Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Декември 2011

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 29 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - Европа
Петер Надаш
19610

Състоянието на нещата

Макар и през двете последни десетилетия след промяната никой в Европа да не предполагаше, че точно унгарците няма да се справят с модернизационния скок, ето че и третият напън по пътя на големия модер... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Франсис Фукуяма
97804

Бъдещето на историята

Какво ще се случи, ако по-нататъшното развитие на технологиите и глобализацията подкопае средната класа и направи невъзможно за нещо повече от само малко хора да достигнат статуса на средна класа? Ав... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Галин Никифоров
8861

В Гримьорната на Клоуните

Сутринта, докато Странност още спеше, реших да изкъпя Майа. Къпя я на всеки два дена – просто изтривам тялото й с мокра сапунена гъба и насапунисвам косата й. Близо две денонощия не е помръдвала от ст... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Калин Терзийски
20233

Книгите и България – Quo vadis?

Кои сме ние, откъде идваме и накъде отиваме? Няколко опити на български интелектуалци, свързани с книгите и (продължаващото?) им влияние върху животите на всички ни… Автори: Васил Георгиев, Калин Тер... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Васил Георгиев
14938

Храната, леля Димитринка и една стотинка

Не е добре да разказваш колко глупав си бил като малък, колкото и чаровно да изглежда отстрани. Първите години са определящи за развитието – това очевидно клише съдържа истината, че глупостите, които ... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Норман Мейлър
20342

Преходът към Нарцис

Ако Бертолучи ще шиба Бога, нека тогава наистина го даде това шибане. Защото тогава всички ние може би ще разберем малко повече за това какво точно Бог е склонен да прости или не. Искам да кажа, освен... прочетете повече..

Изгледи - България
Златко Енев
18131

Слепите удари на ежедневието

Със сигурност това се е случвало и на вас. Някакъв рязък, неприятен, идещ откъм дълбините на ежедневието удар, който просто не можете да подредите в нормалния ход на нещата. Особено когато източникът ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Златко Ангелов
9361

Два живота

Отговарям на Зиги, съкратено от Зигмунд Фройд. Безумно красив бях, това го казваше всеки, който ме види. И умен. Прописах на стари години, да разкажа за двата си живота. Автор: Златко Ангелов На З... прочетете повече..

Дискусии - България
Велко Милоев
16925

Кой съм аз?

Българин. Роден съм в България от родители българи, пиша книгите си и предпочитам да чета на български. Не мога обаче да кажа, че обичам всичко българско и родно, нито се просълзявам на „Питат ли ме д... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Юлия Роне
15986

„Физика на тъгата“ от Георги Господинов

„Физика на тъгата“ на Георги Господинов е роман-лабиринт, който влиза в мозъка и го преструктурира, изпълва го с коридори, затворени стаи и чужди истории, които стават свои. Автор: Юлия Рон... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Георги Господинов
13113

Георги Господинов: Предвиждам спасителна роля на изкуството като машина за смисъл и утешение

За тъгата, утешението и литературата като бавна медия. Агенция „Фокус“ разговаря с автора на романа „Физика на тъгата“ Георги Господинов. Автори: Георги Господинов, Радостина Георгиева За тъгата, ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Ан-Мари Тиес
29968

Изобретяването на националните идентичности

В наши дни започва радикална мутация на обществения живот, за която нацията най-вероятно вече не е най-подходящата форма. В това няма нищо трагично, ако само идеята за нацията бъде заменена от нова св... прочетете повече..

Видрица – Всичко накуп
Administrator
26115

Място за коментари, несвързани с текстовете на изданието

Експериментална тема, където можете да публикувате собствени коментари, мисли и кратки текстове, без предварително зададен от изданието текст. Експериментална тема, където можете да публикувате соб... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Хорхе Луис Борхес
17772

Нашият жалък индивидуализъм

Патриотичните илюзии нямат край. В Аржентина гъмжи от националисти; движи ги, според тях, достойното или невинно желание да утвърждават най-добрите черти на аржентинеца. Те не познават обаче самите ар... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Валерия Новодворская
26805

Блатни огньове

Правилно казват, че историята се повтаряла като фарс. Даже когато е такава страшна и кървава като руската. Това, което се случи на 4 декември може да струва главите на всички ни, включително и на Пути... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Херта Мюлер
14075

Когато личната непокътнатост не е достатъчна

Херта Мюлер публично критикува румънските интелектуалци за пасивността им по време на режима на Чаушеску. Разговаряйки с издателя и философ Габриел Личеану в Букурещ, тя защищава непопулярното си глед... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Калин Терзийски
14985

Има ли кой да ви обича

Навън вали дъжд, свечерява се, плющи водата от чучурите на балконите. Някаква жена крещи от улицата нещо грозно и неразбираемо. Лятно време, привечер шумът от улиците е особен. Нищо не се случва, само... прочетете повече..

Дискусии - България
Любослава Русева
58654

Нашите видрици

Шумната нечестност в Църквата обаче е по-шумна от всяка друга нечестност. А владиката Кирил, както много други владици, „шумеше“ доста отдавна. Защо Кирил чак сега подава „оставка“? Автор: Любослава ... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Дейвид Кроненберг
14114

Дейвид Кроненбърг и опасният метод

Когато правя нов филм, аз забравям всичките си предишни филми. Все едно, че не съществуват, освен като професионализъм и опит, които, разбира се, са тук… Автори: Дейвид Кроненбърг, Андрю Охеър Мно... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Александър Солженицин
12248

Конспиративен писател

Не е за чудене, когато революционерите стават конспиратори. За чудене е, когато писател изпадне дотам. Автор: Александър Солженицин Александър Солженицин, „Рекло телето дъба да мушка“Изд. „Факел е... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Илиан Василев
9884

Русия на кръстопът

Току що завършилите парламентарни избори в Русия чертаят нови контури на политическото и бъдеще – още неясни, но със сигурност различни или различаващи се от досегашните. Автор: Илиан Василев Току... прочетете повече..

Дискусии - България
Деян Деянов
30619

Открито писмо до Цветозар Томов

На 11.11.2011 г. Христо Стоичков бе удостоен от Пловдивския университет с почетното звание доктор хонорис кауза. Два дни след това Цветозар Томов, доцент в същия университет, си хвърли оставката с отк... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Румен Леонидов
13577

Несвоевременни размисли - Част 1

Малцина от нас разбират в коя част от световната история живеем, с какво животът ни прилича или се различава от този на предишните хора. Човечеството не започва от нас, чрез нас само продължава. Но на... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Людмила Ламбовска-Мила
12435

Пътуване с аплаузи

Бях сигурна, че няма да ме изостави насред път, че няма да пропадна в някоя канавка или да ме залее с мръсната вода на клишетата. Това, което не знаех е, че от първия до последния ред на тази книга бл... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Светослав Терзийски
12834

Крушението на Ро

Най-после Ро се беше изправил до прозореца и беше запалил цигара. Струваше му се, че безкрайната сутрешна дрезгавина го поглъща и той вече е един анонимен, малък човечец, захапал цигара, не по различе... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Красимир Дамянов
10355

Приказки за злояди деца

Живеещият понастоящем в Барселона Красимир Дамянов е част от онова поколение свръхталантливи писачи – Пасков, Златанов, Дичев, Андреев... Тук са преиздали със страхотни илюстрации книгата му за деца. ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Стивън Мос
25720

Умберто Еко, все още неуморим

Само издателите и някои журналисти мислят, че хората искат прости неща. Хората са уморени от прости неща. Те искат да бъдат предизвиквани. Автор(и): Стивън Мос, Умберто Еко   „Вече съм ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Иван Кръстев
14454

Удобният противник е по-важен от съюзника

Иван Кръстев: ЕС такъв, какъвто го познаваме, вече не съществува. И първото, което трябва да направим, е да си дадем сметка за това. Автор(и): Иван Кръстев, Веселин Стойнев С политолога ... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Таня Рупел – Тера
13849

История с очакван край

Зимата пак дойде. Всяка година й се чудя на постоянството. Все се надявам да почне да закъснява, да забравя и изобщо да се откаже от заядливия си нрав. Къде ти! Баба ми казва – „Какъвто си се родил, т... прочетете повече..

Резултати 1 - 29 от 29