Как географията е моделирала човешките общества на полинезийските острови.

Автор: Джаред Даймънд

И така, ако модернистите като Пикасо и Сезан се концентрираха върху неща като дизайн, йерархия, майсторство и пр., то постмодернистите като Анди Уорхол и Вилем де Кунинг, се занимаваха предимно с…

Автор: Едуард Докс

И така, шведският поет Томас Транстрьомер спечели тазгодишната Нобелова награда за литература. Освен няколко дълги стихотворения, които могат да се намерят из мрежата, аз не съм чел Транстрьомер, и все пак имам усещането, че това е едно много благоразумно решение...

Автор: Тим Парк

„Да пием турско кафе“ е изследване на традицията от Османско време за приготвяне на кафе на джезве в няколко региона на съвременна България. Проектът представя географията на турско кафе в ежедневието на българите, превръщането му в туристическа атракция.

Автор: Таня Мангалакова

Тази Книга за Пловдив – книга за градското битие, родено в древността и оцелявало до наши дни – е издадена преди повече от 5 години. Чета я и ми се струва, че би трябвало кардинално да промени представите ни за някои неща (ако книгите можеха).

Автор: Светла Кьосева

Целта на тази книга е да предложи една кратка история на всичко случило се през последните тринайсет хиля­долетия. Основният въпрос, на който се градеше и мотивацията ми, бе: Защо историята се развива по различен на­чин на различните континенти?

Автор: Джаред Даймънд

Уилис Коновър – „най-известният американец, за който буквално никой друг американец не беше чувал“...

Автор: Емил Войников

Бай Гъцо Мърдавицата, сухоляв сгугушен парясник на около петдесет лазаря, с бутурясало лице и клепясали от стара балънма уши, излезе на сундурмата, прозина се до разгъчване…

Автор: Любослава Русева

През ХVIII в., и особено към неговия край, книжовници като Паисий обобщават образа на чужденеца/чуждовереца, натоварвайки го с черти, които той и досега носи в българската литература, както и в голямата част от историческата книжнина.

Автор: Росица Градева

Втора част от историко-антропологическото изследване на Ибрахим Карахасан-Чънар „Османските потайности: харемът“.

Определено страдаме от липса на голи жени около нас. Вярно е, че всички публични пространства преливат от реклами на каквото и да е, c (полу)голи девойки като стръв. Но колко истински жени сте виждали голи и дали това има някакво влияние върху вас?

Автор: Ели Иванова

Досега видяхме, че изключителните постижения се дължат повече на възможностите, отколкото на таланта. Тук искам да разнищя това твърдение, като разгледам най-чистата и изкристализирала форма на изключителни хора – гениите.

Автор: Малкълм Гладуел

Човек неволно добива усещането, че основната терма на романа – историята, която се повтаря отново и отново – се потвърждава непрекъснато от споровете, които книгата на Вонегът предизвиква и до днес.

Автор: Бетси Морес

Картината, която се очертава на базата на изследвания [на изключителните постижения] е, че са необходими десет хиляди часа упражнения, за да се достигне майсторство на световно ниво в която и да е област...

Автор: Малкълм Гладуел

Моето мнение е, че възраждането на българското образование е възможно само като част от възраждането на българската гражданска общност. Това не е чисто образователна задача...

Автор: Румен Петров

При арабите до появата на Мохамед не съществували никакви особени правила, които да регулират брачния живот, и арабските жени се ползвали със значителна свобода. Благодарение на усилията на Пророка тази относително идилическа ситуация претърпяла кардинални изменения.

Автор: Ибрахим Карахасан-Чънар

И в момента сме точно там, в задънената улица на ранния преход и неговата изтъркана реторика. Продължаваме да повтаряме, че капитализмът идва от Запада и е добър, а комунизмът идва от Изтока и е лош…

Автор: Боряна Росса

Ще си позволя да започна този текст с цитирането на един прелюбопитен – и според мен силно показателен – разговор, който тия дни се проведе в най-любимото времепроводилище на всички ни, модерни, леко отегчени хора – Фейсбук...

Автор: Златко Енев

Соц. пропагандата и капиталистическата реклама са много близки и тутакси се припокриват.

Автори: Венцислав Занков, Елена Кръстева

Сагата с паметника на анонимната съветската армия започна по тъмно, обиколи световните медии, развесели и разяри, предизвика тридневна полярна зима в главите на софийската бюрокрация, показа нагледно как се прави съвременно българско изкуство, при това анонимно и неканонично...

Автор: Зоя Маринчева

Най-хубавият комплимент, който една жена може да получи, е, че изглежда най-добре без грим…

Автори: Константин Вълков, Лила Азам Зангане

Беше интересно и вълнуващо, надявам се не само за Румен и мен. Впрочем, нека оставим картинките да говорят сами за себе си...

Автори: Румен Леонидов, Златко Енев

Опитът да се забрави и погребе под някакъв чернобилски саркофаг най-новата ни история е най-очевидното обяснение за нещата, които се случват напоследък у нас.

Автори: Димка Кабаиванова, Златко Енев

Неотдавна бях с 8-годишната си дъщеря на кукленото представление „Писмото“ по пиесата „Меко казано“ на Валери Петров…

Автор: Марин Бодаков

Възможно ли е изгубеното съкровище на „кадифените революции“ в Източна Европа да се окаже една изгубена утопия – или, по-точно, изгубването на утопията?

Автор: Миглена Николчина

Човек може да бъде и предупредителна камбана, която дрънчи откъм някой ъгъл…

Автори: Ингмар Бергман, Андре Мюлер

Артистичната сцена в Истанбул расте, колекционери и галеристи инвестират в нови помещения, поддържат критично настроени и млади артисти. Но дали всичко това насърчава либерализацията на страната е все още неясно.

Автор: Инго Аренд

Западната култура е развила способността свободно да демонстрира противоречията си. Може би те си остават неразрешени, но пък са добре познати и признати...

Автор: Умберто Еко

През 2000 г. си направих изследвания, между другото и на кръвната захар. Оказа се, че при мен тя е пет пъти повече от нормалното…

Автори: Д-р Георги Лулчев, Зина Соколова

Общество, състоящо се от добри предприемачи би било непоносимо скучно място, и вероятно би загинало бързо… Здраво общество се гради върху религиозна скала.

Автор: Веселин Кандимиров

Продължение на разговора от миналия брой...

Автори: Златко Енев, Неделя Щонова

Напоследък шумно се премълчава тъжното положение, че властта е заприличала на реалити формат. Напълно закономерно и съвсем не необяснимо!

Автор: Любомир Милчев Dandy

Метафората за „времето на интелигенцията“, за жалост, остана само красиво пожелание, нереализиран копнеж. Интелигенцията е изтласкана в периферията дори буквално.

Автор: Проф. Цочо Бояджиев

Храната, както всички знаем, е не просто задоволяване на физиологическа потребност. И все пак, какво точно се крие зад думите „политика на храната“?

Автори: Златко Енев, Неделя Щонова

След появата на „Диетичните цели“ от 1977 г. и доклада на Националната академия на науките от 1982 г. хранителната промишленост вече е с развързани ръце и се заема с „обработването“ на хиляди популярни продукти...

Автор: Майкъл Полан

Прочетете още...

Евреите и Германия

Ерик Хобсбом 22 Юли, 2014 Hits: 21970
Повечето от световната история докъм края на…