Една литературна класация на най-доброто в англоезичната литература от последните десет години, предназначена най-вече за сверяване на часовниците.
Автор: С. Макс Мейджи
Някъде в дълбокото на съзнанието ми има един възхитителен образ на идеалната жена: нещо като Гризелда, Исус, Мария и Чичолина, събрани в едно.
Автор: Касиел Ноа Ашер
Изразителната думичка „паметопис“ срещнах в дневника на Иван Шишманов от октомври 1909 г. – там стоят три негови епиграми…
Автор: Светла Петкова
Ние често биваме подвеждани от „масово-медийната критика на масовите медии“, която е повърхностна и по правило закъсняла.
Автор: Умберто Еко
Защо ли Бонев-гейт не ме изненада, а и очаквах наградата да не е истинска? Тъй като стана държавен скандал в Италия, разбрахме подробностите.
Автор: Зоя Маринчева
Автор: Ели Иванова
Нормалните човешки същества се стремят да осмислят нещата, не да колекционират разпокъсани факти. Образованието се състои именно в натрупването на умения за разкодиране на суровата информация така, че тя да придобие смисъл.
Автор: Джон Гатоу
Животът е по-добър учител по добродетел от политиците, и най-разумните правителства от миналото са оставяли въпроса за моралното падение на църквите.
Автор: Кенет Миног
И жълто-сензационната, и експертно-либералната преса препращат към нас гротескни или схематични човешки образи, в които трудно можем да разпознаем себе си…
Автор: Боян Знеполски
48 стари реклами, които правят видими много неща, оставали невидими някога…
Автор: Златко Енев
Социалната мрежа не е някакъв жесток портрет на която и да е личност от реалния свят, наречена „Марк Зукърбърг“. Той е жесток портрет на самите нас...
Автор: Зейди Смит
Българската публика се запозна сравнително късно с творчеството на английския историк Тони Джуд (1948-2010), но за сметка на това запознанството бе доста интензивно.
Автор: Боян Знеполски
В интервю пред германския вестник Der Freitag Цветан Тодоров обяснява защо Западът се страхува и как, въпреки това, той е в състояние да запази достойнството си.
Автор: Цветан Тодоров
На 18/02/2008, треторазрядният футболен отбор Ебсфлийт се реши на радикална стъпка: феновете бяха поканени срещу символичната такса от 35 паунда да получат правото да управляват демократично дружеството, гласувайки по интернет за всички важни въпроси в почти реално време – от трансферите на състезатели, през разпределението на бюджета, до дизайна на стоките-емблеми във фен-магазина.
Автор: Ивайло Дичев
Дали бързото икономическо развитите на Германия през 19 век не се е дължало на липсата на авторско право?
Автор: Франк Тадеуш
Основателят на Уикипедия Джими Уейлс за неговата интернетска енциклопедия и за разума на интернетската общност
Автор: Джими Уейлс
Според Вико, цивилизацията е възникнала, когато хората са започнали да идентифицират определени неща като боклук, да го отделят и да го изхвърлят. Да го избутват далеч от жизненото си и представително пространство, а същевременно и от погледа си.
Повечето хора, които изобщо се интересуват от тази тема, ще признаят, че английският език върви в погрешна посока, но обикновено се приема, че ние не сме в състояние да положим някакви съзнателни усилия против това. Нашата цивилизация е декадентска и езикът ни – така върви тезата – по неизбежност трябва да споделя този всеобщ колапс. От това следва, че всяка борба срещу злоупотребите с езика е сантиментален архаизъм, нещо като предпочитане на свещи пред електричество или на файтони пред самолети. Под всичко това лежи полуосъзнатата идея, че езикът е някакво естествено образувание, а не инструмент, който ние оформяме сами, за собствените си цели.
Автор: Джордж Оруел
Преди няколко години посетих Красногруда, възстановената резиденция на Чеслав Милош близо до полско-литовската граница.
Автор: Тони Джуд
В най-последно време „жълтото“ поле показва демонстративни признаци на движение. За това най-голяма роля има сривът на традиционния публичен кредит, вложен във „високите“ вестници.
Автор: Владимир Трендафилов
Автор: Никълъс Кар
Кажете ми, къде изобщо започва политиката, ако не в онзи съдбовен момент, в който мама или татко протягат лъжичка с храна до устата на бебето, което упорито стиска устнички и за пръв път в живота си се опитва да утвърди своето право на независимост и собствено мнение?
Автор: Майкъл Полан
Водещата причина за провеждане на полицейски акции срещу виртуални читални и библиотеки под натиска на меркантилни източници е прозрачна и отчайваща. А тя е недопустимо за ХХІ век непознаване на променения читател.
Aвтор: Милена Цветкова
„Не крадете труда ми, моля!“, пише в днешен текст на един от по-голямотиражните ни вестници известен български писател. Бързам да отбележа, че макар и да се каня в този си текст да защищавам позиция, различна от онази на известния писател, тя е насочена не срещу неговата личност, а срещу разбиранията му.
Наскоро участвах в журито на младежки литературен конкурс. Очаквах да прочета за нещо, което младите автори са видели около себе си в света, впечатленията им от живота до този момент. За своя изненада се запознах с герои като Том и Ани от село Литъл Хоуп, стария майстор чичо Дейвид, болния Лукас, малката Емили, мъртвата Елеонора, Алиса Франклин ...
Автор: Кристин Димитрова
„Не знам какво е цивилизация, но ако я видя, мога да я разпозная. Същото се отнася и до българското…“ (Интервю за програма „Хоризонт“ на БНР)
Кураторът на изложбата Ars Homo Erotica, която се провежда от 11 юни до 5 септември 2010 в Националния музей във Варшава, говори за липсата на срам в античността, за срама на католическа Полша в наши дни и за това как самият той живее с ругателските писма, които получава.
Автор: Павел Лешкович
Съзнавам, че с решението да представя тук просто един англоезичен видеоклип, аз донякъде ограничавам читателския кръг. Но темата ми се струва прекалено важна ...
Автор: Джоана Блейкли
Пледирам за невинност още в началото. Поканен съм да говоря тук като писател за една криза, която не съм предизвиквал. Нито аз, нито цялата писателска гилдия…
Автор: Георги Господинов
Режисьорът Спайк Ли за американското безхаберие, борбата на културите в Ню Йорк и последния си филм Inside Man.
Автор: Спайк Ли
Четенето не е просто разбиране на буквите и свързването им в думи. То е разбиране на идеите зад тях и възможността да боравим с тях. А покрай Голямото четене дискусиите за това отново поникнаха.
Оливие Роа разговаря с Ерен Гюверчин по въпроси, централни за дебата около исляма в Европа, от революционното хилядолетничество до мюсюлманския лутеранизъм.
Автор: Оливие Роа
Между възмущението от картината на Густав Курбе Произходът на света от 1866 – едно натуралистично представяне на женското лоно – и гледката на някоя напълно обръсната дама в обществените къпални или на плажа край местното езеро лежат по-малко от 150 години.
Автор: Сандра Келайн
Нашето време е такова, в което всяко интелектуално, артистично или морално явление е обгърнато от една хищническа прегръдка на съзнанието: историзирането. Всяко твърдение или действие може да бъде определено като необходимо преходно „развитие“ или, на едно по-ниско ниво, омаловажено просто като „мода“.
Автор(и): Сюзън Зонтаг
Не, няма грешка в заглавието. Този тип изрази са приети в определени среди и се използват като обичайни. За огромната част от българите обаче словосъчетанието нашата нова колега звучи най-малкото странно.
Автор: Павлина Върбанова