От същия автор

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Pin It

Requiem Cover thmb

Страници:

Налични формати:

Дата на издаване: 

 

254

PDF, EPUB, MOBI

09-07-2014

 

Download

icon-pdf icon-epub icon-kindle

Анотация

Средата на 80-те години. Преспан, задрямало градче някъде дълбоко в българската провинция. „Възродителният процес“ върви с пълна пара, перестройката – по-малко. Хората, довчера живели в лениво добросъседство, днес внезапно са настръхнали едни срещу други като пословичните разярени оси. Цари обърканост и страх, атмосферата буквално пращи от предусещането за идещия катаклизъм… Това е фонът, на който се разгръща мрачната и нерядко яростна история от този роман, не свенящ се да използва средствата на един жесток натурализъм, инак сравнително слабо познат в нашата литература.

„Реквием за никого“ не е исторически роман, макар че събитията, описвани в него, безспорно притежават исторически измерения. Тук няма претенция да се разказва „истината“. И ако в романа се търси някаква конфронтация, то това е конфронтация не с конкретни политически или социални реалности от настояща България, а единствената, която според автора си заслужава усилията – онази с човешката душа, опитваща да се прикрива от самата себе си. „Защо, по дяволите, сме такива?“ – може би това е единственият въпрос, който продължава да чука непрестанно откъм криволиците на романното действие, от прашния малък Преспан, през Сърбия, Косово и Босна, чак до жестокия, шокиращ финал в Берлин. Отговор, разбира се, няма, остава единствено надеждата… Надеждата, че усилието да си останеш човек е единственото, което си струва, дори и когато то изглежда толкова непосилно, толкова безсмислено и губещо, колкото това е случаят днес, сега, тук…

Усилието да бъдеш човек.

За автора

Zlatko Enev 3Златко Енев е български писател и издател на „Либерален Преглед". Досега в България е публикувал шест книги (трилогията за деца „Гората на призраците" (2001–2005), романите за възрастни „Една седмица в рая" (2004) и „Реквием за никого" (2011), както и есеистичния сборник „Жегата като въплъщение на българското" (2010).
Детските му книги са преведени на няколко езика, между които и китайски. Живее в Берлин заедно с двете си деца.

Откъс

 

Видеоклип

 

Pin It

Прочетете още...