Вече повече от век българите мюсюлмани/помаците съществуват в границите на българската държава. Още в началото това съжителство не върви гладко – то преминава през различни перипетии и обрати в търсене на баланс, приемлив за двете страни.
Автори: Михаил Груев, Алексей Кальонски
Автор: Ибрахим Карахасан-Чънар
Не вярвам в българската толерантност. Не мога, колкото и да се опитвам. Слушам хвалбите, в които за хиляден път ми се разказва приказката за това как неотдавнашните ни предшественици спасили евреите, оглеждам се наоколо, търся някаква прилика, търся нещо, което да строши злия зъб на съмнението ми – и не мога, и не мога…
Автор: Златко Енев
Хюсеин Хафъзов, главен секретар на Главно мюфтийство, отец Александров, свещеник от храм „Света Троица“ в София, Емил Кало, председател на организация „Шалом“, гости в предаването на Нова телевизия „Коритаров live“
Автори: Хюсеин Хафъзов, Емил Кало, отец Александров, Георги Коритаров
Великият войник е българинът, защото в момента търпи всичко, всякакви несгоди, обяснява певецът за скандалната си песен
Автор: Михаела Лозанова
Нарочно не изписвам името на .... По този начин бих му придала важност, каквато той не притежава.
Автор: Любослава Русева
Ние трябва категорично да кажем какво мислим за атаката на Волен Сидеров срещу джамията и мюсюлманите-богомолци днес в София. Ако не го направим – не само ще изпаднем в малодушие, но и ще жертваме това, в което вярваме.
Автор: Огнян Минчев
Това не се забравя никога. Изглежда, тъй като в детството си съм усетил антисемитизма, нещо... опасност да си евреин... И то седи.
Автори: Ицко Финци, Калина Гарелова
Генерацията на 40-годишните загърби мисията си, избра да се спасява поединично, а днес се утешава с вицове.
Автор: Иво Христов
Заглавието казва всичко. Повече подробности – в текста.
Автор: Раймонд Вагенщайн
Първите другарски съдилища в България са създадени в началото на 1960 г. в отделни предприятия, институции и образователни заведения по инициатива на действащите там масови организации, като при това получават подкрепа от партията...
Автор: Улф Брунбауер
След 1944 г., българските комунисти си поставят за цел да осъществят „социалистически начин на живот“. Но Партията и държавата се сблъскват с едно непокорно население, което не иска да живее по зададени от идеологията директиви.
Автор: Улф Брунбауер
Започналата война за собствеността върху двата вестника е важен момент от нашия несвършващ „преход“. Защото става дума за двата вестника, които дирижираха общественото мнение в най-важните начални години на „прехода“.
Автор: Александър Кертин
Веднага след 9 септември 1944 година циганите стават обект на етническа, религиозна и културна асимилация от страна на държавната малцинствена политика, която през различните периоди има различни форми и се провежда с различни средства.
Автор: Анастасия Пашова
И двете за турци. Тази, която нарекох „Анталия“, е за „български“ турци. А другата, наречена „Цариброд“ – за турци от Германия.
Автор: Венцислав Кръстев
Научих нещо, което и преди съм си знаел. Популизмът, който, разбира се, е нещо лошо, съвсем случайно се срещал и на Запад. Но тук щял да се задържи задълго…
В неволите на най-новата ни литература зла роля играе една отколешна черта на българската култура: неспособността й да ражда интелектуалци.
Автор: Никита Нанков
Интервю на Иво Беров от в-к Седем с Красен Станчев от Института за пазарна икономика.
Автори: Красен Станчев, Иво Беров
Както казва водещият адвокат Стефан Сталев на д-р Емил Антонов след като вече един час са си говорили за българския национализъм, „днес, докторе, ще засегнем една значима тема – темата за българския национализъм“.
Автор: Антон Емилов
В днешната криза се прояви родилният недъг в конструкцията на еврозоната. Тя е дуалистична – има федерална парична политика, която се провежда от една институция, но няма съответната фискална федерална система.
Автори: Румен Аврамов, Копринка Червенкова, Христо Буцев
Социалната критика почти изцяло отсъства като интелектуална и изследователска програма от българското академично поле. Можем да кажем дори, че тя отсъства и от българската публичност.
Автор: Боян Знеполски
На простака е присъщо да си въобразява скритото като срамно, а истината като разкриваща се срамотна тайна и голодупство.
Автор: Любомир Милчев-Dandy
Постъпих безредно защото бях принуден от обстоятелствата, а и защото така постъпваха и други. Да, но имаше и такива, които не постъпваха така.
Проф. Богдан Богданов
Веднага след края на комунизма у нас стана ясно, че само oколо един процент от българското население е виждало света оттатък Желязната завеса.
Автор: Владимир Левчев
Стенограма на доклад на Мейнард Б. Барнс, изнесен в Националния военен колеж във Вашингтон на 3 юни 1947 г., разсекретен на 19 октомври 1977 г., после отново засекретен и разсекретен за втори път наскоро.
Автор: Мейнард Барнс
Темата „Македония“ е обширна. А и аз съм си чувствителен към нея. Затова си позволявам да върна читателя там, където вече е бил. Причината за това е чисто физиологична.
Автро: Веселин Кандимиров
Сливенският квартал Надежда е като адът на Данте. Той си има кръгове, макар и на пръв поглед да изглежда като голям квадрат. Това не е просто бедняшки квартал, където всички споделят бедността на равна нога. Ромите може и да са изключени от българското общество, но това не им пречи да практикуват разделение сред самите себе си. Йерархиите, независимо дали религиозни (християни срещу мюсюлмани), племенни или семейни, съществуват реално, те са строги и сложни. Икономическите различия са най-очевидните. Надежда си има собствени милионери, пролетариат и просяци. Гетото си има собствено гето.
Автор: Димитър Кенаров
Основният проблем на българския елит е, че с някои малки изключения, той се плъзва по линията на разказа и удобното – в политически аспект – подменяне на смисловото значение на ключови за митологията словосъчетания…
Автор: Иво Димитров
Автор: Ивайло Знеполски
Българският метод за 21-ви век: терапия чрез гладуване, студ и бой.
Автор: Десислава Петрова
Автор: Любен Дилов
Бях във втори клас, когато баща ми се върна от Белене (от затвора). Не знаех какво е затвор, не знаех защо баща ми е бил там, но знаех, че го обичам, та той ми беше баща. Живеехме в беднотия и недоимък.
Автори: Анастасия Пашова и Петър Воденичаров
От 1957 с решение на Политбюро № 290 от 24. 10. 1957 г. – „Отдела за работа сред турското население“ е преустроен в „Отдел за работа сред националните малцинства“. Това поставя и началото на „културната революция“.
Автори: Анастасия Пашова и Петър Воденичаров
Основната последица от българския държавен комунизъм е не наличието на някакви утопично-идеологически елементи в общественото съзнание, а това, че на всяко нещо, което цели да ограничи „своеглавието“ в полза на един граждански демократичен ред, може да му бъде лепнат етикета „комунизъм“.
Медийните популяризации на исторически образи и сюжети имат различни качества: често привилегироват една или друга хипотеза, понякога търсят сензацията или се произвеждат с някаква „възпитателна“ цел, като най-важното им качество е, че не се подчиняват на правила за реконструиране, предпазващи миналото от явни политически употреби.