Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Юли 2018

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 12 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Политика
Зак Бошан
7652

Модерна Франция, футболът и въпросите на расата, идентичността и Африка

[Световното първенство по футбол, освен всичко друго, ни донесе и една] важна интелектуална дискусия с участието на френския посланик в Съединените щати и Тревор Ноа – известен комик и домакин на едно... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Макс Фишер
7188

Израел избира идентичността пред демокрацията. Може да го последват и други

Качеството на израелската демокрация спада постоянно от началото на 2000-те години, според един авторитетен индекс, познат под названието V-Dem, който проследява развитията [в политическия живот]... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Светлана Христова
7189

За кого бие камбаната?

Краят на един вестник, служил не просто за афиш на културния живот на нацията, а играл значителна, понякога водеща роля в нейното социално-политическо съзряване в края на 80-те и през 90-те години на ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Вивиана Асса-Леонидова
8041

Моят Шабат – част 1

„Моят Шабат“ е третата част от бъдещата ми книга, която има работно заглавие „Аврамов мост“. Захванах се да я пиша заради моите внуци. Те са родени и живеят извън България и допускам, че никога няма д... прочетете повече..

Дискусии - България
Аспарух Панов
6320

Вчера, днес и утре в българската политика

Колкото повече нови и нови нерешени проблеми изникват при адаптацията ни към европейската политическа култура и правилата на ЕС за разделението на властите и върховенството на закона, толкова по-често... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Дениз Грейди
7083

Двама бащи и бебето, което никога не са очаквали

Петин, палаво момиченце на една година, има двама бащи. Единият от тях я е родил. Докато традиционните разбирания за пола се изместват и размиват, родители и деца като тези предефинират понятието за ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Андрей Колесников
5920

„Своите“, чуждите и Холокостът

През 2001 г. президентът Александър Квасниевски поднесе извинение към еврейския народ. През 2011 същото направи и президентът Бронислав Коморовски. През 2012 на екраните излезе потресаващата кинодрама... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Ела Джордж
5165

Чистки и параноя (Ела Джордж за „новата“ Турция на Ердоган) – част 2

За „Ергенекон“, наречена по името на митичната долина от тюркските легенди, се твърди, че е тайна организация, чиито членове, пенсионирани секуларистки военни офицери, са планирали преврат. Възможно е... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Ела Джордж
6913

Чистки и параноя (Ела Джордж за „новата“ Турция на Ердоган) – част 1

Изборите, които се проведоха на 24 юни, изтеглени напред от края на 2019 г., по решение на президента Реджеп Тайип Ердоган, идват след период на репресии и страх, който представлява най-сериозният раз... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Златимир Коларов
7635

Златимир Коларов – две кратки есета

Наскоро прочетох пространното есе на Исмаил Кадаре „Легенда на легендите“ за писмената и устната литератури от зараждането им досега. В една от главите авторът прави паралел между окото и ухото – дват... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Евдокия Борисова
11965

Проклятието на Помпей

Всяка стъпка, камък, фреска и стена тук са предчувствие за края. Всичко тук напомня за огнения кошмар в разигралата се драма на огъня преди повече от две хиляди години. Включително и сега, в миговете,... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Флориан Бибер
7300

Гърция, Македония и промяната на имената на Балканите

За мнозина гърци името „Македония“ вече подсказва претенции към едноименния северен регион в Гърция. От гледна точка на македонците пък, отказът на Атина да приеме името, което са избрали за своята ст... прочетете повече..

Резултати 1 - 12 от 12