Бюлетин „Либерален преглед в неделя“

Архив по месеци

Февруари 2021

Добре дошли в страницата ни с архиви. На тази страница ще намерите общо 13 от нашите статии, разделени по месеци и години.
Драскулки - Проза
Етгар Керет
3672

Човек без глава

В храстите зад баскетболната площадка в училище намериха човек без глава. Викам „намериха“, все едно са били сто души, а става дума само за братовчед ми Гилад, чиято топка паднала в храстите погрешка.... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Христо Карастоянов
3307

Магда

Магда! Появи се, хвана ме за ръка и ме поведе из огромния парк! Езерца, мостчета, павилиони с телевизори (там за първи път видях Мики Маус, за който дотогава нямах и представа; поляците му викаха Миш... прочетете повече..

Дискусии - България
Красен Станчев
3899

Циганинът като културтрегер и политически деятел

От времето на либерализацията на режима в бивша Югославия датира развитието на чалгата по шаблона на сръбския фолк. Донякъде в основата на това развитие е „черният пазар“ на пл. „Александър Невски“ и ... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Джошуа Яфа
3313

Навални, Путин и битката за бъдещето на Русия

На втори февруари вечерта, малко след като съдията обяви присъдата си, привържениците на Навални призоваха демонстрантите да се съберат в централната част на Москва. Точно както по време на един по-ра... прочетете повече..

Драскулки - Проза
Атанас Стойчев
2931

Малки престъпления

Когато баща му почина, Нико не се разстрои особено. Той беше уредил всички подробности с погребалната агенция, която щеше да транспортира тялото до селото, където беше живял баща му. Погребението беше... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Джон Грей
3885

Как Евгений Замятин е оформил дистопичната фантастика

През май 1929 г. Евгений Замятин става обект на враждебни стихове, написани от поета Александър Безименски, член на Руската асоциация на пролетарските писатели. Те се появяват в ленинградското издание... прочетете повече..

Изгледи - Наука
Меган Молтени
4321

Появяват се нови, тревожни коронавирусни щамове. Защо точно сега?

Към края на миналата година лекарите в Нелсън Мандела бей, град в източната част на Южна Африка с около един милион души население, започват да откриват нещо тревожно. Градът е бил поразен от мощна въ... прочетете повече..

Дискусии - България
Красен Станчев
4010

Благодатната роля на „циганина“ във времето на късния социализъм

Основен проблем на днешното мислене за циганите и на политическите страсти около тях е, че почти никой не прилага „нормални“ категории за разбиране на ромската общност. Циганите са или онеправдани, у... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Елоиз Ууд
5858

На какво може да ни научи Джейн Остин

Бурните обрати от последната година вероятно са накарали всички ни да търсим собствени културни механизми за откриване източници на издръжливост. За мен такъв ключов механизъм беше именно четенето на ... прочетете повече..

Изкуство - Литература
Георги Цанков
4486

Книжни четвъртъци с литературния критик Георги Цанков – част 14

Започвам с доста мрачни размисли за срещите ни с българската литературна класика. Извън задължителните четива, предназначени за учебната програма, нашите издателства напълно са забравили, че модерната... прочетете повече..

Изгледи - Европа
Игор Торбаков
3501

Да живееш като цар

За разлика от абсолютните монархии или военните диктатури, политическият режим, създаден от Владимир Путин за двадесетгодишното му управление, не разчита нито на древна традиция, нито на груба сила. П... прочетете повече..

Дискусии - Политика
Ричард Дж. Еванс
4318

Защо Тръмп не е фашист

Редица видни коментатори, сред тях историците Тимъти Снайдър и Сара Чърчуел, бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт и професорът по обществени политики в Бъркли Робърт Райх, твърдят от извест... прочетете повече..

Дискусии - България
Красен Станчев
4492

Икономическият живот без циганите

В края на тази година изтича срокът на действие на Национална стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 – 2020), накратко – НСИР. Този факт не е много известен на широката публика... прочетете повече..

Резултати 1 - 13 от 13