Как географията е моделирала човешките общества на полинезийските острови.
Автор: Джаред Даймънд
И така, ако модернистите като Пикасо и Сезан се концентрираха върху неща като дизайн, йерархия, майсторство и пр., то постмодернистите като Анди Уорхол и Вилем де Кунинг, се занимаваха предимно с…
Автор: Едуард Докс
И така, шведският поет Томас Транстрьомер спечели тазгодишната Нобелова награда за литература. Освен няколко дълги стихотворения, които могат да се намерят из мрежата, аз не съм чел Транстрьомер, и все пак имам усещането, че това е едно много благоразумно решение...
Автор: Тим Парк
Автор: Таня Мангалакова
Автор: Светла Кьосева
Целта на тази книга е да предложи една кратка история на всичко случило се през последните тринайсет хилядолетия. Основният въпрос, на който се градеше и мотивацията ми, бе: Защо историята се развива по различен начин на различните континенти?
Автор: Джаред Даймънд
Уилис Коновър – „най-известният американец, за който буквално никой друг американец не беше чувал“...
Автор: Емил Войников
Бай Гъцо Мърдавицата, сухоляв сгугушен парясник на около петдесет лазаря, с бутурясало лице и клепясали от стара балънма уши, излезе на сундурмата, прозина се до разгъчване…
Автор: Любослава Русева
Автор: Росица Градева
Втора част от историко-антропологическото изследване на Ибрахим Карахасан-Чънар „Османските потайности: харемът“.
Определено страдаме от липса на голи жени около нас. Вярно е, че всички публични пространства преливат от реклами на каквото и да е, c (полу)голи девойки като стръв. Но колко истински жени сте виждали голи и дали това има някакво влияние върху вас?
Автор: Ели Иванова
Досега видяхме, че изключителните постижения се дължат повече на възможностите, отколкото на таланта. Тук искам да разнищя това твърдение, като разгледам най-чистата и изкристализирала форма на изключителни хора – гениите.
Автор: Малкълм Гладуел
Човек неволно добива усещането, че основната терма на романа – историята, която се повтаря отново и отново – се потвърждава непрекъснато от споровете, които книгата на Вонегът предизвиква и до днес.
Автор: Бетси Морес
Картината, която се очертава на базата на изследвания [на изключителните постижения] е, че са необходими десет хиляди часа упражнения, за да се достигне майсторство на световно ниво в която и да е област...
Автор: Малкълм Гладуел
Моето мнение е, че възраждането на българското образование е възможно само като част от възраждането на българската гражданска общност. Това не е чисто образователна задача...
Автор: Румен Петров
При арабите до появата на Мохамед не съществували никакви особени правила, които да регулират брачния живот, и арабските жени се ползвали със значителна свобода. Благодарение на усилията на Пророка тази относително идилическа ситуация претърпяла кардинални изменения.
Автор: Ибрахим Карахасан-Чънар
И в момента сме точно там, в задънената улица на ранния преход и неговата изтъркана реторика. Продължаваме да повтаряме, че капитализмът идва от Запада и е добър, а комунизмът идва от Изтока и е лош…
Автор: Боряна Росса
Ще си позволя да започна този текст с цитирането на един прелюбопитен – и според мен силно показателен – разговор, който тия дни се проведе в най-любимото времепроводилище на всички ни, модерни, леко отегчени хора – Фейсбук...
Автор: Златко Енев
Автори: Венцислав Занков, Елена Кръстева
Сагата с паметника на анонимната съветската армия започна по тъмно, обиколи световните медии, развесели и разяри, предизвика тридневна полярна зима в главите на софийската бюрокрация, показа нагледно как се прави съвременно българско изкуство, при това анонимно и неканонично...
Автор: Зоя Маринчева
Най-хубавият комплимент, който една жена може да получи, е, че изглежда най-добре без грим…
Автори: Константин Вълков, Лила Азам Зангане
Беше интересно и вълнуващо, надявам се не само за Румен и мен. Впрочем, нека оставим картинките да говорят сами за себе си...
Автори: Румен Леонидов, Златко Енев
Опитът да се забрави и погребе под някакъв чернобилски саркофаг най-новата ни история е най-очевидното обяснение за нещата, които се случват напоследък у нас.
Автори: Димка Кабаиванова, Златко Енев
Неотдавна бях с 8-годишната си дъщеря на кукленото представление „Писмото“ по пиесата „Меко казано“ на Валери Петров…
Автор: Марин Бодаков
Възможно ли е изгубеното съкровище на „кадифените революции“ в Източна Европа да се окаже една изгубена утопия – или, по-точно, изгубването на утопията?
Автор: Миглена Николчина
Човек може да бъде и предупредителна камбана, която дрънчи откъм някой ъгъл…
Автори: Ингмар Бергман, Андре Мюлер
Артистичната сцена в Истанбул расте, колекционери и галеристи инвестират в нови помещения, поддържат критично настроени и млади артисти. Но дали всичко това насърчава либерализацията на страната е все още неясно.
Автор: Инго Аренд
Западната култура е развила способността свободно да демонстрира противоречията си. Може би те си остават неразрешени, но пък са добре познати и признати...
Автор: Умберто Еко
През 2000 г. си направих изследвания, между другото и на кръвната захар. Оказа се, че при мен тя е пет пъти повече от нормалното…
Автори: Д-р Георги Лулчев, Зина Соколова
Общество, състоящо се от добри предприемачи би било непоносимо скучно място, и вероятно би загинало бързо… Здраво общество се гради върху религиозна скала.
Автор: Веселин Кандимиров
Продължение на разговора от миналия брой...
Автори: Златко Енев, Неделя Щонова
Напоследък шумно се премълчава тъжното положение, че властта е заприличала на реалити формат. Напълно закономерно и съвсем не необяснимо!
Автор: Любомир Милчев Dandy
Метафората за „времето на интелигенцията“, за жалост, остана само красиво пожелание, нереализиран копнеж. Интелигенцията е изтласкана в периферията дори буквално.
Автор: Проф. Цочо Бояджиев
Храната, както всички знаем, е не просто задоволяване на физиологическа потребност. И все пак, какво точно се крие зад думите „политика на храната“?
Автори: Златко Енев, Неделя Щонова
След появата на „Диетичните цели“ от 1977 г. и доклада на Националната академия на науките от 1982 г. хранителната промишленост вече е с развързани ръце и се заема с „обработването“ на хиляди популярни продукти...
Автор: Майкъл Полан