иска ми се да привърша пак с него: „Най-сигурният белег на младостта може би е прекрасната склонност към простото щастие. И най-вече настървението да се живее по-бързо, стигащо до раз... прочетете повече..

Модерни майстори на краткия разказ
Super User
1752

Хулио Кортасар – „Аксолотл“

Имаше време, когато много мислех за аксолотлите. Ходех в аквариума на Ботаническата градина и часове наред не свалях очи от тях, наблюдавах тяхната неподвижност и едва доловимите им движения. Сега аз ... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Франсис Фукуяма
7727

Пандемията и политическият ред

Колкото повече научаваме за COVID-19, болестта, причинена от новия коронавирус, толкова повече започва да изглежда, че кризата ще бъде продължителна, че тя ще бъде измервана в години, а не в тримесечи... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Дж. Х. Елиът
4101

Светът след Колумб

Към петнадесети век португалските търговци по крайбрежието на Западна Африка вече са осъзнали печалбите, които могат да получат от закупуването на африканци и изпращането им в чужбина – или в Лисабон ... прочетете повече..

Модерни майстори на краткия разказ
Super User
3177

Дж. Д. Селинджър – „Устата ми хубава, очите ми зелени“

Продължавам поредицата от разкази на Дж. Д. Селинджър с „Устата ми хубава, очите ми зелени“. Всъщност българският превод на заглавието е леко подвеждащ, създавайки едва ли не поетично усещане за една ... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Ибрахим Карахасан-Чънар
9658

Никопол през османския период 1396 – 1878 г.

В България като цяло османският период е разглеждан в отрицателна светлина. Това негативно отношение повлиява както на българските, така и на западните и други автори, които спират своето внимание впо... прочетете повече..

Съвременни български разказвачи
Super User
2921

Георги Бърдаров – „За петата ракия или колко е хубав животът“

Петата ракия, ех, петата ракия… Петата ракия е връзката между между ада и рая, петата ракия възражда живота, с петата ракия откриваш липсващия смисъл. За петата ракия могат да се напишат трактати! ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Д-р Георги Карев
5947

Несравними сравнения

През август миналата година узнах от постове в социалните мрежи, че и този път в. „Дума“ не е пропуснал да отбележи годишнината от „партизанската“ акция в местността Жабокрек на 24 август 1944 г. (Гос... прочетете повече..

Модерни майстори на краткия разказ
Super User
1537

Уилям Сароян – „Нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо на света“

– Трябва да дойде всеки момент – каза Макс. – Честна дума. Ще дойде. Дребният на масата кимна в отговор, а Макс си помисли, забърсвайки бара: „За какво му е притрябвал човек като Пит?“   [ga... прочетете повече..

Модерни майстори на краткия разказ
Super User
2072

Хорхе Луис Борхес – „Фунес паметливият“

Сега стигам до най-трудното място в моя разказ. Той (добре е читателят вече да узнае това) няма друг сюжет освен този разговор, състоял се преди половин век. Няма да се опитвам да възпроизведа думите,... прочетете повече..

Български класически разкази
Super User
1563

Чудомир – „Портрет“

Хаджи Койо хаджи Стойоолу, старият търговец на розово масло, беше вече пътник за оня свят. Засегнат от лек паралич, той от година пазеше стаята, премяташе голямата кехлибарена броеница със здравата си... прочетете повече..

Истории от автора на „Магазинчето“
Super User
1400

Златко Енев – „На гърба на ламята“

Ламята за малко не го цапардоса, та да го размаже като муха, после се усети и се разсмя добродушно. Или поне се престори, че е добродушно. Инак жилото на отровната дума продължи да я боде отвътре, но ... прочетете повече..

Съвременни български разказвачи
Super User
1899

Здравка Евтимова – „В бъчвата“

Баща ми е корав като чепатите върби около дълбокия вир на Струма – човек троши три брадви, докато отсече върба, пък дървесината й не ще да гори, все едно е кост. Баща ми, също както страшния вир, може... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Коди Касиди
5025

Кой е открил първата ваксина

В наше време ние сме вече толкова добре запознати с начините, по които ваксините спасяват животи, че е лесно да забравим колко безумни, гениални и неетични трябва да са били първите опити за прилагане... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Капка Тодорова
5562

Кой е господар на историята

„Всички статуи на мъже расисти, които са спечелили парите си с продажбата на хора, трябва да бъдат свалени. Съборете ги. Всичките!“ Това написа Люис Хамилтън в профила си в Инстаграм след събарянето н... прочетете повече..

Резултати 1 - 30 от 42