Последните най...


26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203
26 Ян, 2023

Васил

Юлиана Методиева 203

Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Март 2022

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 46 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Европа
Майкъл Кимидж
2070

Какво ще стане, ако Русия сключи мир с Украйна?

Съединените щати и Европа не са във война с Русия и не могат да прилагат нито Нюрнбергския, нито Версайския модел към този конкретен европейски конфликт. Затова тяхната мисия е този път да се справят ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Андрю Хигинс
1366

Впримчена в чувството за собствена жертвеност, Сърбия се придържа към Русия

Повече от две десетилетия след края на сраженията на Балканите много сърби все още отхвърлят военните престъпления в Сребреница, където сръбски войници избиха повече от 8000 босненски мюсюлмани през 1... прочетете повече..

Изкуство - Теория
Мая Ангелова
2411

Соцреализъм и мазохизъм

След 1989 г. вакуумът, създаден от комунистическата цензура, е обилно запълнен от спомени, разсекретени архиви, дневници, записки „от чекмеджетата“ и др. Заслужават внимание редица издателски и писате... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Айзък Чотинер
1466

Чистките във вътрешния кръг на Путин

В западната преса се появиха много съобщения, че сега Путин е изолиран, независимо дали това е така, защото е на власт толкова дълго време, или защото не се среща с много хора поради пандемията. Имате... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Дейвид Ремник
1439

Какво мисли Путин?

През 1999 г. Путин дойде на власт, рекламиран не като човек на идеологията, а като фигура с крепко здраве и управленска компетентност. В действителност той беше човек на КГБ, обучен да гледа на Запада... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Славой Жижек
2799

От студена война към горещ мир

Макар че глобалният либерално-капиталистически ред очевидно се приближава към криза на много нива, войната в Украйна се опростява погрешно и опасно. Глобални проблеми като изменението на климата не иг... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Никълъс Мълдър
1939

Последиците от икономическата война: Как санкциите срещу Русия ще преобърнат световния ред

Дилемите на санкциите [срещу авторитарните режими] от 1930-те години показват, че на агресорите трябва да се противодейства, когато те нарушават международния ред. Но това доказва и факта, че жизнеспо... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Super User
2141

Два противоположни погледа към чеченското участие във войната в Украйна: 2. Анти-путинските чеченски сили

Всъщност много от тези, които са помогнали за създаване на репутацията на чеченците по време на първата (1994-1996 г.) и втората (1999-2009 г.) чеченска война, сега се борят не за, а срещу Русия в Укр... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Super User
1606

Два противоположни погледа към чеченското участие във войната в Украйна: 1. Про-путинските чеченски сили

Нахлуването на Русия в Украйна е преди всичко война на Владимир Путин, но ако има втори човек, чието име и репутация ще бъдат свързани с опустошенията, отприщени от Москва, това е чеченският лидер Рам... прочетете повече..

Изкуство - Теория
Мая Ангелова
2648

Взривена литература: военни прози, партизански разкази, партийни мемоари – част 2

През 1945 и 1946 г. сред основните задачи на отечественофронтовската литература е художественото осмисляне на героичните събитията, довели до 9 септември 1944 г., и отразяване на патоса на „Отечествен... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Super User
1377

Потенциално най-голямата жертва на войната в Украйна: световното производство на храни

Войната в Украйна предизвика сътресение на световните енергийни пазари. Сега планетата е изправена пред по-дълбока криза: недостиг на храна. Решаваща част от световните количества пшеница, царевица и... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Маша Гесен
2114

Руснаците, които бягат от военните репресии на Путин

Хората бягат от Русия, защото се страхуват от политическо преследване, военна повинност и изолация; защото се страхуват, че ще бъдат затворени в непозната нова страна, която страшно прилича на стария ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Super User
1818

Ролята на живота му: Украинският президент Зеленски се изправя срещу руснаците

Зеленски се е превърнал в символична фигура на украинската съпротива, казва политологът Володимир Фесенко. „Точно както Че Гевара стана символ на лявата съпротива, Зеленски се превърна в нещо като укр... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Super User
1386

Интервю с протестиращата телевизионна журналистка Марина Овсянникова: „Сега тук съм враг №1“

Когато Марина Овсянникова отговаря на телефонното ни обаждане, тя започва да говори бързо. 43-годишната жена казва, че е успяла да си почине за няколко часа след почти два дни без сън. Изглежда малко ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Иван Кръстев
2332

Иван Кръстев за нахлуването на Русия в Украйна: „Путин живее в исторически аналогии и метафори“

Путин олицетворява Русия, но в Украйна никога не е имало човек, който да олицетворява тази страна. Преди две седмици всичко това се превърна в борба между двама мъже. Има един известен видеозапис от п... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Румен Леонидов
2105

За новата Инквизиция

Новата Инквизиция е тук, нахлува в европейските земи, стъписаните запяме захласнати в удивление как великият руски народ се превръща във варварски, не можем да повярваме на очите си и не знаем къде да... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Антон Трояновски
1732

Защо Владимир Путин говори за „нацисти“, когато оправдава нахлуването си в Украйна

В езика на руското нахлуване в Украйна доминира думата „нацист“ – озадачаващо твърдение за страна, чийто президент Володимир Зеленски е евреин и която миналата есен подписа закон за борба с антисемити... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Франсис Фукуяма
2773

Либерализмът и неговите недоволства

Класическият либерализъм може да бъде разбран най-добре като институционално решение на проблема с управлението на многообразието. Или, казано малко по-различно, той е система за мирно управление на р... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Олена Стяжкина
1120

В първите дни на войната. Депеша от Киев

Вчера беше рожденият ми ден. Приятелката ми, която остана в Донецк през всичките тези години, винаги казва: „Аз съм тук, защото някой трябва да посрещне украинската армия с цветя и да прегърне всеки з... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Джил Лепор
1290

Защо културните войни продължават да бушуват в американските училища

През 1925 г. двадесет и осем годишната Лела В. Скоупс получава отказ за работа като учителка по математика в гимназията в Падука, Кентъки, нейния роден град. Преди да замине за Лексингтън, за да завър... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Стивън Коткин
2344

Кой точно носи отговорността за войната в Украйна? Два възможни отговора (2: отговорни са Путин и Русия)

Това, което имаме днес в Русия, не е някаква изненада. То не е някакъв вид отклонение от историческия модел. Много преди да се появи НАТО – през XIX век – Русия вече е изглеждала така: имало е автокра... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Джон Миърсхаймър
3022

Кой точно носи отговорността за войната в Украйна? Два възможни отговора (1: отговорни са Западът и САЩ)

Джон Миърсхаймър: Мисля, че всички неприятности в този случай всъщност започнаха през април 2008 г. на срещата на върха на НАТО в Букурещ, след която НАТО излезе с изявление, в което се казваше, че Ук... прочетете повече..

Изкуство - Теория
Мая Ангелова
2473

Взривена литература: военни прози, партизански разкази, партийни мемоари – част 1

През 1945/1948 мъгливото огледало на социалистическия реализъм прикрива мощна енергия, невиждана преди, в проявите на варваризъм. Езикът, вместо поле за диалог и обмяна на идеи в обществото, се превръ... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Кийт Гесен
5497

Неизбежно ли беше всичко това? Кратка история на войната на Русия срещу Украйна

В лабораторията за изграждане на нации, каквато беше бившата империя, Украйна се открояваше със собствени специфики. Някои от бившите съветски републики имаха дългогодишни политически традиции и отлич... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Super User
1692

Харковски дневник

Часът е 5:30 сутринта на 24 февруари, а в моя град и в моята страна е избухнала война. Събуждам се от телефонно обаждане на мой приятел. Гласът му е конвулсивен, той крещи. Войната е започнала – казва... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Франсис Фукуяма
2113

Подготовка за поражение

Ще си позволя да направя няколко прогнози: 1. Русия върви към пълно поражение в Украйна. Руското планиране беше некомпетентно, основано на погрешното предположение, че украинците са благосклонни към ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Алек Макгилис
1525

Как нахлуването на Путин в Украйна промени Германия из основи

През октомври миналата година седях в кабинета на Клаус Емерих – главния представител на профсъюзите в мината за кафяви въглища в Гарцвайлер, Западна Германия – докато той споделяше опасенията си отно... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Норман Мейлър
1415

Белият негър: Повърхностни размисли за хипстъра

Тоталитарното общество поставя огромни изисквания пред смелостта на хората, а частично тоталитарното общество поставя още по-големи изисквания, тъй като общото безпокойство е по-голямо. Наистина, ако ... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Дарил Пинкни
1306

Моят проблем с Норман Мейлър – и нашият

В Белият негър Мейлър твърди, че в мрачната следвоенна обстановка на 1950-те години се появява „един феномен“, „американският екзистенциалист“, „хипстърът“. Хипстърът имал „животворен отговор“ срещу з... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Норман Подхорец
2160

Моят негърски проблем – и нашият

Тук разказах историята на собствените си изкривени чувства към негрите и как те влизат в противоречие с моралните убеждения, които впоследствие развих, за да докажа, че тези чувства трябва да бъдат пр... прочетете повече..

Резултати 1 - 30 от 46