Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Февруари 2023

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 14 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Изгледи - Свят
Лиз Слай
1296

Глобалното разделение по отношение на войната в Украйна се задълбочава

Докато Западът се отдръпваше, Русия и Китай навлязоха във вакуума, като агресивно ухажваха развиващите се страни и се възползваха от разочарованието от САЩ и Европа, представяйки алтернатива срещу тов... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Кийт Гесен
1155

Русия, една година след нахлуването в Украйна

Русия, една година след нахлуването в Украйна Миналата зима моите приятели в Москва се съмняваха, че Путин ще започне война. Но сега, както ми каза един от тях, „страната претърпя морална катастрофа“... прочетете повече..

Дискусии - България
Юлиана Методиева
1460

За българския Пулицър

Бълха я ухапала агенция Пик. Съдът я осъжда да заплати трицифрена глоба за публикувана обида и клевета срещу уважаваната съдия Владислава Цариградска, агенцията пет пари не дава. Автор(и): Юлиана Мет... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Стивън Коткин
2230

Как може да завърши войната в Украйна

Ако погледнете резултата от войната между Северна и Южна Корея, той е ужасен. В същото време това беше резултат, който позволи на Южна Корея да процъфтява. И ако има Украйна, колкото и да е голяма час... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Тери Игълтън
2196

Войната на Лудвиг Витгенщайн срещу философията

Роден е в патрицианско виенско семейство, син на най-богатия индустриалец в Хабсбургската империя, Карл Витгенщайн. Баща му е приказно богат стоманодобивен магнат и мошеник от висока класа, а цялото с... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Дейвид Ремник
1140

Непокорството на Салман Рушди

След почти смъртоносното намушкване с нож и десетилетия на заплахи писателят говори за писането като акт на противопоставяне срещу смъртта. Автор(и): Дейвид Ремник     Когато миналот... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Сам Андерсън
1275

„Отнесен от духове“ в страната на Миядзаки

Какво се случва, когато сюрреалистичното въображение на най-великия жив аниматор в света, Хаяо Миядзаки, се превърне в увеселителен парк? Автор(и): Сам Андерсън     Като американец з... прочетете повече..

Изкуство - Кино и фотография
Адам Гопник
979

Кейт Бланшет играе себе си

Звездата от филма „Тàр“ се среща отново с партньора си от премиерата, за да разговарят за слушането на музика, излизането пред публика и изкуството да играеш в живота и в киното. Автор(и): Адам ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Самуел Леви
1072

Какво следва след краха на епохата на Вожда-Спасител?

Какво следва след времето на постмодерния декаданс, или края на епохата на Вожда Спасител? – този въпрос ме вълнува особено много и ще се опитам да гадая. Автор(и): Самуел Леви     &nb... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Стивън Бурани
1796

Имаме ли нужда от нова еволюционна теория?

Колкото и странно да звучи, учените все още не знаят отговорите на някои от най-основните въпроси за това как се е развил животът на Земята. Вземете например очите. Откъде точно идват те? Автор(и): С... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Дара Масикот
1373

В какво Русия сбърка

За да разберем как лошото планиране на Русия подкопава нейните резултати и предимства, е полезно да си представим как щеше да започне инвазията в Украйна, ако Москва беше следвала предписаната ѝ военн... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Юлиана Методиева
1668

Какво се прави когато чуваш жалби за помощ

Какво се прави когато чуваш жалби за помощ? Примерно, че заради минусовите температури в Газиантеп или в Искендерун, на бедстващите са нужни нови зимни якета, генератори за ток, одеяла и външни батери... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Петко Р. Славейков
1118

Български притчи – История на събирането им

На 1843, като излязох от свищовското училище, през лятото станах изпърво частен учител в къщата на Цонча Казанджията, а три месеца след това услових се даскал в Долна махала. Тогава бях на 16 години. ... прочетете повече..

Изгледи - България
Нисан Орен
2947

Българският комунизъм: пътят към властта (1934-1944) – част 4

„Либерален преглед“ започва да публикува в продължения един от важните трудове по най-нова българска история, „Българският комунизъм: пътят към властта (1934-1944)“, на българо-израелския историк Ниса... прочетете повече..

Резултати 1 - 14 от 14