Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Декември 2021

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 25 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Дискусии - Култура
Габи Хинслиф
3428

Британският закон за признаване на джендъра е противоречив – може ли да се намери общ път?

Британският закон за признаване на джендъра от 2004 г. позволява на всички пълнолетни хора официално да регистрират промяна на джендъра, определен при раждането им. Не е задължително да се подлагат на... прочетете повече..

Дискусии - България
Нурие Муратова
4054

Отхвърлени знания: Представяне на мюсюлманските малцинства в българските учебници

Учебниците по история отразяват по изключително видим начин общоприетите и спонсорирани от държавата канони на българската история. Някои дефинират историческия канон или като списък с произведения, к... прочетете повече..

Изгледи - България
Маршал Лий Милър
3945

България по време на Втората световна война – част 7

В края на лятото на 1943 г. международното положение на България става критично. Падането на Мусолини драматично променя позициите на Оста в Средиземноморието и отново се появяват слухове за предстоящ... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Кристофър Бърд
2432

Странната, незавършена сага на „Cyberpunk 2077

Играх играта малко преди излизането ѝ, когато компютърната версия беше предоставена на рецензенти. Използвах компютър на фирмата Alienware, проектиран специално за игри, с графична карта, която, по ду... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Елизабет Баркър
3816

Македония и мястото ѝ в балканската властова политика – част 3

Когато силите на Оста нахлуват в Югославия през април 1941 г., Македония е отрязана от германски колони, действащи от български бази, и е окупирана само за няколко дни. Българските войски окупират цял... прочетете повече..

Дискусии - България
Зейнеп Зафер
9721

Депортация или доброволно изселване на турците в комунистическа България?

Политическите репресии са действителните катализатори на изселническите психози сред турците в комунистическа България. За да предизвика масова паника и тревога сред тях, тоталитарната власт през опре... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Илф и Петров
2085

Ужасните страдания на директора на завода

Докато преглеждаше сутрешната поща, директорът на Горкиевския автомобилен завод попадна на едно писмо, което преливаше от оптимизъм. „Скъпи другари – прочете той. – За болшевиките няма нищо невъзможн... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Златко Енев
4654

За моята causa perduta

Получих днес едно читателско писмо, по принцип доброжелателно и дори, може да се каже, насърчително. Така и така, господин Енев, чета списанието ви от много години насам, имам усещането, че ни свързва... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Джейкъб Микановски
3321

„Кетман“ и двойното мислене: колко струва да се подчиняваш на тиранията

По своята същност „кетманът“ е психическа защита. Това е начин да се живее с противоречията. Той позволява на онези, които го владеят, да създадат частни светилища на ума, недокоснати от компромиси, д... прочетете повече..

Изгледи - Свят
Дмитрий Муратов
3110

Искам журналистите да умират стари

В момента журналистиката в Русия преживява мрачни времена. През последните няколко месеца повече от сто журналисти, медии, правозащитници и неправителствени организации получиха статут на „чуждестранн... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Super User
5337

Куиър речник

Пол: Този термин е отделен от джендъра и се отнася до съвкупността от биологични, хромозомни и анатомични характеристики, свързани с мъжкото и женското начало в човешкото тяло. Често се смята, че поло... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Елизабет Баркър
3908

Македония и мястото ѝ в балканската властова политика – част 2

В началото на 1920 г. Българската и Югославската комунистическа партия твърдят, че имат по 30 000 членове. Гръцката комунистическа партия, която носи името „Социалистическа работническа партия“, твърд... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Super User
4324

Кастинг дилемата на Холивуд: Трябва ли хетеросексуални актьори да играят ЛГБТК герои?

Селена Гомес, която е известна с това, че е имала връзки с Джъстин Бийбър и Ник Джонас, наскоро подписа договор за ролята на лесбийката алпинистка Силвия Васкес-Лавадо. Цисджендър актриса Хали Бери об... прочетете повече..

Дискусии - България
Жанет Сампимон
5049

Ставането на българщината – част 5

Както беше описано по-горе (в §1.1 и 3.1), българите в Османската империя са сравнително добре осигурени за дълъг период от време. В хода на XVII и XVIII в. се развива силна българска икономика, въпре... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Д. Т. Макс
3189

Половин милиард в биткойни, изгубени в сметището

Години наред един уелсец, който е изхвърлил на боклука твърдия диск с паролата за дигиталния сейф, в който се пази неговата крипто-валута, се бори да разкопае местното сметище. Когато Хауелс преживял... прочетете повече..

Изгледи - България
Маршал Лий Милър
4870

България по време на Втората световна война – част 6

Позицията на Германия при Сталинград в началото на 1943 г. е станала толкова критична, че дори най-силните български германофили са разтревожени. Самият Филов e разтревожен. На 26 януари 1943 г. той п... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Елизабет Баркър
5807

Македония и мястото ѝ в балканската властова политика – част 1

Македонският въпрос възниква, когато през 1870 г. Русия успешно притиска Турция да позволи създаването на отделна Българска православна църква или Екзархия, чиито правомощия да се разпростират върху ч... прочетете повече..

Изгледи - Технологии
Ювал Ноа Харари
3323

Защо технологиите благоприятстват тиранията

През ХХ век масите се разбунтуваха срещу експлоатацията и се опитаха да потвърдят жизненоважната си роля в икономиката в политическа власт. Сега масите се страхуват от маловажност и трескаво се опитва... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Ан Епълбаум
2954

Автократите печелят

Ако ХХ век беше история на бавна, неравномерна борба, завършила с победа на либералната демокрация над други идеологии – комунизъм, фашизъм, яростен национализъм, то ХХI век засега е история на обратн... прочетете повече..

Драскулки - Есеистика
Златко Енев
5275

За „случая“ Джей Кей Роулинг, или измамността на човешкия опит

Бум! Вероятно тези два първи абзаца са напълно достатъчни, за да се разбере мощта на бурята, която се разрази оттук нататък, но ако не, ще направя опит да обясня: Джей Кей беше поставила пръста си дир... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Super User
2243

Еди Редмейн критикува туитовете на Джей Кей Роулинг, насочени срещу транссексуалните

Като човек, който е работил както с Джей Кей Роулинг, така и с членове на транссексуалната общност, исках да заявя абсолютно ясно къде стоя. Не съм съгласен с коментарите на Джо. Транссексуалните жени... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Даниел Радклиф
3130

Даниел Радклиф отговаря на туитовете на Джей Кей Роулинг относно джендърната идентичност

Осъзнавам, че някои медии вероятно ще искат да представят това като вътрешна борба между мен и Джей Кей Роулинг, но наистина не става въпрос за това, нито пък то е най-важното в момента. Макар Джо без... прочетете повече..

Дискусии - Мнения
Джей Кей Роулинг
4036

Джей Кей Роулинг пише за причините, поради които се изказва по въпросите на пола и джендъра

Но колкото и безкрайно неприятно да е постоянното насочване към мен, аз отказвам да се преклоня пред движение, което според мен нанася очевидна вреда, като се стреми да ерозира „жената“ като политичес... прочетете повече..

Изгледи - България
Маршал Лий Милър
4181

България по време на Втората световна война – част 5

Когато България обявява война на Съединените щати през декември 1941 г., президентът Рузвелт отказва да удостои „сателитните държави“ с декларация в отговор. На 24 март 1942 г. обаче американският пре... прочетете повече..

Дискусии - Свят
Ейби Гарднър
3294

Пълен обзор на спора около трансджендър коментарите на Джей Кей Роулинг

В началото на юни 2020 г. авторката на „Хари Потър“ Джей Кей Роулинг попадна под мощен обстрел заради противоречиви туитове относно транссексуалната общност, които беше публикувала по-рано. Позицията ... прочетете повече..

Резултати 1 - 25 от 25