Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Септември 2021

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 11 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Драскулки - Проза
Златко Енев
3641

На тъмно – част 1

От автора:  Започвам днес един експеримент, чиято валидност ми се вижда – като минимум! – скромничка. Всъщност, за да бъда честен, трябва да призная, че го започвам, защото се чувствам притиснат... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Даниел Енгбер
3228

Странният случай с Анна Стабълфийлд

Тя казва на семейството на мъж с тежки увреждания, че може да му помогне да общува с външния свят. Последвалите взаимоотношения ще доведат до наказателен процес. Автор(и): Даниел Енгбер   ... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Катрин Бенхолд
2355

Заможна, тревожна и почти нормална: Пътуване из Германия на Ангела Меркел

В момента, в който Германия се подготвя за избори, след които Ангела Меркел ще се оттегли от поста си след 16 години на канцлерския пост, тя оставя след себе си една дълбоко променена страна, която се... прочетете повече..

Дискусии - България
Антонина Желязкова
4908

Настигане на недостижимите: Европейски дилеми и изграждане на идентичност по пътя на България към модерността

Проучване, проведено през 2008 г. (година след като България стана член на ЕС) сред студентите от Нов български университет в София, изследва преобладаващите образи на Европа и на (не)европейска Бълга... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Салман Рушди
2653

Салман Рушди за 40-я рожден ден на „Среднощни деца“

Четиридесет години са много време. Трябва да кажа, че Индия вече не е страната на този роман. Когато писах „Среднощни деца“, имах предвид една историческа арка, която се движи от надеждата за независи... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Матю Карп
3216

Историята като край

Миналото може и да живее в настоящето, но то не управлява нашето развитие. Колкото и да е гнусен или възвишен, нашият произход не е наша съдба; ежедневното ни пътуване към бъдещето не е фиксирано от м... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Super User
4382

Ето защо Триумфалната арка беше увита в плат

Триумфалната арка – звездната атракция на площад „Етоал“ в Париж – днес е обвита в плат в знак на почит към покойните художници Кристо и Жан-Клод. Това е „чувствен, популярен и монументален жест“, сп... прочетете повече..

Дискусии - Европа
Super User
2861

Опасенията нарастват докато България се готви за присъединяване към еврото

България има значителни проблеми с корупцията и прането на пари. Въпреки това Европейският съюз е готов да приеме страната като следващ член на еврозоната. Мнозина се опасяват, че това може да се окаж... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Орхан Памук
6043

Апартаментите Памук

Майка ми, баща ми, по-големият ми брат, майката на баща ми, чичовците ми и лелите ми – всички живеехме на различни етажи в една и съща пететажна жилищна сграда. До годината преди да се родя, различнит... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Етгар Керет
2455

Посещение в пилотската кабина

Когато се приземихме в Тел Авив, целият самолет заръкопляска, а аз се разплаках. Баща ми, който седеше откъм прохода между седалките, се опита да ме успокои и в същото време да обясни на всички, които... прочетете повече..

Дискусии - Култура
Адам Кирш
3526

Културата като контракултура

Когато високата култура е била официално ценена, присъединяването към контракултурата е означавало отхвърляне на нейните ценности. През 50-те и 60-те години на ХХ век бийтс и хипитата отхвърлят модерн... прочетете повече..

Резултати 1 - 11 от 11